ЕС пред подписване на търговски споразумения за бизнес стимулиране и безпрепятствена търговия

Подписването на договор за търговия и инвестиции с Канада ще бъде сред темите на срещата на върха на ЕС на 20-21 октомври, но Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) далеч не е единственото, по което Европа работи в момента. Различни договори са в процес на изготвяне със страни по целия свят, като всички те се нуждаят от одобрението на Европейския парламент, за да влязат в сила. Прочетете на какъв етап са преговорите с отделните страни и какъв е смисълът от споразуменията.

Много видове споразумения, обща цел

Европейският съюз сключва различни видове търговски договори с различните страни - в някои случаи те се наричат споразумения за асоцииране, за партньорство или за сътрудничество. Целта им обаче е една - премахване на препятствията пред търговията, което открива нови възможности за бизнеса и стимулира създаването на работни места.

В редица случаи става въпрос за намаляване на митата, с които се облагат вносните стоки. В други случаи митата се премахват изцяло и се определят еднакви мита за вноса на стоки от трети страни.

Уеднаквяването на изискванията към определени видове стоки също е много важно за насърчаване на търговския обмен, тъй като това гарантира, че стока, произведена някъде другаде, отговаря на стандартите на местния пазар.

Освен всичко друго, ЕС се стреми и към сключване на споразумения за насърчаване на инвестициите. Това може да стане с двустранно или многостранно приемане на общи правила как да се процедира при възникване на спорове между дадено правителство и инвеститори от друга страна.

СЕТА

Преговорите с Канада за насърчаване на търговията и инвестициите приключиха през септември 2014 г. и този месец се планира страните в ЕС да подпишат подготвеното споразумение. Европейският парламент също ще трябва да го одобри, преди то да влезе окончателно в сила. Очаква се парламентарната комисия по международна търговия да определи позицията си относно СЕТА през декември, след което въпросът ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала. Ако бъде одобрено, споразумението може да влезе в сила още през следващата година.

Европейският съюз се подготвя за приемането на още споразумения.

Споразумения, по които преговорите са приключили

СЕТА не е единственият договор, който е готов, но все още не е влязъл в сила. Такива са също споразуменията със страните от Източна Африка, Еквадор, Сингапур, Виетнам и страните от Западна Африка.

Текущи преговори

Споразумението със САЩ за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) е един от договорите, който е в процес на преговори. ТПТИ предизвиква много спорове заради опасенията от понижаване на изискванията към определени видове стоки, както и заради клаузата за разрешаване на инвестиционни спорове. От юли 2013 г. са проведени 15 кръга преговори между ЕС и САЩ.

В Азия на дневен ред са споразумения с:

  • Малайзия (преговорите са напреднали, но решаването на най-сложните въпроси предстои)
  • Индонезия (следващият кръг от преговорите ще се проведе през първото тримесечие на 2017 г.)
  • Тайланд (до момента са се провели четири кръга преговори, но за момента няма нови запланирани)
  • Филипините (следващият кръг от преговорите трябва да се проведе до края на 2016 г.)
  • Япония (съществува вероятност преговорите да приключат още тази година)
  • Мианмар (четири кръга преговори са проведени, но за момента не е определена дата за следващите)
  • Индия (в момента няма преговори, но продължават дискусиите по нерешените въпроси)
 
Публикувана 21 Октомври 2016 г. 14:10:40
 Новини

31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
20 Август 2018
Български фирми могат да участват безплатно в двустранни бизнес срещи на изложението за земеделие, селско стопанство и технологии в Самсун, Турция- 27-28 септември
още...
02 Август 2018
Конференцията "Неограничени възможности на кръговата икономика"- 26 септември 2018 г.,гр. Осло, Норвегия
още...
01 Август 2018
Двустранни B2B бизнес срещи в Перу, Турция и Австрия
още...

Още новини