Най-зелени в ЕС

Русенската Търговско-Индустриална Камара спечели първо място в категория „микро офиси”, организации с до 10 служителя, на международно състезание за внедряване на зелени практики в офиса. „Доброто представяне и постигнатите резултати се дължи не само на планиране и изпълнение на конкретни мерки от политиката, но и преди всичко на активното участие и мотивацията на персонала“ споделя изпълнителният директор на Камарата Милен Добрев.

Церемонията по награждаване се състоя на 22 ноември 2013г. в Брюксел, Белгия, а домакин на събитието бе Брюкселската Търговско-Индустриална Камара. Състезанието се проведе в рамките на Инициативата Зелен Офис, в която участие взеха 22 организации от 6 европейски държави (Белгия, България, Естония, Словения, Румъния и Унгария). Номинираните организации бяха оценени от международно жури съставено от Хелка Юлконен (WWF Финландия), Клаудиа Кол (Министерство на околната среда, Германия), Мария Пасалакуа (EMAS Club Barcelona, Испания) и най-суровият оценяващ – Томас Екстрьом Kinnarps AB и FSC, Швеция). На церемонията присъстваха над 150 представители от местния бизнес, Европейската Комисия, неправителствени организации, експерти и др.

Инициативата Зелен Офис се състоя за първи път през 2013 г., като процесът започна с обучение на офис мениджъри от различни страни от Европейски Съюз. От България участваха общо 12 фирми и организации, в които с помощта на консултанти бе направено посещение на офисните площи и изготвяне на планове за действие. Четири от тези организации бяха излъчени като победители в надпреварата за България и получиха правото да се състезават заедно с още 18 организации в последния етап на инициативата - европейското състезание.

Русенската Търговско-Индустриална Камара заслужи своята награда за редица инициативи, превърнали се в практика в офиса на организацията, сред които:
• екологична политика, в която е заложено периодично измерване на екологичния отпечатък и планиране на мерки и стъпки за постоянното му намаляване;
• изготвяне и въвеждане на правила за зелени поръчки;
• дейности по саниране и термоизолации на офисните помещения, чрез които се постигна над 60% икономия на енергийни ресурси;
• 100% от електроуредите са клас А+ или повече
• намаление консумацията на хартия при административните дейности с 40%
• организиране на събития с минимален екологичен отпечатък, с тенденция в бъдеще да се постигне и въглеродно неутрален резултат;
• замяна на всички почистващи препарати с такива с европейската екомаркировка;
• премахване на хартиените салфетки за ръце от банята и тоалетната;
• „зелена стая“ за отдих, срещи, вътрешнофирмени събития;
• седмични срещи на екипа за комуникиране на зелените дейности и инициативи;
• подобряване на условията и ергономията при работа на служителите;

А ето и победители в останалите категории на Зелен Офис и техните постижения:

ГОЛЕМИ ОФИСИ

SAP (Унгария) – стоянка за велосипеди, зелена стая за срещи, политика за зелени поръчки, участие на служителите.
Unilever (Унгария) – значително намаляване на емисиите CO2, нов екологичен дизайн на кухнята, спортна зала за служителите, редовно почистване на пространството околоофиса от страна на служителите.

СРЕДНИ ОФИСИ

Tetra PAK (Унгария) – 100% рециклирана хартия, използване на суровини и материали притежаващи европейската екомаркировка, един служител – едно цвете, атрактивни комуникационни материали за включване на служителите.
МАЛКИ ОФИСИ
Tchibo (Унгария) – ден без използване на принтера, 10 зелени правила за всики служители, страниза за зелен офис на фирмения сайт, дейност „Бъди във форма!”.

ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Община Újbuda (Унгария) – зелена библиотека, слънчеви панели, публични зелени площи, кутия за зелени идеи.

В ДОПЪЛНЕНИЕ БЯХА РАЗДАДЕНИ И СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ
• Най-добра комуникация Mundo B - Brussels Sustainable House and Mundo-Namur - Green Property (Белгия)
• Най-добът мениджмънт Aerodrom Ljubljana, D.D (Словения)
• Най-добра политика за зелени поръчки Oxfam International EU Advocacy Office (Белгия)

Оригиналният дизайн на наградите е дело на Люба Атанасова.

 
Публикувана 28 Ноември 2013 г. 16:11:34
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
01 Ноември 2018
Българо-ливански бизнес форум, 12 ноември 2018 г., София
още...
25 Октомври 2018
БТПП организира индивидуални срещи със собственика на фирма Sellmark
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...

Още новини