Каква е фирмената ви култура?

В последния материал в рубриката си за BusinessWeek Джон Чаленджър от Challenger, Gray & Christmas споменава нещо много интересно за подбора на служители. Той казва:

“Изследвания показват, че хора, наети след отчитане на фирмената култура в компанията-работодател са далеч по-успешни на работното си място от хора, наети съобразно изискванията на длъжността.

С други думи, можете да наемете най-добрия счетоводител в света, но ако между него и корпоративната култура на фирмата, в която ще работи има пропаст, счетоводителят е обречен на провал.”

Всички фирми - и малки, и големи, имат своята характерна и (често пъти) уникална фирмена култура. Според Чаленджър е много важно да се определи дали тази култура кореспондира по подходящ начин на стила и манталитета на работа на потенциален служител, преди той да бъде назначен.

Миналата седмица Милена Симеонова от H-Vision отбеляза, че едно от нещата, които отличават фирмите за подбор на персонал от фирмите, които самостоятелно си търсят нови служители без да имат свои специалисти по човешки ресурси е “предварително изготвен профил на успешния кандидат”.

Интересно, дали когато разработват профилите на успешните кандидати консултантите по подбор в България отчитат основните моменти в корпоративната култура на своите клиенти? Защото, ако не го правят, опасността за тях самите да свършат неефективно работата е много голяма.

Може да успеят да открият подходящ човек, отговарящ на всички изисквания, след което последният да си тръгне бързо-бързо поради несъответствие между представите и нагласите му за работата, от една страна, и корпоративната култура, изградена в неговия работодател, от друга страна. Или, още по-лошо, да не си тръгне, а да остане на работа и да бъде неефективен.

За жалост на фирмите за подбор, в преценката на (не)съвпадението между кандидат и работодател на тема “фирмена култура” няма да помогнат нито психологическите тестове, нито тестовете за компетентност, нито тестовете за мотивация. Ако помагат, то ще бъде частично и доста повърхностно. Тогава?

Преди дни се установи, че 16% от читателите на NovaVizia.com са свързани пряко с темата “Човешки ресурси”. Може би те ще коментират този въпрос?

А тези от вас, които търсите самостоятелно нов персонал, проверявате ли по някакъв начин потенциалните кандидати, за да откриете “привличането” помежду ви?

Автор: Тодор Христов, Сита Мениджмънт Консулт ООД

 
Публикувана 29 Юни 2009 г. 9:06:08
 Новини

25 Април 2017
Инфоцентърът на НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
25 Април 2017
НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...
20 Април 2017
Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и мерки за заетост и обучение на безработни
още...

Още новини