Глобалните данъчни изнудвачи. Някои страни с ниски данъци обаче се съпротивляват*

Мислите ли, че данъчните служби трябва да имат правото да дават данъчната ви информация на други правителства - дори такива, които са оглавявани от престъпници и такива, които нарушават човешките права и потискат свободата в страните си?

Миналата седмица в Мексико Сити се проведе среща под покровителството на базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), чиято ясно заявена цел е да създаде глобален картел с високи данъци. Тя твърди, че насърчава прозрачност и глобален икономически растеж. Въпреки това, както много национални и международни организации, действията на ОИСР често противоречат с думите й. За да създаде глобален данъчен картел, ОИСР има нужда да споделя данъчната информация между членовете си.

Центърът за свобода и просперитетизпрати делегация на срещата в Мексико Сити. Тя включваше моят приятел Дан Мичъл, старши сътрудник в Института Катон. Г-н Мичъл е писал много за значението на глобалната данъчна конкуренция, която е необходима за икономически растеж и за запазването на човешките права и гражданските общества. Г-н Мичъл беше там, за да даде интелектуална подкрепа на по-малките страни с ниски данъци, които се опитваха да защитят данъчния си суверенитет.

Международните бюрократи, които управяват Комитета по фискални дела към ОИСР, успяха да убедят един хотел да отмени резервацията на г-н Мичъл и после опитаха да го изхвърлят от лобито на хотела, където той имаше среща с делегации на страни с ниски данъци и пресата. За щастие, след като г-н Мичъл и членове на пресата се възпротивиха на тази агресивна тактика на официалните лица на ОИСР, в крайна сметка му беше позволено да остане.

ОИСР успя да накара 87 държави да се подпишат под този глобален „данъчен стандарт". Страните с високи данъци използват ОИСР да заплашват страните с ниски данъци да подпишат споразумението. Струва си да отбележа, че данъчните рекетьори от ОИСР и други международни организации като ООН, Международния валутен фонд и Световната банка, които заставят другите да плащат по-високи данъци, се наслаждават на необлагаеми доходи за сметка на данъкоплатците по света.

Домът на свободата, една организация, която наблюдава за нарушения на човешките права и недемократични действия от страна на държавите, нарича много от страните сътрудничещи с ОИСР „несвободни" или „частично свободни" - включително Русия, Китай и Обединените арабски емирства. Въпреки това някои демократични и свободни страни са наречени „несътрудничещи" с ОИСР. Според ОИСР САЩ трябва да дава данъчната си информация на недемократични и/или корумпирани страни от списъка й. Още по-лошо, администрацията на Обама подкрепя ОИСР и това мащабно нарушаване на основни човешки права.

Мисията на ОИСР е „да подкрепя устойчив икономически растеж, да стимулира заетостта, да вдигне стандартите на живот, да поддържа фискална стабилност, да помага на други страни с икономическото развитие и да допринася за световната търговия". Въпреки това, сегашният й опит да спре „опасната данъчна конкуренция" - което е оксиморон - и да разруши финансовата тайна изцяло противоречи на мисията й. ОИСР подкрепя двойното облагане на капитала и се опитва да спре страните, които не налагат многобройни данъци на спестяванията и инвестициите, т.е. продуктивния капитал. Без високи нива на продуктивен капитал страните няма да растат и нови и добре платени работни места ще бъдат откривани много рядко. Облагането на капитал е не само икономически разрушително, но и морално съмнително. Ако ОИСР в крайна сметка наложи своето, индивидите и бизнесите, които се опитват да се спасят от неколкократно облагане на спестяванията и инвестициите им от престъпни правителства и криминални групи, няма да има къде да отидат и това ще бъде краят на цивилизованото общество.

Добрата новина е, че някои страни с ниски данъци започнаха да отвръщат на атаките. Миналата седмица управителят на най-старата банка в Швейцария (който има докторат по икономика от водещ американски университет) каза, че няма повече да инвестира в САЩ, защото счита новите данъчни регулации, които и чуждите банки трябва да спазват, за толкова неясни, грешни и неразбираеми, че никога не би могъл да бъде сигурен, че банката му не е застрашена. Освен това, той твърди, че икономическата пътека, която САЩ е поела, може да доведе единствено до по-бавен растеж, и че неговата банка вижда по-добри възможности на други места.

От времето на икономическите реформи на Рейгън отпреди четвърт век допреди миналата година, САЩ имаше най-високите средни нива на растеж от останалите по-големи развити страни. Значителна част от този растеж беше следствие от чуждите инвестиции в страната ни. Хората във финансовото министерство на САЩ от администрацията на Обама (включително данъчните служби), които работят с данъчните изнудвачи от ОИСР, прогонват голяма част от чуждите инвестиции в момент, когато те са най-необходими.

Автор: Ричард Ран**

* Статията е публикувана за първи път във вестник "Washington Times" в четвъртък, 10 септември 2009 година. Оригиналният текст е достъпен тук.Преводът е с любезното позволение на автора. Преводът е на Велин Пеев.

** Ричард У. Ран е старши сътрудник в Института Катон и председател на Института за глобален икономически растеж. Той е председател на Надзорния съвет на ИПИ

Бюлетин на ИПИ бр. 443/2009

 
Публикувана 14 Септември 2009 г. 13:09:16
 Новини

17 Май 2017
Второ издание на Академия за социални предприемачи
още...
17 Май 2017
Национален конкурс за „Европейска награда за млади фермери” 2017 г.
още...
17 Май 2017
Състезание „Green Talents 2017“
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...

Още новини