Защо се проваляме в кариерата?

Марк Де Турк е известен в Европа като обучител и треньор на мениджъри (coach) с повече от 22 години опит. Водил е семинари за топмениджъри и лидери в цяла Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Обучавал и е помогнал на над 400 водещи компании в Европа и на повече от 4000 правителствени служители и бизнес лидери да бъдат по-успешни и резултатни в своята дейност.

Роден в Брюксел, а в България пристига в края на 2004 като директор на проект по програма ФАР за модернизиране на човешките ресурси в Министерски съвет. Проектът приключва успешно и през 2007 открива офис у в България на компанията IDEAS free boss, която основава през 1993.

Г-н Де Турк, защо някои хора успяват да постигнат успешна кариера, а други не?
Причините са много, но има една основна. Ще обясня ситуацията така. Когато един млад, интелигентен човек влезе в университета и учи това, което е желал, разбира материята и може да я приложи на практиката. Често обаче с колкото повече материя се сблъсква човек и колкото повече учи, той става по-неспособен да прилага знанията в практиката. Проблемът в този феномен се корени в начинът на учене.

Защо?
Има три бариери в „ученето” на нови неща, които влияят на човек както умствено, така и физически. Най-важната от тях всъщност определя дали човек ще се провали или ще успее в кариерата. Това е неразбирането на думите.

Защо се проваляме в кариерата?


Проблемът всъщност се корени в това, че не знаем какво се крие зад думите, какво е значението им. Това създава странни усещания у хората. Изучаването на всички дисциплини - математика, социология, икономика започват с дефиниции за основните термини. Аз лично съм питал много хора какво точно означава „математика”, „икономика” и те не могат да отговорят. Съветът ми е да вземете един добър речник и да видите какви дефиниции дава той.

Как това рефлектира върху кариерата ни?
Когато човек чете думи, които не разбира има няколко ефекта. Първият е, че не е концентриран. Той всъщност е на друго място, мисли за нещо различно. Следващият ефект е усещането за силно притеснение и уплаха. Крайната фаза е истерия, нервност и хиперактивност. В тази фаза човек се стреми да прави много неща едновременно. Когато това състояние продължава дълго се случва следният феномен – човекът вече не иска да прави това, с което се занимава. Ще ви дам пример. Учите за счетоводител. Основното, което трябва да разберете, е, че имаме дебит, когато вземаме пари, и кредит, когато даваме. Ако обаче не разберете напълно тази концепция, ще станете нервни и ще кажете, че това не ви харесва. Ще започнете да отхвърляте счетоводството като дисциплина и да твърдите, че е нещо глупаво.

Как неразбирането на думите рефлектира на кариерата ни?


Ефектът е лавинообразен и тези чувства ще се увеличават, докато накрая не кажете: „Няма да го правя повече”.

Да, ако осъзнаеш, че счетоводството не ти харесва, то тогава няма да станеш счетоводител. За да работи дадена професия обаче човек би трябвало да разбира това, което прави и дали е така, лесно се вижда по резултатите.
Точно в това е въпросът. Когато учиш, да кажем, за инженер, в първия си работен ден трябва да си припомниш всичко, което си научил, защото в противен случай няма как да приложиш тези знания. Много често обаче компанията няма време да въведе новия човек и това блокира кариерата му.

Проблемът е в мениджърите, които не обръщат достатъчно внимание на новите колеги, за да им обяснят същността на работата?
Всъщност проблемът се заражда по-рано, когато университетът не те подготвя достатъчно добре за кариерата, която всъщност искаш. Много компании наблюдават следния феномен и казват: „Как е възможно? Този човек притежава три, четири дипломи, а не може да пренесе знанията си в реалния живот и ние трябва да го учим”. Много компании вече имат подразделения за обучения и самите ние затова съществуваме.

Често ли се случва хората да не са подготвени за работата, която трябва да вършат? Можете ли да сравните България с други страни?
Това се случва навсякъде по света. Някъде около 1970 се заражда теорията, че децата не е нужно да знаят всяка една дума, а да разбират смисъла по контекста. Разработва се нова система за учене. Тя се прилага първо в САЩ, а след това и навсякъде по света, без Китай и Япония, защото езикът им е различен и представлява не думи, а картинки. Тази система на образование учи децата да четат не дума по дума, а цялото изречение. Така проблемите започват да ескалират. Аз съм консултант вече 25 години и съм виждал много мениджъри, които използват бизнес език. Това, което ме шокира, е, че все по-малко и по-малко от тях знаят какво говорят. Това се случва не само при мениджърите, разбира се. Хората все повече учат, но все по-малко разбират какво говорят.

Какво е решението според Вас?
То всъщност е много просто. Трябва да научим децата как да учат. Всяка дума, която виждат, да търсят значението й в речника, да я рисуват, докато наистина я разберат. Училищата и университетите трябва да дават на студентите и учениците технология – как да учим.

