Как до 20 години ще изчезнат половината работни места? Прогнозата на известен американски футуролог

2 милиарда работни места ще изчезнат до 2030 година. Това прогнозира в началото на месец февруари американският футуролог Томас Фрей на конференция на TEDx в Истанбул.

Той прави кратък обзор на пет индустрии, където стремителното развитие на технологиите ще направи ненужни половината работни позиции в света. Някои от тях ще бъдат заменени от нови специалисти.

Експертът обяснява, че целта на тази прогноза не е да шокира света, а да бие аларма за предстоящите промени и необходимостта от бърза адаптация на образованието и бизнеса спрямо тях.

ЕНЕРГЕТИКА

Фрей споделя, че се е запознал с технологиите на две компании, които могат да произвеждат чиста енергия при ниски финансови разходи.

Според него развитието на тези технологии ще доведе до децентрализиране на енергийната система на планетата. Енергоресурсите ще идват от множество микроелектростанции. Всяка сграда ще бъде в състояние самостоятелно да генерира електричество от слънцето или вятъра.

В резултат на това ще изчезне въгледобивната промишленост, а предприятията за комунални услуги ще трябва радикално да преструктурират работата си. Това ще засегне множество работни места.

АВТОМОБИЛЕН ТРАНСПОРТ

Да живеят безпилотните автомобили! Така с едно изречение може да се обобщи прогнозата на Фрей за сектора.

През следващите 10 години първите безпилотни коли ще шестват по пътищата. Това според футуролога ще намали освен броя на пътнотранспортните произшествия, а и времето за шофиране. Технологията ще позволи на ползващите иновативните возила да гледат филми, да проверяват електронната си поща и дори да участват във видеоконферентни връзки.

Безпилотните коли ще направят излишни шофьорите на таксита, шофьорите в градския транспорт, шофьорите на тирове, служителите в бензиностанциите. Заради по-малкото катастрофи ще са нужни по-малко лекари и медицински персонал. Ще бъдат засегнати също пощальоните, куриерите, разносвачите на храна.

На всички тях ще им се наложи да се преквалифицират в диспечери или в инженери, специализирани в системи за безпилотно шофиране.

ОБРАЗОВАНИЕ

През 2001 Масачузетския технологичен институт (САЩ) стартира платформата OpenCourseware. Всички курсове на учебното заведение започват да се записват на видео и да се предоставят за свободно ползване в Интернет. В момента се предлагат над 2000 курса, които са изтеглени над 131 милиона пъти. Безплатни курсове започват да предлагат и други учебни заведения.

Така след като веднъж са записали курса си преподавателите могат да се заемат с нещо друго. А любознателният човек може да изучава това, което му е интересно и то в удобно за него време. Така се пестят време и пари.

С други думи класическият модел на обучение се трансформира в нов с акцент върху ученето. При този модел преподавателите ще бъдат заменени от коучове.

ПРОИЗВОДСТВО

3D принтерите ще променят света така, както това прави поточната организация на производство на Хенри Форд. Новата технология се развива толкова бързо, че в близко бъдеще ще можем да си принтираме почти всичко. А ако можем да си отпечатаме дрехите, то тогава дизайнерите и продавачите на дрехи, обувки и аксесоари ще станат излишни. Те ще бъдат заменени от 3D дизайнери, инженери и техници на 3D принтери.

РОБОТИ

Според американския футуролог до 2030 практически няма да остане физическа задача, която роботите да не могат да осъществят. Автоматизацията на производството ще се отрази на сфери като рибарство, минно дело, селско стопанство, военно-промишлен комплекс и др. Роботи ще заменят миньорите, пилотите, строителите, механиците, шивачките. Хората ще са заети основно с поддръжката и ремонта им.

ПРОБЛЕМИ

Хората не са подготвени тези нови технологии да навлязат в живота им. Най-вероятно те ще бъдат посрещнати с масови протести, прогнозира Фрей. Затова през следващите години властите трябва да подготвят мерки за преквалификация на хората с ниско образование и ниска квалификация, които ще бъдат най-засегнати от промените. Сериозно внимание трябва да се обърне и на образованието с акцент върху компютърната грамотност и инженерните умения, препоръчва в заключение футурологът.

Седмичен Бюлетин - Human Capital/ февруари 2012

 
Публикувана 24 Февруари 2012 г. 9:02:54
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини