Е - Кожа (E - Skin)

Инженери от университета "Бъркли" създадоха тънък, гъвкав и евтин материал, който може да върне усещането за докосване при хора с протези.

Замисляли ли сте за всички неща около вас - усещането да държиш чаша топло кафе рано сутрин или разхлаждаща напитка на плажа по средата на горещо лято?

Много от нас не са, защото допира и усещането не е нещо изумително или уникално, когато го имаш. Ако си лишен от него нещата биха били доста по-различни. Има хора, които са загубили чувствителността на своите пръсти по един или по друг начин, а заедно с тях едно от сетивата си - това на докосването.

Тази ситуация скоро може да се промени. Екип от инженери и учени, от университета "Бъркли", Калифорния, са на път да създадат нов вид гъвкав материал, способен да реагира на допир. т.нар. е-кожа (e-skin). Тази нова технология има най-различни потенциални приложения – от използването й при конструирането на роботи, които да получат усещане за докосване, през добавянето на "чувствителност" в разнообразни повърхности, до връщането на усещането за допир в изкуствените крайници на хора с протези, което ще улесни значително живота им.

Воденият от професора по електроинженерство, Али Джейви, екип вече е успял успешно да създаде прототип на е-кожа, която реагира на докосване като излъчва светлина. Колкото по-голям е натискът, толкова по-ярко светят вградените "пиксели". Според учените това е първият случай в историята, когато някой успява да инсталира подобен тип сензорна мрежа върху пластичен материал. Тя е изградена от свързани помежду си 16 реда с по 16 отделни "пиксела", всеки от които съдържа транзистор, диод (OLED) и датчик за натиск. Именно използването на OLED диодите позволява излъчването на светлина. Причината е, че обикновените LCD диоди изискват подсветка, което би направило създаването на гъвкав слой невъзможен. От своя страна OLED диодите сами могат да излъчват светлина. “Идеята е да се разполага с материал, който функционира като човешка кожа, което означава да обединява възможностите за усещане и докосване на различни обекти” - казва професор Джейви още в началото на 2010 г.

"Интегрирането на сензори в единна мрежа не е нещо ново, но превръщането на информацията, която те събират, в интерактивен процес е същински пробив" - коментира съавторът на проекта, Чуан Уанг, който е специалист по електро - и компютърно инженерство в Мичиганския държавен университет. "Ако инженерите се научат да полагат сложен и евтин сензорен слой върху почти всяка повърхност, която си харесат, потенциалните приложения са практически неограничени.“
Източник: тук

 
Публикувана 3 Септември 2013 г. 9:09:01
 Новини

05 Юли 2018
НОИ напомня, че от 01.07.2018 влязоха в сила помени в КТ
още...
01 Юни 2018
С 5 млрд. лв. намаляха парите в касите на фирмите след проверките на НАП
още...
13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...

Още новини