Е - Кожа (E - Skin)

Инженери от университета "Бъркли" създадоха тънък, гъвкав и евтин материал, който може да върне усещането за докосване при хора с протези.

Замисляли ли сте за всички неща около вас - усещането да държиш чаша топло кафе рано сутрин или разхлаждаща напитка на плажа по средата на горещо лято?

Много от нас не са, защото допира и усещането не е нещо изумително или уникално, когато го имаш. Ако си лишен от него нещата биха били доста по-различни. Има хора, които са загубили чувствителността на своите пръсти по един или по друг начин, а заедно с тях едно от сетивата си - това на докосването.

Тази ситуация скоро може да се промени. Екип от инженери и учени, от университета "Бъркли", Калифорния, са на път да създадат нов вид гъвкав материал, способен да реагира на допир. т.нар. е-кожа (e-skin). Тази нова технология има най-различни потенциални приложения – от използването й при конструирането на роботи, които да получат усещане за докосване, през добавянето на "чувствителност" в разнообразни повърхности, до връщането на усещането за допир в изкуствените крайници на хора с протези, което ще улесни значително живота им.

Воденият от професора по електроинженерство, Али Джейви, екип вече е успял успешно да създаде прототип на е-кожа, която реагира на докосване като излъчва светлина. Колкото по-голям е натискът, толкова по-ярко светят вградените "пиксели". Според учените това е първият случай в историята, когато някой успява да инсталира подобен тип сензорна мрежа върху пластичен материал. Тя е изградена от свързани помежду си 16 реда с по 16 отделни "пиксела", всеки от които съдържа транзистор, диод (OLED) и датчик за натиск. Именно използването на OLED диодите позволява излъчването на светлина. Причината е, че обикновените LCD диоди изискват подсветка, което би направило създаването на гъвкав слой невъзможен. От своя страна OLED диодите сами могат да излъчват светлина. “Идеята е да се разполага с материал, който функционира като човешка кожа, което означава да обединява възможностите за усещане и докосване на различни обекти” - казва професор Джейви още в началото на 2010 г.

"Интегрирането на сензори в единна мрежа не е нещо ново, но превръщането на информацията, която те събират, в интерактивен процес е същински пробив" - коментира съавторът на проекта, Чуан Уанг, който е специалист по електро - и компютърно инженерство в Мичиганския държавен университет. "Ако инженерите се научат да полагат сложен и евтин сензорен слой върху почти всяка повърхност, която си харесат, потенциалните приложения са практически неограничени.“
Източник: тук

 
Публикувана 3 Септември 2013 г. 9:09:01
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
01 Ноември 2018
Българо-ливански бизнес форум, 12 ноември 2018 г., София
още...
25 Октомври 2018
БТПП организира индивидуални срещи със собственика на фирма Sellmark
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...

Още новини