ЕС инвестира още 18 млн. EUR в свръхвисокоскоростния мобилен интернет на бъдещето

От 1 януари 2010 г. ЕС ще инвестира 18 милиона EUR в изследвания, въз основа на които ще се разработят мобилни мрежи от следващото, т.е. 4-то поколение. Европейската комисия реши да започне финансирането на научни изследвания в областта на технология Long Term Evolution (LTE) Advanced, която ще предлага до сто пъти по-високи скорости на мобилния интернет от настоящите мрежи от 3-то поколение. В бранша LTE е приоритетната технология за следващото поколение мобилни мрежи, не на последно място и благодарение на същественото финансиране на научните изследвания от страна на ЕС от 2004 г. насам. Още преди 25 години Европа превърна стандарта GSM в опората на съвременната мобилна телефония. На базата на съвместните изследвания в Европа и на силата на единния пазар на ЕС стандартът GSM днес се ползва от 80 % от мобилните мрежи в света. LTE обещава да бъде с подобен успех.

Технологията Long Term Evolution (LTE) е най-новата безжична технология, която предоставя скорости на мобилния интернет до 100 мегабита в секунда, десет пъти повече от мобилните мрежи на 3-то поколение.В Европа тази технология в момента се изпитва от мобилни оператори във Финландия, Германия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство; като в Швеция и Норвегия се очаква да се появи на пазара през първата половина на 2010 г. Между 2004 г. и 2007 г. ЕС подкрепи научните изследвания за оптимизацията и стандартизацията на LTE (проектите WINNER I и II, осъществени от консорциум от 41 водещи европейски дружества и университети) с 25 милиона EUR.Това доведе до разработването на първата концепция за мрежова инфраструктура на базата на LTE.

През септември Комисията ще започне преговори с проектния консорциум за детайли, включително за елитния проект ARTIST4G, който се основава на постиженията на проектите WINNER и обединява предприятия от бранша, както и изследователи от Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Испания, Швеция и Обединеното кралство.Очаква се новите проекти да започнат през януари 2010 г.

Европейската комисия вижда мощен потенциал във внедряването на технологиите LTE и LTE Advanced:

  • LTE ще увеличи мощностите на операторите на мрежи, като им дава възможност да предоставят по-бързи широколентови мобилни услуги на повече потребители на по-ниски цени и с това да революционизират европейския пазар на мобилните далекосъобщения.
  • LTE Advanced ще ускори достъпа до широколентовите мобилни услуги до 1 гигабит (хиляда мегабита) в секунда, което ще позволи на потребителите да се възползват максимално от претенциозни онлайн услуги като например висококачествена телевизия или видео по поръчка.
  • LTE използва по-ефективно радиочестотния спектър, като създава възможност мобилните мрежи да се възползват от "цифровия дивидент" и да използват честотите, които се освобождават при преминаване от аналоговата към цифровата телевизия (IP/09/1112). Сигналите ще стигат по-далече отколкото при сегашната технология GSM и ще намалят броя на антенните устройства, необходими за постигане на същата степен на покритие от мрежи, което от своя страна ще опази европейските пейзажи и намали потреблението на енергия.
  • С LTE и по-слабо населените региони може да се снабдят с мобилни широколентови услуги и да се намали "цифровото разделение" между селските и градските райони. Към края на 2008 г. 23% от населението в селските райони на ЕС все още нямаше възможност да се абонира за интернет връзка с технология DSL (IP/09/1221).


Инфобизнес бр. 34/2009

 
Публикувана 27 Август 2009 г. 16:08:45
 Новини

05 Декември 2017
Регионални профили: показатели за развитие 2017
още...
17 Ноември 2017
Уебинар „Пазарни възможности за европейския земеделски бизнес, в контекста на Споразумението за свободна търговия ЕС–Япония”
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
09 Ноември 2017
Предложени са промени в Закона за туризма
още...
09 Ноември 2017
БТПП издава сертификати на класираните фирми в ТОП 100 и ТОП 1500+
още...

Още новини