Робин Шарма: Най-добрите лидери са тези, които говорят по-малко и действат повече

Хората, които гонят статут, често са нещастни. Най-добрите в бизнеса разбират, че парите са страничен продукт от създаването на нещо, което е много високо ценено, и това ги прави щастливи

Робин Шарма е автор на 11 международни бестселъра по лидерство, включително „Монахът, който продаде своето Ферари” и международния бизнес бестселър № 1 „Лидерът, който нямаше титла”. Неговите книги са издадени в над 60 страни на близо 75 езика. Сред неговите клиенти са фирми от Fortune 500, сред които Microsoft, Nike, General Electric, FedEx и NASA.

Тази есен Робин Шарма ще бъде на посещение в България. На 21 септември той ще проведе семинар на тема: „Лидерството без титла”, организиран от „Проджекта”. Повече за събитието вижте тук.

Робин Шарма обещава да покаже на участниците в семинара стратегиите, които най-добрите мениджъри и служители в най-успешните компании в света използват, за да постигнат успех в тези времена на дълбоки преобразувания и промени.

Г-н Шарма, според Вас лидерите се раждат такива или всеки може да се научи да бъде лидер?

Ние всички можем да бъдем лидери, без да имаме титла. Старият модел на лидерството вече е в историята. Днес, ако една организация иска да успее, то тя трябва да се стреми да развива лидерския потенциал на всеки един служител. Това не означава всички служители да бъдат изпълнителни директори. Според мен лидерството е поемане на отговорност за постигнатите отлични резултати, за изключително добрата комуникация с клиентите, да вършим фантастично работата си. Ние всички можем да постигнем това. Така че – да. Всеки би могъл да бъде лидер без титла.

Защо хората искат да бъдат лидери?

Защото най-голямото конкурентно предимство за една компания в този несигурен свят е развитието на лидерския потенциал в хората по-бързо, отколкото това се случва в нейните конкуренти. Само си представете колко добре би се представил един екип, ако е открит начин да се помогне на всеки един отделен служител да даде най-доброто от себе си в работата. Важно е лидерските умения да се развиват, ако компанията иска да увеличава печалбите си, да разширява бизнеса си и да е най-добрата в своята област.

Каква е разликата между хората, които искат да бъдат лидери, и онези, които нямат такива амбиции или просто не могат да бъдат лидери?

Изпълнението. Хората, които стават велики лидери без титли в работата си, са тези, които спират да търсят извинения и постигат реални резултати. Всеки може да постига фантастични резултати в работата си и особено в личния си живот. Повечето хора обаче не практикуват тактиката на лидерството, докато не осъзнаят какъв е пълният им потенциал и тогава вече спират да си търсят оправдания. Точно както изключително успешните бизнеси, които са брилянти в изпълнението и постигането на резултатите, така и най-добрите лидери са тези, които говорят по-малко и действат повече.

Каква е цената, която плащаш, за да бъдеш лидер и какво получаваш в замяна?

Цената на лидерството е поемането на някои рискове, отказът от култа към посредствеността, преодоляването на страховете и усилена работа. В замяна на това получаваш уважение от хората около теб. Чувството на щастие, че се справяш отлично, и задоволството, че използваш живота си за значими неща.

Къде е границата между професионалния и личния живот? Вие препоръчвате да спим един час по-малко, за да имаме повече време за лично развитие. Как да запазим баланса?

Всичко е въпрос на баланс. Границата между професионален и личен живот започва да се замъглява днес, когато с новите технологии много от нас са на разположение за работа по 24 часа 7 дни в седмицата. Аз мисля, че е важно да помним, че никой не работи по най-добрия начин, когато е изтощен и нещастен. Така че, докато аз уча хората как да удвоят и дори утроят производителността си, аз също така им показвам някои мощни инструменти как да подобрят здравето си, да прекарват повече време със семейството и да правят живота си по-забавен. Щастливите хора са по-добри лидери.

Бихте ли описали как минава един Ваш типичен ден?

Аз нямам типичен ден. В момента отговарям на вашите въпроси от Gate 10 на летището в Кейптаун. Току-що завърших интензивна обиколка за семинара „Лидерство без титла”, която започна от Coca-Cola в Атланта и продължи в Найроби, Шри Ланка, Мавриций и Кейптаун. Когато не пътувам обаче ставам в 5 часа сутринта и правя сутрешните си упражнения, с които се подготвям за деня. Упражнявам се, попълвам дневника си, чета книги за бизнес, лидерство и вдъхновение. В някои дни пиша, в други дни работя с екипа си в Sharma Leadership International Inc. - глобална консултантска компания, която помага на организациите да увеличават печалбите си, като развиват лидери на всяка едно ниво. Също така прекарвам много време със семейството си, обичам ските и ветроходството.

Вие твърдите, че всеки човек трябва да има ясно дефинирани мисия. Каква е Вашата мисия? В какво вярвате Вие, какво Ви мотивира и какво наистина Ви прави щастлив?

Да правя значими неща – това ме прави щастлив. В края на краищата животът е твърде кратък. Преди да го осъзнаем, всички завършваме в пръстта. И изпълнителният директор е погребан до метача на улици. Това, което има значение накрая, е дали сме успели да покажем абсолютно най-доброто от себе си и дали сме използвали работата си, за да дадем своя принос. Моята мисия е да помогна на колкото се може повече хора да станат лидери без титла.

Каква е връзката между парите, статуса и щастието? Според Вас, какво прави хората щастливи?

Изследванията подкрепят факта, че хората с много пари често не са много по-щастливи от работниците във фабриките. Както и че хората, които гонят статут, често са нещастни. Разбира се, има определена сума пари, която ни е нужна, за да имаме добър живот. Но най-добрите в бизнеса разбират, че парите са страничен продукт от създаването на нещо, което е много високо ценено от хората. И го правят, за да се наслаждават от фантастичната работа, която вършат, и на чувството, че създават нещо стойностно.

Кои са трите най-важни неща, които трябва задължително да направим, за да бъдем успешни лидери?

1. Спрете да се чувствате в ролята на жертва и започнете да работите за постигането на отлични резултати.

2. Вършете работата си по отличен начин чрез ежедневната практика.

3. Бъдете изключително добри в изграждането на взаимоотношения. Всеки човек, с когото се срещате, трябва да си тръгва по-вдъхновен, отколкото е дошъл на срещата.

Кои са трите най-важни неща, които човек не трябва да прави, ако иска да бъде лидер?

1. Да обвинява другите.

2. Да бъде на средно ниво в работата си.

3. Да бъде негативен.

Какво знаете за България?

Аз съм бил в София за презентация, която правих за „Банка Пиреос”. Харесаха ми и града, и хората. Много се вълнувам, че ще се върна и ще помогна на бизнесите в България да бъдат по-успешни и печеливши в тези несигурни времена.

Седмичен Бюлетин - Human Capital- август 2011

 
Публикувана 5 Август 2011 г. 11:08:35
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...

Още новини