Каква е фирмената ви култура?

В последния материал в рубриката си за BusinessWeek Джон Чаленджър от Challenger, Gray & Christmas споменава нещо много интересно за подбора на служители. Той казва:

“Изследвания показват, че хора, наети след отчитане на фирмената култура в компанията-работодател са далеч по-успешни на работното си място от хора, наети съобразно изискванията на длъжността.

С други думи, можете да наемете най-добрия счетоводител в света, но ако между него и корпоративната култура на фирмата, в която ще работи има пропаст, счетоводителят е обречен на провал.”

Всички фирми - и малки, и големи, имат своята характерна и (често пъти) уникална фирмена култура. Според Чаленджър е много важно да се определи дали тази култура кореспондира по подходящ начин на стила и манталитета на работа на потенциален служител, преди той да бъде назначен.

Миналата седмица Милена Симеонова от H-Vision отбеляза, че едно от нещата, които отличават фирмите за подбор на персонал от фирмите, които самостоятелно си търсят нови служители без да имат свои специалисти по човешки ресурси е “предварително изготвен профил на успешния кандидат”.

Интересно, дали когато разработват профилите на успешните кандидати консултантите по подбор в България отчитат основните моменти в корпоративната култура на своите клиенти? Защото, ако не го правят, опасността за тях самите да свършат неефективно работата е много голяма.

Може да успеят да открият подходящ човек, отговарящ на всички изисквания, след което последният да си тръгне бързо-бързо поради несъответствие между представите и нагласите му за работата, от една страна, и корпоративната култура, изградена в неговия работодател, от друга страна. Или, още по-лошо, да не си тръгне, а да остане на работа и да бъде неефективен.

За жалост на фирмите за подбор, в преценката на (не)съвпадението между кандидат и работодател на тема “фирмена култура” няма да помогнат нито психологическите тестове, нито тестовете за компетентност, нито тестовете за мотивация. Ако помагат, то ще бъде частично и доста повърхностно. Тогава?

Преди дни се установи, че 16% от читателите на NovaVizia.com са свързани пряко с темата “Човешки ресурси”. Може би те ще коментират този въпрос?

А тези от вас, които търсите самостоятелно нов персонал, проверявате ли по някакъв начин потенциалните кандидати, за да откриете “привличането” помежду ви?

Автор: Тодор Христов, Сита Мениджмънт Консулт ООД

 
Публикувана 29 Юни 2009 г. 9:06:08
 Новини

28 Юни 2017
E&E Fashion: Education - Employment Partnership for VET in the fashion sector
още...
28 Юни 2017
ББР ще рефинансира микро заеми и лизинг по програма "Прогрес"
още...
28 Юни 2017
Покана за участие в бизнес делегация до Иран
още...
28 Юни 2017
Конкурс за наименование и графичен знак на интернет портал към проект АГОРАТЕКА
още...
28 Юни 2017
Влизат в сила по-строги правила на ЕС за борба с изпирането на пари, укриването на данъци и финансирането на тероризма
още...

Още новини