Квалификацията като изход

Кризата е най-подходящият момент да инвестирате в себе си, да повишите квалификацията си и дори да се обучите в нова професия. Вероятно този многократно повтарян от специалистите по човешки ресурси съвет е звучал странно в ушите на хората на фона на намаляващите им доходи и таксите за обучителни курсове. Сега министерството на труда гарантира, че благодарение на средствата от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" квалификацията ще стане безплатна, а хората ще получават ваучери и сами ще могат да избират в какво да се обучават. По този начин експертите от социалното ведомство се надяват, че ще улеснят усвояването на парите, което досега преминаваше през писане на сложни проекти и тромави оценителни процедури.

Това изправяше пред сериозни трудности и без това малкото фирми, които инвестират в квалификацията на персонала си. Основните им оплаквания бяха насочени срещу неясните формулировки в насоките за кандидатстване и огромното количество изисквани документи. Заради това от 2007 г. досега са усвоени едва 57.6 млн. лв., или по-малко от 3% от 2.3 млрд. лв. бюджет на програмата. Социалното министерство планира до края на 2010 г. сумата да нарасне на 200 млн. лв., благодарение на което да се разкрият 150 хил. работни места. "Престъпление ще е да не се използва този ресурс в сегашното положение на тежка икономическа криза и при липсата на пари в бюджета", заяви неотдавна министърът на труда Тотю Младенов.

Чрез въвеждането на ваучерите в социалното министерство се надяват да решат проблема с трудния достъп до европейските пари и едновременно с това да стимулират заетите и безработните да повишават уменията и знанията си, с което да имат повече шансове за реализация в кризата. Идеята е не фирмите да пишат проекти за обучението на персонала, които след това да се оценяват и отчитат, а

самите служители да проявяват инициатива

да се усъвършенстват и да се запишат в курс, от който смятат, че имат най-голяма нужда. Надяваме се по този начин хората да проявят по-голяма мотивация и да има по-висок процент на успешно завършилите, заявиха от министерството на труда. Според ресорния зам.-министър Красимир Попов чрез ваучерите ще се въведе принципът "Парите следват човека", което ще гарантира висока усвояемост при нисък корупционен риск.

Според първоначалните разчети стойността на ваучерите трябва да е между 600 и 1500 лв. в зависимост от вида и продължителността на обучението. Хората ще могат да кандидатстват за тях в бюрата по труда по местоживеене, където трудовите инспектори ще ги ориентират за предлаганите курсове. Всеки ще може да се запише за каквото обучение поиска и сам ще реши в кой център да го изкара, обясни директорът на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

Един готвач може да реши да се преквалифицира във

фризьор, графичен дизайнер или фотограф

даде пример тя. Ваучери няма да се дават за обучения по професии, свързани със земеделието, горското и рибното стопанство. Друго ограничение е, че кандидатите няма да могат да се квалифицират в професии, за която вече имат диплома. За да осигури по-голям избор от курсове в цялата страна, Агенцията по заетостта ще създаде регистър от обучителни центрове, които имат необходимия лиценз и материална база. Те обаче няма да могат да участват, ако са нарушили трудовото законодателство или имат задължения към НАП и НОИ.

След обучението курсистите ще се явяват на изпит за съответната квалификационна степен. След това обучителните фирми ще предават на Агенцията по заетостта получените ваучери заедно със сертификат, че хората са завършили съответния курс.

Според преподавателите от центъра за развитие на човешките ресурси към министерството на труда най-много желаещи има за курсове по текстообработка, в които се придобиват базисни умения в най-използваните компютърни програми. Представители на частни фирми за обучение коментираха, че през последните месеци търсенето на езикови курсове е намаляло за сметка на интереса към практическите професионални обучения.

Според Красимир Попов слабост на ваучерния механизъм е трудното удостоверяване на качеството на обученията. Критики последваха и от страна на бизнеса. Зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев каза, че парите за квалификация не трябва да се дават безразборно, и препоръча това да става в зависимост от потребностите на работодателите.

Наскоро министър Младенов каза, че за последните четири години и половина държавата е похарчила над 64 млн. лв. за обучението на 137 хил. работещи и безработни. Въпреки това се твърди, че в България няма квалифицирани кадри, добави той.

100 млн. лв. за обучение на работещи

Агенцията по заетостта вече отвори две нови операции по оперативната програма за квалификация на заети, по които ще се използват ваучерите. По схемата "Аз мога" са предвидени 26 млн. лв. за квалификацията на 27 хил. души. Други 72 млн. лв. по операцията "Адаптивност" са насочени към служителите в предприятия с намалено работно време. Идеята е те да се обучават, когато не са на работа. Освен ваучерите работниците ще получават и стипендии от по 132 лв. месечно в продължение на пет месеца. Очаква се курсовете по двете схеми да започнат най-късно през ноември.

Автор: Мишел Гутсузян
В-к Дневник/ 14.09.2009

 
Публикувана 14 Септември 2009 г. 13:09:45
 Новини

13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
21 Февруари 2018
Национални дни на кариерата- 2018
още...
07 Февруари 2018
Превеждаме данъци и осигуровки без такси
още...

Още новини