Може да ви се стори странно, но често най-неразбираемите думи не са най-сложните. Те са малки думи, като прилагателни и наречия. Когато детето е на 6-7 години, то започва да учи граматика. Самата дума „граматика” е сред най-неразбираемите и това е причината много деца да не я обичат. Изучаването на граматиката трябва да започне с прости неща – какво е наречие, прилагателно и т.н. Това, разбира се, е дългосрочното решение. Хората, които работят, трябва да разберат какво се крие зад думите, които използват и това е разликата между успех и провал. Например какво е организация, мениджмънт, печалба, баланс, таргет. Виждате, това са прости думи.

Не може да работиш като счетоводител и да не знаеш какво е баланс, дебит и кредит.
Не, не е така. Да вземем например думата таргет. Какво означава тя? Нещо, което трябва да бъде направено в определен момент. Някои хора обаче считат, че е количествен термин. Но таргет не се измерва с числа. Продавай 10 пъти повече. Това е число. Таргет е направи го в този ден. Някои хора смесват тези двете понятия и се чудят защо не постигат таргета. В основата обаче е, че не разбират какво е таргет.

Предполагам, че има и такива, но повечето хора са наясно с основните термини в тяхната сфера.
Отворете очите си! Аз самият се чудя как някои компании все още съществуват! Има по един-двама души, които знаят за какво става въпрос, но повечето не. Предизвиквам ви, когато отидете на доктор следващия път, да го помолите да ви обясни на прост и разбираем език какво ви е. Или някой юрист да ви обясни с прости думи за какво говори. Или когато се срещнете с мениджър, който управлява голяма компания, например за електроника, приятелски да го попитате какво е електроника. Ще останете удивени.

Твърдите, че се случва често?
Да, това се случва в много компании и го виждаме всеки ден. Резултатът е, че хората не са достатъчно бързи, концентрирани и в критични ситуации не знаят какво да направят. Когато не разбират за какво става въпрос, започват да компенсират с нещо друго. И прибягват най-често до алкохол, наркотици, антидепресанти. Това се случва не само тук. В целия свят.

Кажете Вашият съвет за успешна кариера?
Успехът в кариерата е следствие от няколко неща. Първо, във възможността да видиш целта и не по-малко важно - в реално време. Да си дадеш ясна сметка колко далеч си днес от целта. И да действаш. Това е важният момент.

Ако не разбираш съвсем значението на думите обаче ти не можеш реално да видиш къде си и къде искаш да стигнеш. Решенията ти отнемат много повече време и действаш много по-бавно. Това блокира кариерата. Разбира се, за да не напредваш в кариерата има много-много други причини. Те могат да бъдат политически, използването на връзки, даване на пари под масата и много други причини.

Кога има „външни фактори”, които спират нашето развитие? Например колегите или мениджмънтът ни бойкотират?
80% от това, което ни се случва, е резултат от нашите действия. Ако колегите не те харесват, останалите те блокират, то трябва да погледнеш назад и да откриеш причината защо се случва. Когато не разбирате нещо, вие правите грешни действия. Хората около вас също и ситуацията става много трудна. Не разбирайки какво правиш стъпка по стъпка, всъщност създаваш проблеми и тръгваш надолу.

Да, случва се останалите хора в компанията или тези, с които работим, да не ни харесват. Моят съвет е, ако нещо блокира вашата кариера и ви спира да вървите напред, да спрете да обвинявате другите, дори и те да са правили грешни неща. Погледнете първо в себе си. Замислете се какво не сте разбрали, дали не сте пропуснали нещо, защо не сте съгласни? Помислете направили ли сте нещо, което не е трябвало да се случва или пък дали не сте пропуснали да направя нещо, което е трябвало. Последното се случва много често. Хората знаят, че трябва да направят нещо, но не го правят. Защо? Защото не разбират ситуацията и действат твърде бавно.

Разбира се, това не означава, че ако вашият мениджър постъпва неетично спрямо вас, не трябва да казвате нищо. Напротив! Кариерата не е еднолично действие и тя зависи от много други хора. Така че първо погледнете себе си и след това помогнете на другите да направят същото, за да започнете да се разбира те по-добре. Това е решението.

Седмичен Бюлетин - Human Capital

 
Публикувана 25 Февруари 2011 г. 11:02:47
 



Новини

10 Октомври 2018
Енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни градове, управление на отпадъци и рециклиране
още...
31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
05 Юли 2018
НОИ напомня, че от 01.07.2018 влязоха в сила помени в КТ
още...
01 Юни 2018
С 5 млрд. лв. намаляха парите в касите на фирмите след проверките на НАП
още...

Още новини