Чехия споделя опита си в усвояване на еврофондовете


Конференция, посветена на чешкия опит при усвояване на средства от европейските фондове, се проведе в БТПП, в рамките на първата Европейска седмица на малките и средни предприятия. Организаторите - Българската търговско-промишлена палата, Посолството на Република Чехия в България и Асоциацията на малките и средни предприятия в Чехия, се ръководиха от амбицията да представят на българските делови среди добрите практики в Чехия при усвояване на еврофондовете и тяхното значение за конкурентоспособността на малките и средните предприятия.

Преди 5-6 години Чехия се сблъска със същите трудности по разпределянето и усвояването на средствата по еврофондовете, които в момента среща и България. Именно затова, според Давид Шейх, зам.-председател на Комисията по външна политика на Парламента на Чешката Република и председател на Асоциацията на малките и средни предприятия, опитът на старите държави-членки на ЕС като Испания и Ирландия не е меродавен. Докато Чехия е подготвила съвсем актуална информация как да се решават проблемите, свързани с европейските фондове, която би била изключително полезна за България. На тази база Посолството на Република Чехия в България и Асоциацията на малките и средни предприятия в Чехия биха могли да реализират съвместна програма с БТПП за обучения на потенциалните кандидати с цел ползване на еврофондовете, заяви Давид Шейх.

В момента текат преговори между ръководството на БТПП и представителите на чешкия бизнес и институции относно идеята за създаване на съвместната програма. За да бъде успешна подобна програма, тя трябва да се реализира не само в столицата, но да обхване цялата страна, заяви Шейх.

Според Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП, "старите" 25 страни-еврочленки допуснаха една основна грешка - решението за централизиране, но те бързо се преориентираха, защото усетиха, че нямат достатъчен административен ресурс на едно място за усвояването на предвидените средства по еврофондовете.

България е изправена пред същия казус в момента - налага й се да трупа административен капацитет в процеса на акумулиране на парите. В момент, когато в София има недостиг на административен ресурс, в провинцията има капацитет, който стои свободен. Единственото спасение за ускоряване на усвояването на евросредства и създаване на нужната култура както на компаниите, така и на администрациите, е в обучение и популяризиране на информацията за кандидатстване по оперативните програми, допълни Красимир Дачев.

Малките и средните фирми са най-здравият бизнес и са двигателите на изхода от кризата, отбеляза посланикът на Чехия у нас Н.Пр. Мартин Клепетко при откриване на форума. Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева коментира, че един от сигурните инструменти в подкрепа на бизнеса е по-ефективното и добро усвояване на еврофондовете и в частност на средствата по ОП "Конкурентоспособност".

На кръгла маса "Заимстване на добрите практики от опита на Чехия при усвояване на Европейските фондове" беше дискутирано намаляването на административните трудности пред бизнеса при кандидатстване по проектите, успешно внедрените в Чехия он-лайн методи за изтегляне и попълване на документите, както и електронизация на процеса на първоначална оценка на проектите за административно съответствие. Бржетислав Грегр, директор в Министерство на промишлеността и търговията на Чешката република, сподели един интересен факт от тяхното сътрудничество с Европейската комисия. Той поясни, че въвеждането на нови технологии в производството е доста скъпо начинание. Министерството на промишлеността и търговията на Чехия, на база на натрупаната практика и срещнатите трудности, е поискало от Европейската комисия увеличаването на "де минимус" на 500 хил. евро. След дълги преговори и представяне на различни доказателства са успели да издействат това завишаване на "де минимус" по отношение на проектите, свързани с въвеждане на нови технологии.

Инфобизнес бр.20/2009

 
Публикувана 20 Май 2009 г. 9:05:28
 Новини

13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
21 Февруари 2018
Национални дни на кариерата- 2018
още...
07 Февруари 2018
Превеждаме данъци и осигуровки без такси
още...

Още новини