Предимството да имаш ментор

Замисляли ли сте се колко грешки бихме могли да избегнем в сферата на предприемачеството ако имаше кой да ни напътства и да сподели своя опит с нас? Дали нямаше да избегнем тежки моменти в нашето развитие чрез допитване до такива хора? Вашите приятели, семейство, мрежата, както и познати могат да Ви предоставят разнообразна и полезна информация в тази сфера. Също така анализатори, консултанти и служители могат да Ви помогнат, но само ментор, човек който вече е минал по този път и се е сблъскал с проблемите и възможностите, може да Ви предостави познанието и опита как да ръководите Вашия бизнес. Ето и няколко от причините менторите да са толкова важни в бизнеса:

  1. Менторът е човек с много повече предприемачески опит в бизнес средата от Вас, който може да бъде доверен приятел за дълъг период от време, обикновено безплатно. Защо да го прави? На първо място, би могъл да го направи, за да се отплати на обществото. Друга причина е да развие своите умения като учител, мениджър, бизнес стратег или консултант. Самата идея има и още една страна – менторът получава възможност да научи нови идеи от Вас, като в същото време Вие научавате за нови перспективи от него.
  2. Към кой друг можете да се обърнете? Нямате шеф, към който да се обърнете за съвет, а може би дори нямате и служители все още. Сами сте, но това не означава, че не трябва да търсите помощ от менторско лице. Всеки има нужда от добро второ мнение, от емоционална подкрепа или просто някого, на когото да разчитат за съвет в тежка ситуация.
  3. Менторите вече са преживели това, което предстои на Вас. Не е нужно да имат опит в конкретна сфера на индустрия или технологии – за това има други източници за информация. Ролята на ментора е да сподели своите житейски бизнес уроци и опит, с надеждата, че ще успеете да ги възприемете по-бързо от самия него.
  4. Безплатно е (в повечето случаи). Ако сте с ограничен бюджет, това е основен фактор към кого бихте се обърнали. Въпреки че един добър професионален треньор или консултант може да предложи доста неща, които един ментор не може, но те идват с определена цена. Менторите, за сметка на това, са готови да Ви предоставят услугите си безплатно.
  5. Разширете обхвата на Вашата социална мрежа. Вашият ментор, имайки развит бизнес профил, най-вероятно ще има и бизнес мрежа, към която ще Ви добави и ще Ви предостави достъп до нея.
  6. Отношенията, които ще завържете с ментора си, в повечето случаи остават като дългосрочни. Изграждането на доверие помежду ви ще допринесе за по-ефикасна координация помежду ви и ще позволи по-бързо постигане на целите Ви.

Както виждате възможностите и плюсовете на менторството са много, а рискът е почти никакъв. Нямате какво да губите, по-скоро само да печелите от това да си намерите добър ментор.

Източник: Inc.com

 
Публикувана 10 Юли 2014 г. 15:07:02
 Новини

01 Ноември 2018
Българо-ливански бизнес форум, 12 ноември 2018 г., София
още...
25 Октомври 2018
БТПП организира индивидуални срещи със собственика на фирма Sellmark
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини