Успешните хора си поставят цели и работят за постигането им

Браян Трейси е един от най-популярните бизнес консултанти в областта на професионалното и личностно развитие. Стартирал от нулата и постигнал изключителни резултати, той е пример за това как чрез силата на мотивацията и правилните методи човек може да постигне всяка една цел.

Стъпка по стъпка, благодарение на собствените си умения, интелект, самообучение и самодисциплина Брайън Трейси развива завидна кариера и днес е един от топ консултантите на бизнеса в САЩ. Негови клиенти са над 500 водещи корпорации, сред които компании от класацията Fortune 500 като Hewlett Packard, IBM, Ford, Federal Express и други. Той е сред най-изявените професионални лектори по теми като „Успешни продажби”, „Бизнес стратегии”, „Лидерство” и „Професионално и личностно развитие”. Автор е на 49 книги, създал е над 300 аудио и видеообучителни програми, сред които аудиотренингът „Психология на успеха”, превърнал се в символ на успешните хора.

Този месец Браян Трейси за първи път ще посети България. На 25 февруари той ще проведе семинар „Психология на успеха”, организиран от „Интер Контакт България”, на който HumanCapital.bg e медиен партньор. Повече за събитието вижте тук

Г-н Трейси, за някой успех е да си намери работа, а за друг да управлява компания? Има ли дефиниция за успех и каква е тя според вас?
Всеки човек е различен. С различни способности, умения и таланти, съответно - различни амбиции и желания. Много хора са по-фокусирани върху оцеляването и сигурността си, отколкото в постигането на грандиозен успех. Други обаче си поставят големи цели както в личен, така и в професионален план, и вървят в тази посока година след година.Ето защо точна дефиниция няма, но аз лично много харесвам едно определение и то е следното: „Успех е способността да живееш животът си по свой собствен начин. Да правиш неща, които ти доставят удоволствие, с хора, които харесваш и уважаваш”.

Можете ли да опишете един успешен човек? Как изглежда обикновено в очите на другите? Задължително ли е да е богат или да заема висока позиция в обществото?
За да се усещаш успешен, трябва да изпитваш чувството, че постигаш целите си и че вървиш все по-напред и по-напред към това, към което наистина се стремиш. Поради тази причина всеки има своя дефиниция кой е успешен и кой не е и тя зависи от света около него. Хората проектират собствените си мисли, чувства и желания върху другите. Ако някой счита, че парите са важни, той би се възхищавал на богати хора. В неговите очи това са успешните хора. Друг, който иска просто да бъде щастлив, би се възхищавал на хора, които се чувстват удовлетворени от работата и живота си. Така че няма еднозначен отговор.

Каква е основната разлика между успелите хора и останалите?
Успешните хора са тези, които залагат цели и предприемат действия, за да ги постигнат, във всеки един етап от живота си. Това са хора, които са наясно със себе си. Те знаят какво искат да постигнат и се движат целенасочено в тази посока. Стъпка по стъпка, докато стигнат там, където искат да бъдат. Неуспешните хора не използват пълния си потенциал. Те се стремят към по-малки цели, отколкото биха могли да постигнат, чрез способностите и талантите, които имат. Основната разлика между тези две групи хора е, че успешните са щастливи и удовлетворени от живота, работата, семейството си. Докато останалите се чувстват нещастни и неудовлетворени от живота.

Може ли всеки един човек да се чувства удовлетворен от кариерата си? Ако отговорът е да — как?
За да имате успешна кариера трябва да се усъвършенствате през целия си живот. Непрекъснато трябва да се стремите да ставате все по-добри и по-добри . Особено в тези аспекти от вашата работа, които са с най-голямо значение. Трябва да се посветите на това да разширявате своя принос и да не спирате да търсите начини да увеличавате стойността, която вие носите, чрез работата си. Ако правите това, ще бъдете по-често промотирани и ще ви плащат повече, отколкото на останалите хора. Резултатът ще се изразява в това да се чувствате удовлетворен от работата си и успешни.

