Как сами можем да съсипем нашата кариера

Всеки ден се сблъскваме с много истории на хора, които звучат по следните начини: „Не си харесвам работата, но парите ми стигат да си плащам сметките и живея”; „Да следваш мечтите си е глупаво, все пак не можеш да изкарваш пари от тях”; „Нямам някаква страст или мечта за определено нещо. Може би ако имах, щях да правя нещо друго, но какъв е смисълът?” или  „Имам семейство зад гърба си, което разчита на мен, така че нямам избор и трябва да остана на тази работа, която мразя”. Със сигурност сте чували такива истории, а може би дори някоя от тях е и Ваша.

Въпреки че, тези истории могат да звучат като много реални и верни за много хора, в действителност, те са лъжи. Лъжи, които хората си казват сами на себе си, с цел да се задържат на работната позиция, кариера или връзка, която е лоша за тях. Как можем да разберем, че това са лъжи? Лъжите ни задържат в ситуации, които са лоши за нас.

Когато казваме истината се чувстваме добре, но много често е по-лесно да сме „жертва” и да „приемем съдбата си” като нещо, което не можем да променим, че нямаме други варианти освен тези и че всеки знае това. Много често тези истории, които разкаваме са с цел да си предпазим егото – те ни карат да се чувстваме по-добре за лошите ситуации, като се преструваме, че нещата са извън наш контрол или са по нечия друга вина и не можем да направим нищо по въпроса. Лошото е, че след това тези истории се превръщат в извинения и убеждения с потенциала да ни съсипят.

Има пет основни лъжи, които често хората ползват:

  1. Нямам страст или не съм открил своята страст. Наистина ли няма нищо на този свят, което да обичате да правите? Няма ли нещо, в което сте по-добри от другите около Вас? Ако имахте цял свободен ден да правите каквото искате, нямаше ли да можете да откриете нещо, което да ви привлече? Променете тази история – вместо да казвате „не съм открил своята страст”, заменето го с „има много неща, които обичам да правя”.
  2. Не мога да си позволя да напусна работата, която не харесвам. Сериозно? Единствения начин да изкарате пари е като сте на точно и само тази работа? Не можете ли да спестите от някои разходи за да станете по-свободни? Вашата кариера и отношения не са ли по-важни от нуждата да останете на тази нежелана работа? Променете този възглед – вместо „не мога да си позволя да напусна работата, която не харесвам” казвайте „не мога да си позволя да остана на работата, която не харесвам”.
  3. Твърде късно е да си променя посоката. Наистина ли е вярно това? Колко години живот Ви остават? Умножете ги по 8765, което е броя часове в една година. Наистина ли смятате, че това време Ви е малко да си смените посоката на развитие? Променете и тази история – вместо „твърде е късно...” нека бъде „ако започна днес ще направя първата стъпка”.
  4. Да преследвам личното си щастие е егоистично. Имам семейство, за което да мисля. Колко наистина полезни бихте били за своето семейство и приятели, ако Ви няма, ако сте изморени, болни, ядосани и прочие, само защото не сте се погрижили за самите себе си? Вместо да използвате израза „да преследвам мечтите си е егоистично” заменете го с „ще покажа на своите деца как да живеят пълноценен живот и как да се обогатят те самите”.
  5. Мразя работата си сега, но ще бъда щастлив/а в момента, в който [получа повишението/завърша доклада/взема бонуса/завърша образованието си]. Сигурни ли сте? Това е единственото нещо, което Ви дели от пълното щастие и да си харесвате работата? Колко дълго смятате, че ще продължи това щастие, след като постигнете тази „магическа цел”. Променете тази визия от „ще съм щастлив когато...” на „мога да съм щастлив сега”.

Всеки от нас си има подобна история. Ако се чудите защо Вашият живот не се разгръща както сте планирали, знайте че това зависи само от Вас. Осмислете ситуацията, в която се намирате и ако тя не Ви харесва, си позволете да повярвате в нещо по-добро. Това е най-бързият и ефективен начин да промените живота си.

Оригинален текст: Тереса Съливън

 

 
Публикувана 7 Юли 2014 г. 14:07:04
 Новини

14 Януари 2019
Процедура "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" ще бъде представена на 16.01.2019г. в Русе
още...
14 Декември 2018
Бизнес делегация до Намибия, Мозамбик и Кения, 21-26 януари 2019
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...

Още новини