StartUp Europe Week Русе 2017 – Сподели своя старт!

Да притежаваш и да споделяш, означава да преживяваш. Това е и една от причините все повече хора да се решават да използват услуга, тип „споделена икономика“ (нар. още и колаборативна). Какво представлява този икономически модел, станал популярен в последните години и какви възможности предоставя за намиране на работа и стартиране на бизнес бяха темите на тазгодишното издание на StartUp Europe Week Русе 2017, организирано от Русенска търговско-индустриална камара, съвместно с Агенция по заетостта, ДРСЗ - Русе.

В началото на StartUp Europe Week Русе 2017 бе представена идеята за споделена икономика – какво представлява, какво, как и къде споделяме. РТИК представи и обучение, което се подготвя в момента и което ще подпомогне всички, които искат да научат повече как могат да намерят нова или допълнителна работа или пък да започнат бизнес, основан на такъв модел. Чрез телеконферентна връзка своя старт споделиха и две български компании, които успешно развиват дейност в сферата на споделената икономика.

„Стартирахме заедно, с група приятели, с които бяхме натрупали вече професионален опит в сферата на кредитирането, като вложихме собствени средства като начален капитал с идеята да предложим нов начин, по който да се осъществява тази услуга“ – сподели Андрей Тасков от KlearLending, български финансово-технологичен стартъп, разработил платформа за кредитиране между частни лица, регистрирана от БНБ като кредитна институция. Тази платформа представлява виртуален пазар, където хората със свободни средства срещат онези, които имат нужда от пари. На платформата могат да бъдат намерени и безплатни съвети за управление на бюджет и финанси.

Как нашият автомобил може да ни донесе и приходи, освен разходи, ни бе разказано от Мирослав Михайлов, съосновател на вече доста популярната у нас платформа за споделяне на автомобили между частни лица, CarAmigo. „Услугата, която предлагаме чрез нашата платформа е алтернатива на рентакар и запълва недостига на автомобили под наем особено в периодите, когато туристите в България се увеличават“, сподели г-н Михайлов. CarAmigo е онлайн платформа чрез която всеки собственик може да регистрира своя автомобил и да го отдава под наем на лица, които имат нужда от такъв. Стартъп-ът е българо-белгийско начинание, което в Белгия пък има успешно сътрудничество с няколко брюкселски общини – автомобилите, ползвани в делнични дни от държавните служители се отдават под наем на граждани във времето, в което общините нямат нужда от тях.

Част от програмата на StartUp Europe Week Русе 2017 включваше и участие на Агенция по заетостта, ДРСЗ – Русе, която представи актуални възможности за лица, желаещи да развиват собствен бизнес, програмата на Европейския съюз за заетост и социални иновации (EaSI), както и дейността на Европейските служби по заетостта EURES.

Решение за стартиращи компании, заети основно с офис работа, обработка на документи и работа с бази данни представиха от Инсес ООД. „Услугата е подходяща за стартиращи фирми, защото е изгодна - не правят първоначална инвестиция за компютри, лицензи за софтуер, компютърна мрежа в офиса, освен това и гъвкава - ресурсите се заявяват на месечна база, което означава, че се плаща само за това, което се ползва“ – обясни г-жа Юлиана Парашкевова.

Аудиторията на StartUp Europe Week Русе 2017 бе запозната и с финансови инструменти, подходящи за стартиране на бизнес от Първа инвестиционна банка АД, клон Русе.

В заключение, доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на Област Русе връчи поздравителен адрес на Милен Добрев, изпълнителен директор на Русенската търговско-индустриална камара, в знак на уважение за приноса на камарата към бизнеса в Русе.

В събитието взеха участие представители на местните власти, различни институции, и организации допринасящи за развиването на предприемаческата екосистема в региона. Интерес към събитието проявиха и Центърът за кариерно ориентиране в Русе с ученици* от XIд клас от Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“, специалност „Системно програмиране.

 

*младежите са включени в апробирането на Програма за кариерно ориентиране на ниво училище по проект на Министерство на образованието и науката BG05M2OP001-2.001-0001,,Система за кариерно ориентиране в училищното образование “, финансиран от ОП НОИР, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Възможността да се запознаят лично  и да комуникират с представители на бизнеса и на Агенция по заетостта подпомага тяхното професионално самоопределение, разширява професионалната им информираност, формира умения за вземане на самостоятелни и осмислени решения по отношение на техния образователен, професионален и кариерен път.

 

 

 
Публикувана 9 Февруари 2017 г. 18:02:37
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини