Интервю за работа – Как да разберете всичко само с три въпроса?

Процесът на селекция на правилния кандидат за дадена работна позиция е сложен. Особено частта с интервюто. Трябва да проведете поредица целенасочени разговори, които в крайна сметка да Ви дадат възможно най-точна и вярна информация за кандидатите, на която да базирате Вашия избор. До тук добре, но какво става когато се сблъскаме с някой, който се справя с интервютата далеч по-добре от колкото със самата работата.

За да избегнем тази опасност Джеф Хаден ни препоръчва следната техника:

Вървете хронологично през CVто на кандидата, като започнете с най-първата му работа и задавате само следните три въпроса:

1.Как разбрахте за тази работна позиция?

2 Какво Ви хареса в работата, преди да я бяхте започнали?

3 Защо напуснахте?

Накарайте кандидата да отговаря кратко и ясно, не задълбочавайте и не задавайте допълнителни въпроси. Ще Ви прозвучи невероятно, но с всяка изминала минута ще откривате  нещо за кандидата било то добро или лошо, което иначе трудно бихте научили.

А ето я и тайната:
Как разбрахте за тази работна позиция?

От Бюро по труда, общи публикации, онлайн обяви, общи трудови борси - повечето хора намират първите си няколко работни места по този начин, но ако кандидатът Ви има богат стаж и продължава да търси работните си позиции по този начин това означава, че той все още не е наясно с какво точно иска да се занимава. Възможно е той/ тя да търси работа често и то каквато и да е. Ето защо е малко вероятно този кандидат да е мотивиран в работата си за Вас.

Нещо повече, ако кандидатът е сменил 3- 4 работни позиции и за никоя от тях не е разбрал от предишен работодател или колега, то това означава, че този човек не умее да изгражда и поддържа добри социални взаимоотношения, да гради доверие и увереност във възможностите му.

В противоположния случай, ако кандидатът е бил препоръчан за дадената позиция това си е чиста референция, макар и не в писмен вид.  

Какво Ви хареса в работата, преди да я започнете?

В някой момент интервюирания би следвало да излезе извън клишетата – „беше страхотна възможност“ , „за да науча по-вече за сектора“, „логична стъпка в кариерното ми развитие“ ....

Истински добрите служители не работят заради високи титли или заплати, а защото харесват това, което правят. Финансовите стимули и престижа са само черешката на тортата на удовлетворението за тях.

Това означава, че те са наясно с работата, с която се справят добре, която ги мотивира и я търсят целенасочено.

Защо напуснахте?

Понякога хората напускат заради по-добра възможност или по-висока заплата, но често причината се крие в неразбирателство с колеги или ръководство.

Ако случаят е такъв не бързайте да съдите предварително. Не задавайте допълнителни въпроси. Придържайте се към ритъма на интервюто и оставете кандидата спокоен. Така той ще сподели много по-вече и ще бъде по-честен с Вас.

Вашата задача е да следите каква е тенденцията. Така лесно ще си дадете сметка за отношението и представите на кандидата за екипна работа. Има хора, които вечно виждат проблемите извън себе си или твърде често имат конфликти с мениджърите, това е сигнал, че подобно поведение ще се прояви и във Вашата компания.

Оригинален текст - Джеф Хаден

 
Публикувана 11 Август 2014 г. 16:08:04
 Новини

25 Април 2017
Инфоцентърът на НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
25 Април 2017
НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...
20 Април 2017
Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и мерки за заетост и обучение на безработни
още...

Още новини