Внимание: Отровни служители

Едва ли ще срещнете компания без „отровни” служители в редиците си. Мениджърите правят всичко възможно, за да не допуснат такъв хора още при наемането, но понякога тъмните страни на някои личности лъсват след месеци, дори години.

Предизвикателството при засичане на „токсични” служители е в промяната на техните навици, не уволняването им. Полезни съвети как да ги разпознаете и как да подходите в такива ситуации дава Жанин Попик, основател на американската агенция за имейл и социален маркетинг VerticalResponse, за Inc.com. Тя изброява 3 типа служители, които тровят работната атмосфера:

Вечно оплакващият се

Този тип служители винаги си намират повод да недоволстват от нещо. Те само дебнат за дребни грешки и недостатъци и се оплакват от тях на първия срещнат. За да се чувстват добре, те искат и хората около тях да са нещастни и правят всичко възможно, за да вгорчат живота им. Причината за това настроение обикновено се дължи на проблеми в личния живот. Ако един такъв служител е добър професионалист, вместо директно да го уволнявате, по-добре поговорете с него. Попитай те го какво може да направите, за да бъде по-щастлив на работното си място. Това, че сте му обърнали специално внимание, може да свърши чудеса.

Клюкарят

Тези служители са вечно нащрек за информация и непрекъснато пускат слухове за вас, компанията и колегите си. Те тровят средата като подклаждат недоверие и съмнения сред хората ви. Ако засечете „клюкар” сред редиците си, Попик съветва да поддържате близки взаимоотношения с подчинените си и да спечелите доверието им. Така ще научавате и пресичате бързо слуховете, които пуска, тъй като хората ви ще ви питат директно истина ли са или не са. Ако положението излезе извън контрол, най-добре директно поговорете с „клюкаря” и го помолете преди да пусне поредния слух, да го обсъди предварително с вас, вместо да пита или казва на колегите си.

Скатаващият се

Той е най-добрият - изключително талантлив, но и вечно се скатава от работа. Когато свърши нещо, вие сте приятно изненадани и бързо получава похвали. Но знаете ли какво? Успокоявайки го, че и така си е добре, вие го стимулирате да работи под способностите си и подкопавате неговия растеж. Това поведение демотивира и останалите служители - никой не иска да работи с колеги, които получават похвали, че са си „завързали обувката”. Кой е верният подход? Оценете както подобава неговия талант и го нагърбете с „умни” цели (актуални, конкретни, постижими, измерими и с ясни срокове).

http://www.economy.bg//humancapital

 
Публикувана 8 Февруари 2013 г. 8:02:58
 



Новини

21 Юни 2017
Покана за участие при преференциални условия в Международното изложение за хранителни продукти и напитки „Annapoorna World of Food India"
още...
21 Юни 2017
НСИ: Разходите на работодателите за труд нарастват с 10%
още...
21 Юни 2017
България е на предпоследно място в Европейски сравнителен анализ на иновациите за 2017 г
още...
21 Юни 2017
Безплатни обучения за онлайн търговия организира ИАНМСП из страната
още...
20 Юни 2017
Патентно ведомство ще извършва 19 административни услуги безплатно
още...

Още новини