Блокчейн технологиите и Индустрия 4.0

Идеята за блоковите вериги или по-известни с наименованието блокчейн (blockchain) технология, е разработена още в началото на 2007 г. Някои изследвания показват, че тя е по известна сред хората най-вече с използването й за т.нар. „копаене“ на криптовалути както и техния обмен. Блокчейн технологиите предоставят на потребителите анонимни и бързи транзакции, като в същото време премахват посредника; банките и правителствата изискват голяма част от парите, когато става въпрос за всякакъв вид сделка и това никога не е добро за купувача или продавача.

В днешно време, с нарастването на Индустрия 4.0 необходимостта от блокчейн изглежда много по-голяма. В същината си, блоковите вериги просто правят възможно автоматизирането на някои основни процеси. Индустрия 4.0 е основното име, което е дадено на сегашната тенденция, в която всичко е автоматизирано, що се отнася до обмен на данни в производствените технологии.

Две основни промени, които могат да се случат в резултат на комбинирането на блокчейн технологиите с Индустрия 4.0 са по-бързи сделки и по-ниски цени. Поради бързо развиващите се технологии и индустрии, базирани на нови материали и компаниите търсещи да направят продуктите си по-силни и по-ефективни, цените скачат до тавана. Блоковите вериги могат да спомогнат за това цените да спаднат и в същото време да направят процеса на проверка при всяка транзакция много по-бърз.

Когато се появи за първи път, мнозина смятаха блокчейн технологията за незаконна. Елиминирането на правителствата и банките и подобряването на транзакциите на такова ниво, не бяха добре приети от субектите имащи власт. Това което се случва сега с блокчейн технологията, която навлиза в Индустрия 4.0 като цяло, е тя да бъде приета като „активен играч“ в производствената промишленост, но без това да доведе до правни проблеми. Благодарение на това, че блокчейн технологиите все още държат посредниците извън схемата и правят транзакциите по-бързи и по-лесни, те се превърнаха в ключов участник в новите и модернизирани сектори на промишлеността. Производствената индустрия е просто един от многото сектори, в които блоковите вериги могат да бъдат използвани като подобрение. Така например в стопанството и в медицинския сектор се предприемат големи стъпки в тази област. Изхождайки от криптовалутите, бихме могли да кажем, че блокчейн технологиите са се доказали като нещо, на което хората могат да се доверят.

Изтoчник: Restart 4.0

 
Публикувана 28 Януари 2019 г. 13:01:50
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини