Какво се случва след фалита

У много хора битува убеждението, че фалитите са лоши явления, защото имат разрушително действие - няма вече кой да предостави стоките или услугите, хора остават без работа, въобще катаклизъм. Това е и често аргументацията при настояване държавата да спасява фалити с пари на данъкоплатците.

Последните няколко седмици предоставиха един чудесен пример как това не е вярно. В началото на месеца фалира най-популярната нискотарифна авиокомпания с полети до Виена - SkyEurope.Наивните вероятно са предположили, че това означава, че скоро няма да могат да летят евтино до тази дестинация. Пазарът обаче реагира незабавно на отворилата се ниша - нискотарифната авиокомпания FlyNiki, собственост на бившия автомобилен пилот Ники Лауда, обяви, че започва да обслужва маршрута от февруари.

Така проблемът с „изчезналата услуга" е вече разрешен и потребителите ще бъдат обслужени. За новооткритата дестинация ще е необходим и допълнителен персонал - не е рядка практиката да бъдат наети дори същите освободени хора от фалиралата компания - те имат опит в бранша и в обслужването на трасето. Така е решен и проблемът с уволненията в старата фалирала компания.

При положение, че и услугата е почти същата, и персоналът може да е същия, това, което различава старата фалирала компания от новата, е управлението. Ако се задържи, новата компания вероятно ще е тази, която планира по-прецизно дейността си и оценява по-добре услугите. Това подобрение би било невъзможно, ако старата компания не беше оставена да фалира и новата да заеме нейното място. А докато има възможности за печалба от дейност, винаги ще има желаещи да я извършват.

Автор: Велин Пеев
Бюлетин ИПИ бр. 445/2009

 
Публикувана 28 Септември 2009 г. 11:09:10
 Новини

25 Април 2017
Инфоцентърът на НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
25 Април 2017
НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...
20 Април 2017
Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и мерки за заетост и обучение на безработни
още...

Още новини