Приех по-ниска позиция? Как да оцелея?

През последните две години компании от всички сектори съкратиха хора на различни позиции. Липсата на много алтернативи за висококвалифицираните професионалисти принуди някои от тях да приемат позиция, изискваща умения и знания под квалификацията им и респективно — по-ниско възнаграждение. Възможно ли е да направиш крачка назад в кариерата си и в същото време да използваш това време в своя полза? Според специалистите — да. Вижте съветите, които дава най-големия кариерен сайт във Великобритания totaljobs.com

Бъдете прями
Първото предизвикателство е да спечелите позицията. Дори и да ви изглежда логично да ви предпочетат заради факта, че имате умения и опит над тези, които се изискват, трябва да убедите работодателя да избере точно вас. Особено когато възможностите на пазара на труда са ограничени. Затова преди интервюто се подгответе предварително. Припомнете си за постиженията си на предишни позиции и преценете кои задължително трябва да споменете. Кандидатствайки за по-ниска позиция обаче трябва да се подготвите и за допълнителни въпроси. Вероятно е интервюиращият да ви попита например „Как бихте използвали времето си, ако ще работите на по-ниска позиция?” или „Как ще компенсирате разликата от по-ниското възнаграждение, което ще получавате?”. Съветът на специалистите е да бъдете прями.

Парите имат значеие
Приемайки по-ниска позииция, най-вероятно ще получавате и по-малко възнаграждение, което означава, че трябва да ограничите разходите си. Започнете с разчет на приходите и разходите - колко пари ви трябват за сметки, храна, транспорт и т.н. След като направите сметка на бюджета си, ще видите с каква сума ще разполагате за харчене и стриктно се придържайте към нея. Следете сметките, които имате, и баланса си. Ако ви е трудно да се ограничавате в бюджета, който сте си позоволили като джобни пари, може да си отворите отделна сметка, за да не харчите от парите за другите си разходи и да не затънете в борчове за дълго време.

Останете позитивни
Поемането на по-нискоквалифицирана позиция е изпитание — както физическо, така и финансово. Абсолютно нормално е в подобно положение човек да се чувства дискомфортно, неуверен и немотивиран вследствие на променените обстоятелства. Изключително важно е обаче да останете позитивни. Трикът да го постигнете е да се стремите да гледате положително на ситуацията и да видите в нея повече плюсове, отколкото минуси.

Направете си дългосрочен план
Макар и да отивате на по-ниска позиция, трябва да имате ясна представа къде искате да стигнете след шест месеца например. Не приемайте работата си като загуба на време в кариерното си развитие и използвайте възможността да натрупате опит. „Не отхвърляйте възможността да достигнете предишното си ниво”, съветва Саймън Норт, съосновател на консултантска компания Position Ignition. „Може би именно това, което ще научите на по-ниската позиция, ще ви даде по-добър поглед за това къде искате да се видите за в бъдеще", допълва той.

Доусъвършенствайте уменията си
По-ниската позиция е идеалният момент да доусъвършенствате уменията си и да развиете нови. Обърнете внимание върху тази част от работата си, в която не се чувствате достатъчно добри, например в комуникацията с клиенти или ползването на определено програма, и открийте начин да подобрите уменията си в тази област. Интересувайте си какви възможности за обучения предлага компанията, дали разполага със собствена библиотека от специализирана литература и, разбира се, сами търсете информация в Интернет.

(Net)work it, baby!
Да си говорите с колежката от отдел „Продажби”, докато пиете кафе в кухнята, не е точно изграждане на мрежа от контакти, но ако го правите по време на конференция или специализирано събитие, тогава е. Контактите са изключително важни и трябва да полагате усилия в тази посока. В ерата на социалните медии е по-лесно отвсякога да се свържете с професионалисти от различни сфери, но внимателно преценявайте в какви групи и дискусии се включвате, защото ако сте невнимателни, тази информация може да се обърне и срещу вас.

Откроявайте се от останалите
Това, че работите на по-ниска позиция, не означава, че трябва да забравите кой сте и какво можете. Използвайте опита, който имате зад гърба си, и предимствата, които ви дава, за да блеснете в новата си позииця. Покажете желание, всеотдайност и амбиция, ако ви предложат да поемете допълнителна задача, която е извън вашите задължения, и предлагайте сами помощта си на колегите. Ако направитите това впечатление още в началото, ще бъдете сред първите в списъка за промотиране на служители.

Седмичен Бюлетин - Human Capital

 
Публикувана 28 Януари 2011 г. 15:01:03
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини