Как жените правят бизнес? По какво се различава подходът на дамите към бизнеса от този на мъжете?

Защо жените и мъжете правят бизнес по различен начин? Вижте какво установява Европейската комисия в свое проучавне:

• На първо място, жените придават по-голямо значение на последиците за семейството, когато обмислят започването на бизнес (61 % спрямо 49 % при мъжете). Те обмислят много внимателно възможностите за успех и проучват подробно евентуалните рискове, които биха довели до провал, преди да използват семейното жилище като обезпечение и/или семейните спестявания като капитал за започване на бизнес.

• На второ място, в повечето случаи, когато решат да създадат дружество, жените запазват текущата си работа и за известно време съвместяват двете дейности: в тази връзка би могло да се каже, че жените са по-предпазливи от мъжете и си дават по-ясна сметка за риска от неуспех.

• На трето място, в сравнение с мъжете жените поемат вече съществуващи дружества след по-дълъг пробен период, едва след като са навлезли в дейността на дружеството (поради наследяване, раздяла или развод с бизнес партньор и т.н.).

• Четвъртата особеност е свързана с финансирането: новосъздадените дружества от жени работят с по-малко капитал в сравнение с дружествата, създавани от мъже, и имат по-малък собствен капитал.

• На последно място, в сравнение с мъжете жените предприемачи постигат по-бавен, но по-стабилен растеж. Често това означава по-малък риск от неуспех.

Еврокомисията дава няколко примера за потенциала на жените предприемачи да създават икономически растеж и нови работни места:

• В САЩ Организацията на жените президенти (Women Presidents’ Organisation) оповести най-новите данни за 50-те най-бързоразвиващи се компании в Северна Америка, притежавани или ръководени от жени. През 2010 г. тези 50 най-успешни компании са отчели общи приходи в размер на 4,1 милиарда щатски долара (средно по 82,7 милиона долара) и са осигурили заетост на 24 650 работници и служители (прогнозните данни за 2011 г. са средно 557 наети лица на компания).

• В своя доклад за WES (Европейската мрежа за подпомагане на женското предприемачество) за 2008 г. правителството на Обединеното кралство посочва, че жените са най-голямата група лица с най-слабо участие в предприемачеството. Едва 15 % от общо 4,7 милиона предприятия в Обединеното кралство са ръководени от екип, в който преобладават жените, а ако жените започваха свой бизнес също толкова често, колкото и мъжете, всяка година в Обединеното кралство щяха да се създават още 150 000 предприятия. Ако женското предприемачество в Обединеното кралство бе на нивото, което се наблюдава в САЩ, в страната би имало още 900 000 предприятия.

• В Швеция през 2008 г. над 131 000 дружества са били ръководени от жени, като общият оборот на дружествата е достигнал над 35 милиарда евро, наетите в тях работници и служители са били около 358 000, а изплатените възнаграждения са надхвърлили 6 милиарда евро.

Седмичен Бюлетин - Human Capital/ноември 2011

 
Публикувана 21 Ноември 2011 г. 10:11:15
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини