Липса на защита на собствеността = на ниски доходи

Преди повече от 15 години Марк Сванепул в книгата си "Пътят към забогатяването" изследва стъпките на просперитета на обществото от ранната зора на човешката история. Там той обръща специално внимание на възникването и поддържането на правото на собственост. Той описва как правото на собственост се заражда преди хиляди години и как някои хора тогава решават да не споделят оръжията, които са произвели, а започнали да разполагат с тях, както си искат. Другите членове на групата постепенно ги последвали до момента, в който всеки имал определена лична собственост.

Опростено описано, по този начин се породили индивидуалната собственост и личният интерес. Всички членове имали облага от тази промяна, а отделните индивиди станали предприемчиви и предпазливи по отношение на собствеността си, защото притежанието на собственост върви рамо до рамо с риска. Така групата печелела от всички успешни експерименти на някой индивид върху собствеността му (напр. в земеделието) и в същото време не страдала от грешките му.

Все още в много съвременни общества значението на развитието и защитата на правото на собственост на отделните индивиди не се осъзнава и зачита като път към просперитета, а правата на собственост са от особена важност за функционирането на обществата. От друга страна, стабилността и сигурността на правата на собственост са предпоставка за финансова и политическа стабилност.

Защитата на правото на собственост във всичките му аспекти може да бъде измерена чрез подбор на различни индикатори. Подобна оценка е Международният индекс право на собственост, които се разработва от Алианс права на собственост за трета поредна година. Институтът за пазарна икономика и още 53 организации от шест континента се включват в разработването и разпространението на изследването.

Индексът представлява сравнителен анализ на защитата на правото на собственост и икономическото развитие в 115 държави като целта е да се изследва ефектът на стабилната правна и политическа среда и зачитането на физическите и интелектуалните права на собственост.

Мястото на България при изчисление на индекса е равно с това на Мароко и Тринидад и Тобаго с по 5,1 от максимум 10 точки. Това ни отрежда 59-тото място от общо 115-те разглеждани държави.

За ориентир ще посочим, че първото място в класацията за трите години на изчисляване на индекса е заето от Финландия с 8,7 точки, а последното - от Бангладеш със скромните 2,5 точки. Проста сметка показва, че България е по-близо до долната граница и то с цяла една единица.

Може поредното място да не изглежда много престижно, но трябва да се има предвид, че България има (макар и незначителен) напредък в сравнение с миналата година. Напредъкът е основан на нарастващата политическа стабилност и подобрените макроикономически показатели, както и на изграждането на по-добра патентна защита. Последното официално е така, но ефектът му е доста спорен, тъй като все още фирмите не търсят правата си и нямат доверие на законовите разпоредби.

И тук идва ред именно на прилагането на законовите разпоредби. Това е показателят от Индекса, при който България има най-нисък резултат - по-малко от половината възможни точки. Причините за това са широко коментирани у нас, в Европейския съюз и по света.

Корупция!

Влиянието на политически и бизнес групи върху съдебната система и нейната „независимост" продължава да бъде един от големите проблеми в страната. Доказателства доста - доклада на американския Държавен департамент, докладите на Европейската комисия, спирането на европейските средствата; проверките на ОЛАФ и т.н.

Световната практика доказва, че страни със силна правна и политическа система се радват и на по-голям икономически растеж. Индексът право на собственост изследва и тази връзка т.е между благосъстоянието на отделните държави и защитата на правото на собственост. Силната линейна връзка между тях е недвусмислена. Държавите с най-висок резултат имат БВП на човек от населението девет пъти по-голям от този в слабо представящите се. Чрез използване на различни изчислителни методи дори може да се определи, че един пункт покачване в Индекса е равен на $8,289 увеличаване на БВП на човек от населението.

Всичко това води до извода, че добрият режим за защитата на правото на собственост е едно от най-важните условия за икономически прогрес и това твърдение се проявява във всяка една държава.

Добър пример е реформата в Ел Салвадор, където след края на гражданската война като важно условие за стабилизирането на мира в страната, правителството на Ел Салвадор започва поредица от институционални реформи за преструктурирането на държавата и за изграждането на пазарна икономика. Като резултат на тези усилия през 1991 г. излиза т.нар. Декрет No.17, уреждащ създаването на програмата „ Ел Салвадор - страна на притежатели на собственост " и учредяващ Института за свобода и прогрес (ИСП) , чиято основна цел е да прилага новата законова система за достъп до правата върху собствеността.

Програмата за Формализация на собствеността в Ел Салвадор и преустройството на регистрите за недвижими имоти носи впечатляващи резултати:

- 550 000 души стават законови притежатели на собственост до 2004 г.

- 1,2 милиона единици недвижими имоти - 68% от всички парцели в страната - са в процес да бъдат включени в новата географска система за регистрация за ефективното определение на собствеността.

- Всички съществуващи регистри за недвижими имоти и процеси за регистрация са преустроени, спомагайки за развитието на ипотечен пазар.

В крайна сметка цялата реформа води до бърз последващ растеж на икономиката на страната. Подобни примери могат да се намерят из целия свят в различни по развитие и отвореност икономики.

България е извървяла половината път (5,1 от 10 точки) и като се има предвид зараждането на правото на собственост преди хиляди години, можем само да се надяваме, че другата половина няма да отнеме толкова.

* Статията е публикувана за първи път във в-к Дневник на 10 март 2009 година

Брой 417, Институт за пазарна икономика

Автор: Зорница Манолова

 
Публикувана 16 Март 2009 г. 9:03:42
 Новини

28 Ноември 2018
НАП актуализира платформата за подписване на документи и данни по ЗДДС
още...
27 Ноември 2018
Информационна среща по процедура "Подобряване на производствения капацитет на МСП"
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...

Още новини