Русенска търговско-индустриална камара се включи в Европейската седмица на професионалните умения

Русенска търговско-индустриална камара и БИЦ "Инобридж" бяха организатори на трудова борса, реализирана по проект "Кариерни пътеки за младежка трудова мобилност", финансиран по програма Интеррег V A, в рамките на Европейската седмица на професионалните умения. Събитието се проведе във 2-ри корпус на Русенския университет, и бе посетено от над 200 студенти и младежи.

Участие взеха 13 големи компании, развиващи своята дейност в Русе и региона, които представиха открити работни позиции, възможности за кариерно развитие, обучения, и иновативни технологии, с които работят. За студентите пък това беше възможност да се срещнат с потенциални работодатели и представители на бизнеса, в духа на Европейската седмица на професионалните умения. 

Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия, която има за цел да направи по-атрактивно професионалното образование и обучение (ПОО) – което осигурява на хората практическите умения, нужни им за работа в различни сфери като търговия, ресторантьорство и технологични професии. Тя включва местни, регионални и национални събития и дейности в участващите държави от цяла Европа, където участниците имат възможността да обменят примери за високи постижения в ПОО. Третата Европейска седмица на професионалните умения ще се проведе в периода 5-9 ноември 2018 г. Ключовите събития и дейности тази година ще са във Виена, и са организирани в тясно сътрудничество с Австрийското председателство на Съвета на ЕС. Но най-важната част от Европейската седмица на професионалните умения са събитията и дейностите, организирани на местно, регионално, национално и дори европейско ниво в периода 1 септември до 31 декември 2018 г.

По време на трудовата борса Русенска търговско-индустриална камара представи още проект "App.Mod.E" - иновативен модел на стажуване за придобиване на професионални умения чрез развиване на предприемачески дух и игровизация на процеса на обучение. Проектът съчетава необходимостта от насърчаване на стажа и придобиването на професионални умения, нужни на пазара на труда, с необходимостта да се насърчи развитието на предприемаческите умения. App.Mod.E предоставя методологическа подкрепа и практически инструменти на обучителите, за да разработят програми за стаж, включвайки предприемачески умения в учебните резултати, успоредно с придобиването на специфични професионални умения.

Студентите имаха възможност да се запознаят и с проект "Предприемачетвото - пряк път към успеха", чрез който хора с идеи ще бъдат консултирани, мотивирани и подпомагани за осъществяването на свои бизнес начинания.

 
Публикувана 1 Ноември 2018 г. 15:11:05
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини