Да си разменим местата! Как ротацията на работното място повишава мотивацията на служителите

Може ли финансов мениджър да замени маркетинг специалист? Не бързайте със скептичния отговор. Оказва се, че може. Много компании дори насърчават такива смени.

Компаниите отдавна използват ротациите спрямо висши мениджъри, за да имат възможност да се запознаят отблизо с работата на различни отдели. Сега фирмите съзират предимства от ползването на подобен подход и спрямо служителите на по-ниски позиции, отбелязва Wall Street Journal в материал по темата.

Освен мотивацията вътрешната мобилност дава възможност на работещите да разкрият по-лесно бъдещи възможности за себе си, посочва изданието. Подобни методи съдействат и за засилване на сътрудничеството и изглаждане на професионалните и регионалните различията в големи международни компании.

На това залага и американската компания Intel, която поддържа вътрешна база данни с множество свободни временни позиции. По този начин служител, който желае да пробва друга длъжност в рамките на компанията, може да намери нещо, което му е интересно.

„Организациите днес отдават голямо значение на адаптивността и работата в екип. За това компаниите трябва да създадат възможности за участието на служителите в разнообразни проекти”, отбелязва експерт от компания за оценка на таланти.

Изследване от 2011 показва, че 43% от американските работодатели предлагат някакъв вид крос-тренинги, които помагат на служителите им да развият умения, които не са свързани с настоящата им длъжност.

Освен мобилност между отделите компаниите често насърчават колеги от различни страни да разменят временно местата си. Подобен подход използва Virgin America. Стюардеси от компанията разменят за около година местата си с колеги от Virgin Australia.

Други плюсове на ротацията са насърчаването на иновативността и повишаване способността за учене в организацията. Вътрешната мобилност може да се използва и като средство за задържане на таланти в организацията.

Друго предимство е, че по този начин служителят се изважда от комфортната зона на познатата му среда, което го прави по-гъвкав и адаптивен. Допълнителен плюс е, че се намаляват разходите при заместване на служител, защото знанията на служителя са споделени с други колеги.

Служителите, от своя страна, имат възможност да видят как пасват на цялата организация, разширяват контактите си и опознават различни сфери.

Трябва да се отбележи обаче, че ротациите, които са основани на уменията са по-ценни от чисто географските, отбелязва Wall Street Journal.

Все пак ротацията има и някои минуси като понижена продуктивност и пилеене на ресурси, докато трае обучението в новите задължения.
Седмичен Бюлетин - Human Capital/ февруари 2012

 
Публикувана 2 Март 2012 г. 8:03:37
 Новини

31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
20 Август 2018
Български фирми могат да участват безплатно в двустранни бизнес срещи на изложението за земеделие, селско стопанство и технологии в Самсун, Турция- 27-28 септември
още...
02 Август 2018
Конференцията "Неограничени възможности на кръговата икономика"- 26 септември 2018 г.,гр. Осло, Норвегия
още...
01 Август 2018
Двустранни B2B бизнес срещи в Перу, Турция и Австрия
още...

Още новини