Дами, търсете шефове с дъщери! Ново проучване показва, че ръководителите с наследнички са по-щедри към жените в офиса

Ура, момиче е! Новината, че шефът е станал баща на момиченце, е двойна радост за дамите в офиса. Освен чисто човешката съпричастност към щастието на ръководителя, радостта на жените е провокирана и от чист егоизъм. Малкото момиченце ще прибави 3% увеличение към заплатите им, установяват датски и американски учени, цитирани от германския вестник Spiegel.

Когато шефът стане баща на момиче за първи път, заплатата на жените в датски компании, в които работят между 10 и 15 души, се увеличава средно с 3.2%. Това обаче се отнася за първородните малки датчанки. При втора наследничка шефът се скъпи и не е толкова щедър — вдига заплатите само с 1%. Ако пък е имал син, дъщерята носи скок на заплатата с 1.4%.

От значение е и позицията на дамите. Колкото по-висок пост те заемат в компанията, толкова по-високо е и увеличението на заплатата им.

Учените не са установили дали заплатите на служителите се променят по някакъв начин, когато шефката ражда дъщеря.

Експертите обясняват щедростта на татковците ръководители с това, че те припознават своите дъщери в издигналите се на високи постове дами в офиса.

Мъжете също се облагодетелстват от раждането на дъщеричка на шефа. При тях обаче увеличението на заплатата е значително по-малко от това на колежките им — едва 0.8%. Те обаче така или иначе припечелват повече.

Учените не са изследвали как раждането на момче на шефа влияе на заплатите на служителите. Проучването е осъществено в Дания сред 16 хиляди ръководители и 734 хиляди служители.

Седмичен Бюлетин - Human Capital/ февруари 2012

 
Публикувана 24 Февруари 2012 г. 9:02:26
 Новини

13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
21 Февруари 2018
Национални дни на кариерата- 2018
още...
07 Февруари 2018
Превеждаме данъци и осигуровки без такси
още...

Още новини