Професиите на бъдещето

Дигиталната трансформация не се случва по еднакъв начин и еднаква скорост във всички държави. Въвеждането на нови технологии в промишлеността, в предприятията и в публичната администрация доведе до появата на нови професии и до дълбоки промени в задачите, уменията и способностите на индивидите и групите, ориентирани към дигитализацията. По отношение на изкуствения интелект и големите данни, професиите на бъдещето отбелязват възход в Обединеното кралство, но не и в Италия. Към момента отворените за анализатори на данни (data analyst) и  "учен по данните" (data scientist) свободни работни места в Италия са само 300, сравнено с 1500 в Холандия и 18 000 във Великобритания.
До 2030 г. 50% от работните места ще бъдат автоматизирани. Уменията, необходими за търсещите работа в света на изкуствения интелект и големите данни, включват познаване на програмния език Python и на SQL, Apache Spark и Hadoop. Друг много важен аспект е масовото въвеждане на роботиката на работното място. Според проучване в Италия до 2030 г. 50% от работните места биха могли да бъдат заменени от изкуствен интелект. Около 60% от италианските компании са готови да въведат системи за изкуствен интелект и роботи в своите организации. Една от основните причини за фирмите да въведат такива системи е убеждението, че използването им прави работата на хората по-малко уморителна и по-безопасна (93%), повишава ефективността и производителността (90%), както и това, че води до  открития и резултати, които някога са били немислими (85%).

Източник: https://restart-project.eu/the-jobs-of-the-future/ 

 

 
Публикувана 15 Януари 2019 г. 8:01:10
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини