Какво се случва след фалита

У много хора битува убеждението, че фалитите са лоши явления, защото имат разрушително действие - няма вече кой да предостави стоките или услугите, хора остават без работа, въобще катаклизъм. Това е и често аргументацията при настояване държавата да спасява фалити с пари на данъкоплатците.

Последните няколко седмици предоставиха един чудесен пример как това не е вярно. В началото на месеца фалира най-популярната нискотарифна авиокомпания с полети до Виена - SkyEurope.Наивните вероятно са предположили, че това означава, че скоро няма да могат да летят евтино до тази дестинация. Пазарът обаче реагира незабавно на отворилата се ниша - нискотарифната авиокомпания FlyNiki, собственост на бившия автомобилен пилот Ники Лауда, обяви, че започва да обслужва маршрута от февруари.

Така проблемът с „изчезналата услуга" е вече разрешен и потребителите ще бъдат обслужени. За новооткритата дестинация ще е необходим и допълнителен персонал - не е рядка практиката да бъдат наети дори същите освободени хора от фалиралата компания - те имат опит в бранша и в обслужването на трасето. Така е решен и проблемът с уволненията в старата фалирала компания.

При положение, че и услугата е почти същата, и персоналът може да е същия, това, което различава старата фалирала компания от новата, е управлението. Ако се задържи, новата компания вероятно ще е тази, която планира по-прецизно дейността си и оценява по-добре услугите. Това подобрение би било невъзможно, ако старата компания не беше оставена да фалира и новата да заеме нейното място. А докато има възможности за печалба от дейност, винаги ще има желаещи да я извършват.

Автор: Велин Пеев
Бюлетин ИПИ бр. 445/2009

 
Публикувана 28 Септември 2009 г. 11:09:10
 Новини

19 Април 2018
Състезание „Green Talents 2018“ стартира
още...
13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
21 Февруари 2018
Национални дни на кариерата- 2018
още...

Още новини