Да си разменим местата! Как ротацията на работното място повишава мотивацията на служителите

Може ли финансов мениджър да замени маркетинг специалист? Не бързайте със скептичния отговор. Оказва се, че може. Много компании дори насърчават такива смени.

Компаниите отдавна използват ротациите спрямо висши мениджъри, за да имат възможност да се запознаят отблизо с работата на различни отдели. Сега фирмите съзират предимства от ползването на подобен подход и спрямо служителите на по-ниски позиции, отбелязва Wall Street Journal в материал по темата.

Освен мотивацията вътрешната мобилност дава възможност на работещите да разкрият по-лесно бъдещи възможности за себе си, посочва изданието. Подобни методи съдействат и за засилване на сътрудничеството и изглаждане на професионалните и регионалните различията в големи международни компании.

На това залага и американската компания Intel, която поддържа вътрешна база данни с множество свободни временни позиции. По този начин служител, който желае да пробва друга длъжност в рамките на компанията, може да намери нещо, което му е интересно.

„Организациите днес отдават голямо значение на адаптивността и работата в екип. За това компаниите трябва да създадат възможности за участието на служителите в разнообразни проекти”, отбелязва експерт от компания за оценка на таланти.

Изследване от 2011 показва, че 43% от американските работодатели предлагат някакъв вид крос-тренинги, които помагат на служителите им да развият умения, които не са свързани с настоящата им длъжност.

Освен мобилност между отделите компаниите често насърчават колеги от различни страни да разменят временно местата си. Подобен подход използва Virgin America. Стюардеси от компанията разменят за около година местата си с колеги от Virgin Australia.

Други плюсове на ротацията са насърчаването на иновативността и повишаване способността за учене в организацията. Вътрешната мобилност може да се използва и като средство за задържане на таланти в организацията.

Друго предимство е, че по този начин служителят се изважда от комфортната зона на познатата му среда, което го прави по-гъвкав и адаптивен. Допълнителен плюс е, че се намаляват разходите при заместване на служител, защото знанията на служителя са споделени с други колеги.

Служителите, от своя страна, имат възможност да видят как пасват на цялата организация, разширяват контактите си и опознават различни сфери.

Трябва да се отбележи обаче, че ротациите, които са основани на уменията са по-ценни от чисто географските, отбелязва Wall Street Journal.

Все пак ротацията има и някои минуси като понижена продуктивност и пилеене на ресурси, докато трае обучението в новите задължения.
Седмичен Бюлетин - Human Capital/ февруари 2012

 
Публикувана 2 Март 2012 г. 8:03:37
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини