Какво са микротехнологиите?

С цел създаване на все по-миниатюрни функционални устройства и все по-полезни за обществото през последно време се активизира на пълни обороти изследователската дейност в областите на микро и нанотехнологиите.
Учени навсякъде по света развиват и откриват все по-нови продукти с оптични, електрически и механични свойства, които им позволяват да се използват в продукти, които са в пъти по-малки от досега използваните. Така научните институти се насочиха към разнообразната гама на масови потребителски продукти за подобряване живота на обществото. Според много анализатори, този сравнително нов сектор се очаква да поддържа голям икономически и научен растеж през следващите няколко години, тъй като развитието на пазара на микро системите набира все по-голямо значение.
Такива детайли са т.нар. микро-формовани детайли. Тези микроскопични детайли се използват за медицински уреди, като например части за катетър, микросензори, импланти и оптични системи. Благодарение на тях са създадени и нови отрасли, като биомедицина, микро-електромеханични системи (MEMS), микрофлуидика, нано технологии.
Приложенията им могат да бъдат открити и при персоналните компютри или мобилните апарати. Всяка технология, която има желанието да създава продукти от мащаба на микрометри може да се счита за микротехнология. Всъщност няма промишлен стандарт, според който да може да се каже „Това е микро-формоване”. Независимо от това, в промишлеността всеки детайл по-малък от 1 mg се смята, че спада към микро-формоването. С подобряването на технологията размерът на микроелектронните компоненти намалява драстично.
Основните приложения на микросистемите включват: околна среда и селско стопанство, автомобилостроене, акселерометри, уреди за измервания на прецизност, мастиленоструйни принтери и др.
Учени от различни области обединяват силите си за да постигнат още по-големи успешни резултати в тази област. Приложенията се очаква да станат още по-големи, затова Европейския съюз усилено спонсорира научни изследвания в тази област. Микротехнологиите са част от идващото бъдеще, което обещава все по-прецизни и усъвършенствани продукти.

 
Публикувана 13 Август 2013 г. 11:08:40
 Новини

31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
20 Август 2018
Български фирми могат да участват безплатно в двустранни бизнес срещи на изложението за земеделие, селско стопанство и технологии в Самсун, Турция- 27-28 септември
още...
02 Август 2018
Конференцията "Неограничени възможности на кръговата икономика"- 26 септември 2018 г.,гр. Осло, Норвегия
още...
01 Август 2018
Двустранни B2B бизнес срещи в Перу, Турция и Австрия
още...

Още новини