Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България регистрира отражение на кризата в бранша

Кризата е оказала сериозно влияние върху консумацията на безалкохолни напитки в страната през първото полугодие, съобщи Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ).

За полугодието потреблението се равнява на 755 млн. литра, което е с 39 млн. литра по-малко от отчетеното през 2008 г.

Спад в консумацията на безалкохолни напитки продължава и през второто тримесечие на 2009 г. Общото потребление на напитки за трите месеца е намаляло с 5% или с 27 млн. литра в сравнение със същия период на предходната година, сочат актуалните данни на АПБНБ.

При бутилираните води потреблението е с 4% по-ниско или
13 млн. литра под постижението през м.г. Намаляло е потреблението във всички групи бутилирани води - при натуралните минерални води с 2%, при газираните води с 9%, при водите в 19,5 л. галони с 9%.

По-ниски с 4% за полугодието са продажбите на газирани напитки. Това означава, че българският потребител е консумирал с 14 млн. литра по-малко от същия период на 2008 г. Намалена консумация се отчита при всички видове газирани напитки с изключение на напитките "лайт", ръстът при които е 24% в сравнение с полугодието на м.г.

При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, разтворими и разреждащи се, потреблението за първото полугодие е намаляло общо с 8% или с 7 милиона литра. В тази група напитки единствено при разтворимите прахообразни напитки се отчита ръст от 4%.

Намаляло е търсенето на натурални плодови сокове и нектари с 12%. Това е с близо 5 млн. литра по-малко от предходната година.

Консумацията на напитки от групата "енергийни & спортни" е намаляла с 14% за полугодието. Напитките от групата "Студен чай" са единствените, при които се отчита сериозен ръст от 19% за полугодието.

 
Публикувана 7 Август 2009 г. 9:08:44
 Новини

25 Април 2017
Инфоцентърът на НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
25 Април 2017
НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...
20 Април 2017
Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и мерки за заетост и обучение на безработни
още...

Още новини