Казвате, че целите са изключително важни. Понякога обаче целите ни са по-скоро мечти — нещо, което искаме, но не знаем как да постигнем. Можете ли да дадете съвет как да реализираме целите си?
Отправната точка, там, откъдето трябва да започнете, е да седнете и да си съставите списък от 10 цели, които искате да постигнете някога във времето. След това изберете само една. Тази, която би имала най-огромно значение за вашето бъдеще, ако бихте могли да я постигнете в рамките на 24 часа.
След като веднъж вече сте определили най-важната си цел, вземете друг лист хартия и съставете нов списък — какво трябва да направите, за да постигнете тази цел. От този нов списък трябва да се спрете на едно действие, но трябва да започнете да го реализирате незабавно. И накрая всеки ден да предприемате действия, които ви доближават до вашата главна цел.

Разкажете ни за себе си. Нямате диплома за висше образование, но сте един от най-популярните бизнес консултанти. Как успяхте да го постигнете?
Да, действително. Кариерата ми започна като работник, без образование. Все по-често обаче си задавах въпроса: „Защо някои хора са по-успешни от други?”. Този въпрос промени живота ми. Започнах да го задавам на хора, които са постигнали успехи. Питах ги какво по-различно правят от мен и те ми споделяха. Започнах да чета книги и статии, посветени на темата за успеха. Слушах аудиопрограми, посещавах семинари. И всеки път, когато научавах нещо ново, незабавно се опитвах да го приложа, за да видя как това ще промени моя живот.
След време реших, че трябва да продължа образованието си и защитих МВА степен. Имам докторантура по хуманитарни науки, написал съм 49 книги и съм създал над 500 аудио и видеообучителни програми. Причината за моя успех е проста. Винаги съм действал с ясни, разписани цели и планове. Планирам всеки мой ден предварително и следвам този план. Добрата новина е, че всеки, който си поставя ясни цели и продължава да обновява своите знания и умения, ще бъде много по-успешен от тези, които не го правят.

Вие вече сте постигнали невероятна кариера. Каква е следващата ви цел?
Целта ми е да създам програми и системи за обучение на предприемачи и собственици на компании, които да развиват бизнеса си по най-печелившия начин. Мисията ми е в рамките на 5 до 10 години да създам един милион милионери, които са постигнали успеха си сами. Тази цел бих могъл да постигна, ако хората, които имат бизнес, придобият уменията, които са им необходими по маркетинг, продажби, обслужване на клиенти и финанси, за да бъдат сред най-добрите компании в съответната индустрия. Това, което аз трябва да направя, е да им дам тази информация и да им спестя много години на тежък труд и чувство на неудовлетвореност.

Какво ви мотивира най-силно?
За мен винаги най-големият мотиватор е бил да помагам на хората да постигат целите си, било то лични или свързани с бизнеса. Най-голямо удовлетворение получавам, когато хората ми казват, че моите семинари, книги, аудиопрограми са им помогнали да станат по-успешни, при това по-бързо отколкото дори са си мечтали.

Този месец ще бъдете в София като водещ на семинара „Психология на успеха”. Какво ще споделите с нас?
По време на семинара на 25 февруари ще споделя някои от най-добрите методи в света как да постигаме забележителни успехи в продажбите и как да управляваме времето си. Участниците в семинара ще научат поредица от доказани методи и техники, които ще им помогнат за една година да постигнат повече, отколкото други хора за пет или десет години. Споделял съм тези техники в 56 страни в целия свят и хора от всички страни казват, че работят. Методите са практични и могат да се използват във всяка страна, без значение на езиковите и културните различия. Сигурен съм, че за много от хората, които ще посетят семинара, това ще бъде един от най-ползотворните дни в живота им, в който ще научат много важни неща.

Human Capital - издание за мениджмънт и кариера

 
Публикувана 11 Февруари 2011 г. 9:02:38
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
01 Ноември 2018
Българо-ливански бизнес форум, 12 ноември 2018 г., София
още...
25 Октомври 2018
БТПП организира индивидуални срещи със собственика на фирма Sellmark
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...

Още новини