РТИК проведе конференция на тема "Предизвикателствата на Споделената Икономика в България"

Днес, 21 юни 2018 г., екип на Русенска търговско-индустриална камара проведе заключителна конференция по проект “Co-LABOURative-LAB; повишаване пригодността за заетост на безработните лица посредством споделена икономика и нови форми на заетост”. В нея взеха участие настоящи и бъдещи предприемачи от Русе, включени в обучението по проекта, представители на местни институции, Русенски университет, както и основатели на български платформи за споделена икономика.
В своята встъпителна презентация координаторът по проекта Айри Мемишев направи кратко обобщение на проекта, финансиран по програма Еразъм+ и изпълняван от консорциум от 6 партньорски организации в 5 европейски държави – България, Словения, Испания, Австрия и Гърция. Основните цели са да се предостави възможност и първоначални насоки на инициативни хора, които имат желание да развият своите бизнес идеи в областта на споделената икономика. В рамките на проекта бяха разработени и реализирани пакет от обучителни курсове, които да запознаят бъдещите предприемачи с широк набор от познания, които включват теми като личен брандинг, възможности за финансиране и маркетинг, разработване на бизнес план и други. Бе представен и основният резултат от международното сътрудничество – онлайн платформа за обучение на тема „Предприемачество в сферата на споделена икономика“, която ще продължи да работи и след официалното приключване на проекта.
В последвалата дискусия се включиха представителите на реалния сектор, които разказаха за своя опит и трудностите при работата със сравнително непознатото в България понятие „споделена икономика“. Мирослав Михайлов представи платформата „CarAmigo”, която предоставя възможност на собственици на автомобили да ги отдават под наем на хора, които се нуждаят от превозно средство за кратък период от време – 6 часа до 60 дни. Особен интерес предизвика презентацията на Луик ле Пишу – френски гражданин, работил дълги години в банка в България, и след напускането си основал платформата за споделено финансиране „KlearLending”, която оперира изцяло на територията на нашата страна. Подобни идеи представи и Венелин Тодоров, основател на платформите Cashlend и Carsharing.
Участниците имаха възможност да обменят ценен опит с доказани специалисти, и да се консултират с тях по своите собствени идеи и бизнес планове.
 
Проект „Co-LABOURative-LAB; повишаване пригодността за заетост на безработните лица посредством споделена икономика и нови форми на заетост” се финансира по програма Еразъм+ на Европейския съюз, и е с бюджет 299 860 евро. Срокът за изпълнение е 24 месеца - от 1 септември 2016 до 31 август 2018. Повече за проекта можете да научите тук.
 
Публикувана 21 Юни 2018 г. 14:06:45
 Новини

05 Юли 2018
НОИ напомня, че от 01.07.2018 влязоха в сила помени в КТ
още...
01 Юни 2018
С 5 млрд. лв. намаляха парите в касите на фирмите след проверките на НАП
още...
13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...

Още новини