Дами, търсете шефове с дъщери! Ново проучване показва, че ръководителите с наследнички са по-щедри към жените в офиса

Ура, момиче е! Новината, че шефът е станал баща на момиченце, е двойна радост за дамите в офиса. Освен чисто човешката съпричастност към щастието на ръководителя, радостта на жените е провокирана и от чист егоизъм. Малкото момиченце ще прибави 3% увеличение към заплатите им, установяват датски и американски учени, цитирани от германския вестник Spiegel.

Когато шефът стане баща на момиче за първи път, заплатата на жените в датски компании, в които работят между 10 и 15 души, се увеличава средно с 3.2%. Това обаче се отнася за първородните малки датчанки. При втора наследничка шефът се скъпи и не е толкова щедър — вдига заплатите само с 1%. Ако пък е имал син, дъщерята носи скок на заплатата с 1.4%.

От значение е и позицията на дамите. Колкото по-висок пост те заемат в компанията, толкова по-високо е и увеличението на заплатата им.

Учените не са установили дали заплатите на служителите се променят по някакъв начин, когато шефката ражда дъщеря.

Експертите обясняват щедростта на татковците ръководители с това, че те припознават своите дъщери в издигналите се на високи постове дами в офиса.

Мъжете също се облагодетелстват от раждането на дъщеричка на шефа. При тях обаче увеличението на заплатата е значително по-малко от това на колежките им — едва 0.8%. Те обаче така или иначе припечелват повече.

Учените не са изследвали как раждането на момче на шефа влияе на заплатите на служителите. Проучването е осъществено в Дания сред 16 хиляди ръководители и 734 хиляди служители.

Седмичен Бюлетин - Human Capital/ февруари 2012

 
Публикувана 24 Февруари 2012 г. 9:02:26
 Новини

25 Април 2017
Инфоцентърът на НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
25 Април 2017
НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...
20 Април 2017
Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и мерки за заетост и обучение на безработни
още...

Още новини