Избор между фантазии и факти. Намаляване на данъците кара производството да остане и да работи с пълна пара*

Забелязали ли сте, че много политици, които имат проблеми с реалността, предпочитат да останат в страната на чудесата, когато правят бюджети?

Хората отляво не спират да твърдят, че проблемите ще бъдат разрешени единствено, ако данъците се увеличат. Защо тогава Калифорния, със своя 10,6% данък върху доходите, имат огромен бюджетен дефицит и 12,2% безработица, докато Тексас, който няма данък върху доходите, се наслаждава на бюджетен излишък и безработица от 8,25, което е под средното?

Защо тогава почти фалиралия Роуд Айлънд, осмият щат по данъчна тежест в САЩ (данъкът върху доходите там е 7,75%), има безработица от 13%, докато в Южна Дакота, четвъртият щат с най-малка данъчна тежест, където няма данък върху доходите, заетостта е почти пълна при 4,8% безработица?

Политиците от Ню Йорк живеят в страната на чудесата от много години. Хората с високи доходи, които живеят в Ню Йорк, понасят най-високите щатски и местни данъци върху доходите в страната (над 12%). Нови проучвания показват, че хората с високи доходи масово бягат от Ню Йорк към данъчно по-гостоприемни места. Разумната мярка, която трябва да вземат нюйоркските политици е да намалят данъците, за да направят Ню Йорк по-конкурентноспособен; но не, те увеличиха данъците за хората с високи доходи (много от които продължават да си стягат багажа).

Не само политици живеят в страната на чудесата, но и други, като водачи на профсъюзи. Новият (от януари) републикански губернатор на Пуерто Рико Луис Фортуно наследи бюджетен дефицит от $3,2 милиарда, което е повече от който и да било щатски бюджет на глава от населението.

От много години Пуерто Рико страда от раздуто правителство с пет пъти повече държавни служители на глава от населението отколкото Калифорния. Седемдесет процента от бюджета отива за заплати и бонуси.

Г-н Фортуно нямаше друг избор освен да вземе драстични мерки, за да предпази местното правителство от фалит и загуба на кредитен рейтинг. Той вече уволни 4000 държавни служители и планира да направи същото с още 17 000 тази седмица.

Както можеше да се очаква, Международният съюз на служителите в услугите (МССУ), които създадоха голяма част от кризата с прекомерните си искания за работни места и заплати, сега опитват да спрат губернатора да направи това, което е необходимо.

МССУ все още трябва да учат, че паразит, който убива приемника си, скоро разбира, че няма къде да живее (работи) - просто попитайте автомобилния профсъюз. За разлика от губернатора, МССУ продължават да живеят в страната на чудесата, без да осъзнават, че кацата с меда е вече празна.

Вицепрезидентът Джо Байдън, който има склонността да бърка факти с фантазии, миналата седмица добави към твърденията на администрацията, че пакетът за стимулиране на икономиката е създал или спасил „близо 650 000" работни места. Каза, че планът за възстановяване „работи както беше рекламиран" и е на път да постигне целта на президента.

В отговор на това високоуважаваният икономист Алан Мелцер, който отдавна е известен с това, че разграничава фактите от фантазиите, каза: „Администрацията може да каже каквато цифра си пожелае. Цифрата няма значение. Съветът на икономическите съветници получава цифрата на спасените работни места като използва същия модел, който Кристина Роумър и Джаред Бърнстейн използваха, когато прогнозираха, че $787-милиардната програма за стимулиране ще доведе до безработица най-много от 8%. Но както всички знаем, откакто този проектозакон се прие, икономиката загуби 3 милиона работни места и нивото на безработицата достига двуцифрени размери."

По ирония на съдбата, администрацията на Обама и политиците в Калифорния, Ню Йорк и т.н. може да помогнат на г-н Фортуно като тласнат много от най-добре печелещите и най-производителни граждани към Пуерто Рико.

Г-н Фортуно даде да се разбере, че ключът към решаване на икономическите проблеми на Пуерто Рико е намаляване на размера на правителството и махане на ботуша му от врата на частния сектор. Миналата седмица на една сутрешна среща той ми каза, че иска да реформира данъчната система и да намали данъците за всички.

Всеки американски гражданин (което включва всички родени в Пуерто Рико), който пребивава в Пуерто Рико, плаща данъци на правителството на Пуерто Рико, а не на САЩ. Максималният данък по доходите в Пуерто Рико в момента е 33%, само няколко пункта под федералния в САЩ.

Но ако Обама успее да вдигне максималния федерален данък по доходите до 50% (като спре данъчните намаления на Буш и добави нови, за да финансира схемите в здравеопазването и енергетиката), и ако щатите с високи данъци продължат да ги увеличават дотам, че общата тежест на печелещите много достигне 60% или повече, Пуерто Рико ще става все по-привлекателен.

В момента повечето хора, които бягат от щатите с високи данъци, отиват в тези без щатски данък върху доходите като Тексас, Флорида и т.н., но все още трябва да плащат федералния данък върху доходите. Така, ако г-н Фортуно успее да намали максималните данъчни нива в Пуерто Рико до около 25%, много предприемачи, създаващи работни места, е вероятно да се наредят на опашка за един остров, подобен на рай, където данъците ще бъдат наполовина от това, което са на континента.

Автор: Ричард Ран**

* Статията е публикувана за първи път във вестник "Washington Times" в четвъртък, 5 ноември 2009 година. Оригиналният текст е достъпен тук . Преводът е с любезното позволение на автора. Преводът е на Велин Пеев.

** Ричард У. Ран е старши сътрудник в Института Катон и председател на Института за глобален икономически растеж. Той е председател на Надзорния съвет на ИПИ.

Източник: Бюлетин на ИПИ/ бр. 451

 
Публикувана 6 Ноември 2009 г. 16:11:54
 Новини

19 Април 2018
Състезание „Green Talents 2018“ стартира
още...
13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
21 Февруари 2018
Национални дни на кариерата- 2018
още...

Още новини