Интервю за работа – Как да разберете всичко само с три въпроса?

Процесът на селекция на правилния кандидат за дадена работна позиция е сложен. Особено частта с интервюто. Трябва да проведете поредица целенасочени разговори, които в крайна сметка да Ви дадат възможно най-точна и вярна информация за кандидатите, на която да базирате Вашия избор. До тук добре, но какво става когато се сблъскаме с някой, който се справя с интервютата далеч по-добре от колкото със самата работата.

За да избегнем тази опасност Джеф Хаден ни препоръчва следната техника:

Вървете хронологично през CVто на кандидата, като започнете с най-първата му работа и задавате само следните три въпроса:

1.Как разбрахте за тази работна позиция?

2 Какво Ви хареса в работата, преди да я бяхте започнали?

3 Защо напуснахте?

Накарайте кандидата да отговаря кратко и ясно, не задълбочавайте и не задавайте допълнителни въпроси. Ще Ви прозвучи невероятно, но с всяка изминала минута ще откривате  нещо за кандидата било то добро или лошо, което иначе трудно бихте научили.

А ето я и тайната:
Как разбрахте за тази работна позиция?

От Бюро по труда, общи публикации, онлайн обяви, общи трудови борси - повечето хора намират първите си няколко работни места по този начин, но ако кандидатът Ви има богат стаж и продължава да търси работните си позиции по този начин това означава, че той все още не е наясно с какво точно иска да се занимава. Възможно е той/ тя да търси работа често и то каквато и да е. Ето защо е малко вероятно този кандидат да е мотивиран в работата си за Вас.

Нещо повече, ако кандидатът е сменил 3- 4 работни позиции и за никоя от тях не е разбрал от предишен работодател или колега, то това означава, че този човек не умее да изгражда и поддържа добри социални взаимоотношения, да гради доверие и увереност във възможностите му.

В противоположния случай, ако кандидатът е бил препоръчан за дадената позиция това си е чиста референция, макар и не в писмен вид.  

Какво Ви хареса в работата, преди да я започнете?

В някой момент интервюирания би следвало да излезе извън клишетата – „беше страхотна възможност“ , „за да науча по-вече за сектора“, „логична стъпка в кариерното ми развитие“ ....

Истински добрите служители не работят заради високи титли или заплати, а защото харесват това, което правят. Финансовите стимули и престижа са само черешката на тортата на удовлетворението за тях.

Това означава, че те са наясно с работата, с която се справят добре, която ги мотивира и я търсят целенасочено.

Защо напуснахте?

Понякога хората напускат заради по-добра възможност или по-висока заплата, но често причината се крие в неразбирателство с колеги или ръководство.

Ако случаят е такъв не бързайте да съдите предварително. Не задавайте допълнителни въпроси. Придържайте се към ритъма на интервюто и оставете кандидата спокоен. Така той ще сподели много по-вече и ще бъде по-честен с Вас.

Вашата задача е да следите каква е тенденцията. Така лесно ще си дадете сметка за отношението и представите на кандидата за екипна работа. Има хора, които вечно виждат проблемите извън себе си или твърде често имат конфликти с мениджърите, това е сигнал, че подобно поведение ще се прояви и във Вашата компания.

Оригинален текст - Джеф Хаден

 
Публикувана 11 Август 2014 г. 16:08:04
 Новини

10 Октомври 2018
Енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни градове, управление на отпадъци и рециклиране
още...
31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
05 Юли 2018
НОИ напомня, че от 01.07.2018 влязоха в сила помени в КТ
още...
01 Юни 2018
С 5 млрд. лв. намаляха парите в касите на фирмите след проверките на НАП
още...

Още новини