Какво са микротехнологиите?

С цел създаване на все по-миниатюрни функционални устройства и все по-полезни за обществото през последно време се активизира на пълни обороти изследователската дейност в областите на микро и нанотехнологиите.
Учени навсякъде по света развиват и откриват все по-нови продукти с оптични, електрически и механични свойства, които им позволяват да се използват в продукти, които са в пъти по-малки от досега използваните. Така научните институти се насочиха към разнообразната гама на масови потребителски продукти за подобряване живота на обществото. Според много анализатори, този сравнително нов сектор се очаква да поддържа голям икономически и научен растеж през следващите няколко години, тъй като развитието на пазара на микро системите набира все по-голямо значение.
Такива детайли са т.нар. микро-формовани детайли. Тези микроскопични детайли се използват за медицински уреди, като например части за катетър, микросензори, импланти и оптични системи. Благодарение на тях са създадени и нови отрасли, като биомедицина, микро-електромеханични системи (MEMS), микрофлуидика, нано технологии.
Приложенията им могат да бъдат открити и при персоналните компютри или мобилните апарати. Всяка технология, която има желанието да създава продукти от мащаба на микрометри може да се счита за микротехнология. Всъщност няма промишлен стандарт, според който да може да се каже „Това е микро-формоване”. Независимо от това, в промишлеността всеки детайл по-малък от 1 mg се смята, че спада към микро-формоването. С подобряването на технологията размерът на микроелектронните компоненти намалява драстично.
Основните приложения на микросистемите включват: околна среда и селско стопанство, автомобилостроене, акселерометри, уреди за измервания на прецизност, мастиленоструйни принтери и др.
Учени от различни области обединяват силите си за да постигнат още по-големи успешни резултати в тази област. Приложенията се очаква да станат още по-големи, затова Европейския съюз усилено спонсорира научни изследвания в тази област. Микротехнологиите са част от идващото бъдеще, което обещава все по-прецизни и усъвършенствани продукти.

 
Публикувана 13 Август 2013 г. 11:08:40
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини