ЕС пред подписване на търговски споразумения за бизнес стимулиране и безпрепятствена търговия

Подписването на договор за търговия и инвестиции с Канада ще бъде сред темите на срещата на върха на ЕС на 20-21 октомври, но Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) далеч не е единственото, по което Европа работи в момента. Различни договори са в процес на изготвяне със страни по целия свят, като всички те се нуждаят от одобрението на Европейския парламент, за да влязат в сила. Прочетете на какъв етап са преговорите с отделните страни и какъв е смисълът от споразуменията.

Много видове споразумения, обща цел

Европейският съюз сключва различни видове търговски договори с различните страни - в някои случаи те се наричат споразумения за асоцииране, за партньорство или за сътрудничество. Целта им обаче е една - премахване на препятствията пред търговията, което открива нови възможности за бизнеса и стимулира създаването на работни места.

В редица случаи става въпрос за намаляване на митата, с които се облагат вносните стоки. В други случаи митата се премахват изцяло и се определят еднакви мита за вноса на стоки от трети страни.

Уеднаквяването на изискванията към определени видове стоки също е много важно за насърчаване на търговския обмен, тъй като това гарантира, че стока, произведена някъде другаде, отговаря на стандартите на местния пазар.

Освен всичко друго, ЕС се стреми и към сключване на споразумения за насърчаване на инвестициите. Това може да стане с двустранно или многостранно приемане на общи правила как да се процедира при възникване на спорове между дадено правителство и инвеститори от друга страна.

СЕТА

Преговорите с Канада за насърчаване на търговията и инвестициите приключиха през септември 2014 г. и този месец се планира страните в ЕС да подпишат подготвеното споразумение. Европейският парламент също ще трябва да го одобри, преди то да влезе окончателно в сила. Очаква се парламентарната комисия по международна търговия да определи позицията си относно СЕТА през декември, след което въпросът ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала. Ако бъде одобрено, споразумението може да влезе в сила още през следващата година.

Европейският съюз се подготвя за приемането на още споразумения.

Споразумения, по които преговорите са приключили

СЕТА не е единственият договор, който е готов, но все още не е влязъл в сила. Такива са също споразуменията със страните от Източна Африка, Еквадор, Сингапур, Виетнам и страните от Западна Африка.

Текущи преговори

Споразумението със САЩ за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) е един от договорите, който е в процес на преговори. ТПТИ предизвиква много спорове заради опасенията от понижаване на изискванията към определени видове стоки, както и заради клаузата за разрешаване на инвестиционни спорове. От юли 2013 г. са проведени 15 кръга преговори между ЕС и САЩ.

В Азия на дневен ред са споразумения с:

  • Малайзия (преговорите са напреднали, но решаването на най-сложните въпроси предстои)
  • Индонезия (следващият кръг от преговорите ще се проведе през първото тримесечие на 2017 г.)
  • Тайланд (до момента са се провели четири кръга преговори, но за момента няма нови запланирани)
  • Филипините (следващият кръг от преговорите трябва да се проведе до края на 2016 г.)
  • Япония (съществува вероятност преговорите да приключат още тази година)
  • Мианмар (четири кръга преговори са проведени, но за момента не е определена дата за следващите)
  • Индия (в момента няма преговори, но продължават дискусиите по нерешените въпроси)
 
Публикувана 21 Октомври 2016 г. 14:10:40
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини