Как жените правят бизнес? По какво се различава подходът на дамите към бизнеса от този на мъжете?

Защо жените и мъжете правят бизнес по различен начин? Вижте какво установява Европейската комисия в свое проучавне:

• На първо място, жените придават по-голямо значение на последиците за семейството, когато обмислят започването на бизнес (61 % спрямо 49 % при мъжете). Те обмислят много внимателно възможностите за успех и проучват подробно евентуалните рискове, които биха довели до провал, преди да използват семейното жилище като обезпечение и/или семейните спестявания като капитал за започване на бизнес.

• На второ място, в повечето случаи, когато решат да създадат дружество, жените запазват текущата си работа и за известно време съвместяват двете дейности: в тази връзка би могло да се каже, че жените са по-предпазливи от мъжете и си дават по-ясна сметка за риска от неуспех.

• На трето място, в сравнение с мъжете жените поемат вече съществуващи дружества след по-дълъг пробен период, едва след като са навлезли в дейността на дружеството (поради наследяване, раздяла или развод с бизнес партньор и т.н.).

• Четвъртата особеност е свързана с финансирането: новосъздадените дружества от жени работят с по-малко капитал в сравнение с дружествата, създавани от мъже, и имат по-малък собствен капитал.

• На последно място, в сравнение с мъжете жените предприемачи постигат по-бавен, но по-стабилен растеж. Често това означава по-малък риск от неуспех.

Еврокомисията дава няколко примера за потенциала на жените предприемачи да създават икономически растеж и нови работни места:

• В САЩ Организацията на жените президенти (Women Presidents’ Organisation) оповести най-новите данни за 50-те най-бързоразвиващи се компании в Северна Америка, притежавани или ръководени от жени. През 2010 г. тези 50 най-успешни компании са отчели общи приходи в размер на 4,1 милиарда щатски долара (средно по 82,7 милиона долара) и са осигурили заетост на 24 650 работници и служители (прогнозните данни за 2011 г. са средно 557 наети лица на компания).

• В своя доклад за WES (Европейската мрежа за подпомагане на женското предприемачество) за 2008 г. правителството на Обединеното кралство посочва, че жените са най-голямата група лица с най-слабо участие в предприемачеството. Едва 15 % от общо 4,7 милиона предприятия в Обединеното кралство са ръководени от екип, в който преобладават жените, а ако жените започваха свой бизнес също толкова често, колкото и мъжете, всяка година в Обединеното кралство щяха да се създават още 150 000 предприятия. Ако женското предприемачество в Обединеното кралство бе на нивото, което се наблюдава в САЩ, в страната би имало още 900 000 предприятия.

• В Швеция през 2008 г. над 131 000 дружества са били ръководени от жени, като общият оборот на дружествата е достигнал над 35 милиарда евро, наетите в тях работници и служители са били около 358 000, а изплатените възнаграждения са надхвърлили 6 милиарда евро.

Седмичен Бюлетин - Human Capital/ноември 2011

 
Публикувана 21 Ноември 2011 г. 10:11:15
 Новини

31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
20 Август 2018
Български фирми могат да участват безплатно в двустранни бизнес срещи на изложението за земеделие, селско стопанство и технологии в Самсун, Турция- 27-28 септември
още...
02 Август 2018
Конференцията "Неограничени възможности на кръговата икономика"- 26 септември 2018 г.,гр. Осло, Норвегия
още...
01 Август 2018
Двустранни B2B бизнес срещи в Перу, Турция и Австрия
още...

Още новини