Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България регистрира отражение на кризата в бранша

Кризата е оказала сериозно влияние върху консумацията на безалкохолни напитки в страната през първото полугодие, съобщи Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ).

За полугодието потреблението се равнява на 755 млн. литра, което е с 39 млн. литра по-малко от отчетеното през 2008 г.

Спад в консумацията на безалкохолни напитки продължава и през второто тримесечие на 2009 г. Общото потребление на напитки за трите месеца е намаляло с 5% или с 27 млн. литра в сравнение със същия период на предходната година, сочат актуалните данни на АПБНБ.

При бутилираните води потреблението е с 4% по-ниско или
13 млн. литра под постижението през м.г. Намаляло е потреблението във всички групи бутилирани води - при натуралните минерални води с 2%, при газираните води с 9%, при водите в 19,5 л. галони с 9%.

По-ниски с 4% за полугодието са продажбите на газирани напитки. Това означава, че българският потребител е консумирал с 14 млн. литра по-малко от същия период на 2008 г. Намалена консумация се отчита при всички видове газирани напитки с изключение на напитките "лайт", ръстът при които е 24% в сравнение с полугодието на м.г.

При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, разтворими и разреждащи се, потреблението за първото полугодие е намаляло общо с 8% или с 7 милиона литра. В тази група напитки единствено при разтворимите прахообразни напитки се отчита ръст от 4%.

Намаляло е търсенето на натурални плодови сокове и нектари с 12%. Това е с близо 5 млн. литра по-малко от предходната година.

Консумацията на напитки от групата "енергийни & спортни" е намаляла с 14% за полугодието. Напитките от групата "Студен чай" са единствените, при които се отчита сериозен ръст от 19% за полугодието.

 
Публикувана 7 Август 2009 г. 9:08:44
 Новини

21 Юни 2017
Покана за участие при преференциални условия в Международното изложение за хранителни продукти и напитки „Annapoorna World of Food India"
още...
21 Юни 2017
НСИ: Разходите на работодателите за труд нарастват с 10%
още...
21 Юни 2017
България е на предпоследно място в Европейски сравнителен анализ на иновациите за 2017 г
още...
21 Юни 2017
Безплатни обучения за онлайн търговия организира ИАНМСП из страната
още...
20 Юни 2017
Патентно ведомство ще извършва 19 административни услуги безплатно
още...

Още новини