Мъдрият лидер или кои са основните типове находчивост и как да постигнем баланс

  Находчивостта е сред най-важните неща в организационната култура на една компания в 21 век. Има два основни типа находчивост и повечето мениджъри си избират един от тях, пише Strategy-Business.com.
  Например лидери като Лари Елисън от Oracle и Бил Гейтс от Microsoft проявяват така наречената „бизнес находчивост”. За тях възможностите са необятни,  самите лидери са динамични, проактивни и силно конкуриращи се. При този тип ръководители проблем може да се окаже склонността към вземане на еднолични решения и поемане на твърде висок риск в името на голяма печалба.
  Другият тип находчивост е „функционална находчивост”. Характерно за мениджърите, които я проявяват, е, че са стъпили здраво на земята, осъзнават всички ограничения, имат дълбоки познания в няколко области и постигат висока оперативна ефективност. Недостатък на този тип находчивост е склонността към повтаряне на грешки и отлагане на вземането на трудни решения.
  Всъщност, когато стартират своята кариера, повече хора имат потенциал да развият и двата типа находчивост. Но с времето и израстването в йерархията започват да изграждат предпочитания към единия от тях. Така мениджърите си създават т.нар. "филтър на възприятието", т.е. виждат само онова, което очакват да видят.
  Динамиката на бизнеса в наши дни все повече изисква от лидерите да балансират между двата типа находчивост, превръщайки се в „мъдри лидери”. За да постигнат това, мениджърите първо трябва да анализират и да се абстрахират от своите филтри на възприятието.

 

Източник:  Седмичен бюлетин на Economy.bg

 
Публикувана 2 Август 2013 г. 10:08:37
 



Новини

17 Май 2017
Второ издание на Академия за социални предприемачи
още...
17 Май 2017
Национален конкурс за „Европейска награда за млади фермери” 2017 г.
още...
17 Май 2017
Състезание „Green Talents 2017“
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...

Още новини