3 сигурни начина да не намерите работата, за която мечтаете

Да намериш мечтаната работа не е лесно. Иска се да направиш точно определени неща, които само ти и никой друг може да направи. И тези неща не се свеждат единствено до съставянето на cv - автобиография или мотивационно писмо.

За жалост тази нагласа все още не е така популярна, както би следвало да е в условията на пазар на труда. Разчитаме на “връзки”, “случайности”, “късмет” и на какво ли още не, но не и на себе си. Затова и хората, които не могат да намерят мечтаната от тях работа, са много.

Ето три сигурни начина да НЕ намерите работата, за която мечтаете:

1. Нямате отговор на въпроса “Кой (коя) съм аз?”

Резултатът от това е, че не разполагате с ясна представа коя работа ви подхожда повече.

Трудно се стига до обективен отговор на този въпрос, но не е невъзможно. За да може човек да се самоопредели, му е нужно да събере информация за самия себе си. Опитайте следните начини:

  • Направете “инвентаризация” на вашите ценности (общожитейски и в работата), на вашите вродени таланти, познания, умения на ваши качества.
  • Сравнете се с ваши приятели, колеги, състуденти, съученици.
  • Потърсете обратна връзка от тях като ги помолите да ви кажат как те самите ви преценяват.
  • Наблюдавайте какви са реакциите на хората, с които общувате и работите, когато говорите или правите нещо.

2. Не знаете за каква работа мечтаете

Резултатът е, че се лутате и губите време, пари и напразни надежди. Хиляди млади хора учат “нещо”, което не им допада. И те, и техните родители, а и учебните заведения имат вина за това, но нека не се отклоняваме от темата.

Един изпитан начин да откриете мечтаната от вас работа е да си отговорите на важния въпрос “Какво ми харесва да правя?” Опитайте. Задайте си въпроса “Какво ми харесва да правя?” и най-важното - дайте отговор на този въпрос. Отговорът ще ви насочи към работата, за която мечтаете.

3. Не вярвате в това, че никой няма да ви помогне, ако вие сами не си помогнете

Резултатът е, че не правите нищо за собствената си мотивация, не провявате борбеност, придържате се към поведението на пасивност, вместо поведението на активност.

Отгоре на всичко преставате да търсите себе си и качествата, които имате и това ви личи отвсякъде. Кой работодател ще ви вземе, след като забележи вашата апатичност?!

В заключение

Научете кой (коя) сте, узнайте какво е това, което дълбоко ви вълнува като вид работа (действия, ако щете) и сами се мотивирайте, за да намерите работа, за която мечтаете.

Можете да се справите! Особено, след като го знаете!

Автор: Татяна Христова, Сита Мениджмънт Консулт ООД

 
Публикувана 13 Май 2009 г. 13:05:30
 Новини

25 Април 2017
Инфоцентърът на НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
25 Април 2017
НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...
20 Април 2017
Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и мерки за заетост и обучение на безработни
още...

Още новини