Мениджър тип „Чайка”

Защо пък „Чайка”?

Ами защото мениджър тип „Чайка” има навици на чайка: долита в организацията, надава крясък, изцвъква се и отлита към нова позиция.

Такива мениджъри не пропускат да ни залеят с критика и напътствия, често без да имат дори далечна представа за спецификата на работата. И преди да си успял да възразиш или да попиташ какво всъщност имат предвид, мениджърът тип „Чайка” ти обръща гръб защото бърза за важна среща или оперативка с борда.

Мениджър тип „Чайка” избягва да среща погледа ти, но пък говори безспир и никога не дава възможност на другите да се изкажат. Ако случайно започнеш да говориш, „чайката” просто повишава децибелите и продължава, сякаш нищо не си казал. Неприятно преживяване. Неволно се поражда усещането, че в присъствието на мениджър „Чайка” ставаш невидим. Единственото добро нещо е, че него често го няма, но пък се налага да се справяш сам с отговорностите си.

Откъде се пръква мениджъра „чайка”?

Най-важното за него е да се чувства важен. Да го виждат в целия му блясък, да му се възхищават, да го издигат. Лошото е, че самият мениджър „чайка” съзнава колко некомпетентен всъщност е и най-големият му страх е, това да не проличи пред околните. Ето защо избягва да отговаря на въпроси или да влиза в дебат. За него има две възможности: или взима думата и не я пуска или си тръгва с някое извинение.

Дори наистина да е зает, този мениджър не разбира важността на лидерството, което хората очакват от него. Най-често мениджърът „чайка” е силно ориентиран към изпълнението на задачите. Той смята общуването с хората за лиготене и ненужно пилеене на време и енергия. За него важи единствено постулатът: „Прави каквото ти се казва и ще си получиш заплатата”.

Как да се справим с мениджър „чайка”?

Начините да се справим зависят донякъде от характера на работата ни. Ако можете да изпълнявате задълженията си самостоятелно, покажете търпение. Изслушвайте „чайката”, после го игнорирайте и се върнете към работата си. Достатъчно е да си вършите работата и мениджърът „чайка” няма много претенции как постигате резултатите. За разлика от микромениджъра "чайката” не държи да ви контролира изкъсо.

Да си уговорите среща и да се опитате да обсъдите работата си, може да не е съвсем разумно с мениджър „чайка”. Дори и да се съгласи на разговор, „чайката” просто ще ви прекъсне в самото начало, а накрая ще ви изпрати да работите, защото „времето е пари”. Едва ли ще сте успели да кажете повече от две-три думи, удавени в потока от слова на мениджъра.

А ако сте по природа търпеливи, изчакайте мениджърът тип „чайка” да отлети към следващия пост. И се надявайте, че следващият мениджър няма да е отново „чайка”!

Една хитра стратегия е да му представяте редовни кратки отчети за напредъка в работата си. Ако получава от вас желаните резултати, той не би се занимавал с вас.

Но най-манипулативният подход е да се съсредоточите върху най-важното за мениджъра „чайка” – самия него. Помогнете му да изглежда добре пред очите на останалите в организацията (колкото и да ви се иска да постъпите другояче). Подкрепете го, защото ако сметне че работите срещу него, „чайката”ще долита често до вас и цвъкането отгоре ще бъде често и по много!

Капанът на мениджмънта тип „чайка”

е голям за мнозина на мениджърска позиция. Толкова е лесно да се покажеш като твърд лидер , който е винаги зает с важни стратегически дела. И дори не виждаш, че така екипът се отчуждава и демотивира и после колкото и да им говориш, лидерският ти авторитет е унищожен. Но не забравяй, че сред мениджърите над тебе винаги има и по-интелигентни хора, които ще разберат какво се случва. Скоро кариерата започва да боксува, а може и да се срине.

Лекарството срещу превръщането в мениджър тип „чайка” е да се поддържат правилните отношения с хората. Не е необходимо да си най-добрият им приятел, но трябва да покажеш уважението си към тях. Трябва да има редовна и открита комуникация , в която мениджърът по-малко да говори, а повече да слуша. Защото, както казва китайската поговорка – мълчанието говори повече от думите. Защото мениджърите биват преценявани по това, което оставят след себе си, а за чайките вече знаем…

Източник: http://arthuradams.bg

 
Публикувана 19 Октомври 2009 г. 15:10:03
 Новини

25 Април 2017
Инфоцентърът на НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
25 Април 2017
НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...
20 Април 2017
Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и мерки за заетост и обучение на безработни
още...

Още новини