Най-зелени в ЕС

Русенската Търговско-Индустриална Камара спечели първо място в категория „микро офиси”, организации с до 10 служителя, на международно състезание за внедряване на зелени практики в офиса. „Доброто представяне и постигнатите резултати се дължи не само на планиране и изпълнение на конкретни мерки от политиката, но и преди всичко на активното участие и мотивацията на персонала“ споделя изпълнителният директор на Камарата Милен Добрев.

Церемонията по награждаване се състоя на 22 ноември 2013г. в Брюксел, Белгия, а домакин на събитието бе Брюкселската Търговско-Индустриална Камара. Състезанието се проведе в рамките на Инициативата Зелен Офис, в която участие взеха 22 организации от 6 европейски държави (Белгия, България, Естония, Словения, Румъния и Унгария). Номинираните организации бяха оценени от международно жури съставено от Хелка Юлконен (WWF Финландия), Клаудиа Кол (Министерство на околната среда, Германия), Мария Пасалакуа (EMAS Club Barcelona, Испания) и най-суровият оценяващ – Томас Екстрьом Kinnarps AB и FSC, Швеция). На церемонията присъстваха над 150 представители от местния бизнес, Европейската Комисия, неправителствени организации, експерти и др.

Инициативата Зелен Офис се състоя за първи път през 2013 г., като процесът започна с обучение на офис мениджъри от различни страни от Европейски Съюз. От България участваха общо 12 фирми и организации, в които с помощта на консултанти бе направено посещение на офисните площи и изготвяне на планове за действие. Четири от тези организации бяха излъчени като победители в надпреварата за България и получиха правото да се състезават заедно с още 18 организации в последния етап на инициативата - европейското състезание.

Русенската Търговско-Индустриална Камара заслужи своята награда за редица инициативи, превърнали се в практика в офиса на организацията, сред които:
• екологична политика, в която е заложено периодично измерване на екологичния отпечатък и планиране на мерки и стъпки за постоянното му намаляване;
• изготвяне и въвеждане на правила за зелени поръчки;
• дейности по саниране и термоизолации на офисните помещения, чрез които се постигна над 60% икономия на енергийни ресурси;
• 100% от електроуредите са клас А+ или повече
• намаление консумацията на хартия при административните дейности с 40%
• организиране на събития с минимален екологичен отпечатък, с тенденция в бъдеще да се постигне и въглеродно неутрален резултат;
• замяна на всички почистващи препарати с такива с европейската екомаркировка;
• премахване на хартиените салфетки за ръце от банята и тоалетната;
• „зелена стая“ за отдих, срещи, вътрешнофирмени събития;
• седмични срещи на екипа за комуникиране на зелените дейности и инициативи;
• подобряване на условията и ергономията при работа на служителите;

А ето и победители в останалите категории на Зелен Офис и техните постижения:

ГОЛЕМИ ОФИСИ

SAP (Унгария) – стоянка за велосипеди, зелена стая за срещи, политика за зелени поръчки, участие на служителите.
Unilever (Унгария) – значително намаляване на емисиите CO2, нов екологичен дизайн на кухнята, спортна зала за служителите, редовно почистване на пространството околоофиса от страна на служителите.

СРЕДНИ ОФИСИ

Tetra PAK (Унгария) – 100% рециклирана хартия, използване на суровини и материали притежаващи европейската екомаркировка, един служител – едно цвете, атрактивни комуникационни материали за включване на служителите.
МАЛКИ ОФИСИ
Tchibo (Унгария) – ден без използване на принтера, 10 зелени правила за всики служители, страниза за зелен офис на фирмения сайт, дейност „Бъди във форма!”.

ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Община Újbuda (Унгария) – зелена библиотека, слънчеви панели, публични зелени площи, кутия за зелени идеи.

В ДОПЪЛНЕНИЕ БЯХА РАЗДАДЕНИ И СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ
• Най-добра комуникация Mundo B - Brussels Sustainable House and Mundo-Namur - Green Property (Белгия)
• Най-добът мениджмънт Aerodrom Ljubljana, D.D (Словения)
• Най-добра политика за зелени поръчки Oxfam International EU Advocacy Office (Белгия)

Оригиналният дизайн на наградите е дело на Люба Атанасова.

 
Публикувана 28 Ноември 2013 г. 16:11:34
 Новини

05 Юли 2018
НОИ напомня, че от 01.07.2018 влязоха в сила помени в КТ
още...
01 Юни 2018
С 5 млрд. лв. намаляха парите в касите на фирмите след проверките на НАП
още...
13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...

Още новини