Как да се справим с рутината, която убива нашето развитие.

Живеем в динамичен и непрестанно променящ се свят. Свят изпълнен с нови технологии,нови методи и похвати, нови професии. Потребностите на бизнеса на пазара на труда постоянно се актуализират и развиват и единствения начин да останем търсен специалист е да се развиваме и променяме и ние.

Този факт е валиден както за активно търсещите работата, така и за тези които са открили удобно работно място чиито задължения и отговорности са усвоили до съвършенство.

Вие сте най-младия член в екипа, но вече се справяте с лекота с поставените Ви задачи. Имате доста свободно време на работното място и не изпитвате притеснения при извършване на служебните си задължения. Внимавайте!

Твърде комфортната работна позиция може да е по-пагубна за Вашето кариерно развитие от това да сте безработни. Предизвикателствата на работното място са свързани с придобиване на нови умения, които ще Ви помогнат да израствате професионално.

Какво да правите обаче, ако работата Ви се е превърнала с поредица от рутинни действия? Да я напуснете ли?  Съвсем не!
Ето 3 лесни стъпки, които ще Ви помогнат да се поддържате в добра професионална форма.

1)      Натоварете се с нови отговорности!

Ако задачите, които са Ви възложени в момента отнемат по-малко от 60% работното Ви време, то най- простото решение е да поискате още. Така показвате Вашата мотивация и развитие. В контекста на големите компании това ще има благоприятен ефект върху Вашето издигане в организацията и заплащането Ви.

2)      Създайте план за развитие!

Дали ще е с помощта на прекия Ви началник, специалист човешки ресурси или кариерен консултант подобен план ще Ви помогне да се запознаете в детайли с по-вече аспекти от дейността на фирмата и да развиете нови компетенции и умения. Нещо повече подобен план ще даде конкретна насока на Вашето развитие. А ето и някои основни компонента на плана за кариерно развитие:

Оценка на Вашите силни и слаби страни;

Определяне на целеви бъдещи позиции, които са по-високо в йерархията на Вашата компания;

Определяне на разминаването между текущите Ви знания и умения и тези, необходими за заемането на желаната от Вас позиция;

Създаване на график за неговото преодоляване;

Наблюдение и подпомагане на колеги с повече опит и отговорности в организацията;

3)      Развивайте нови умения!

След като се определили дефицитите във Вашите знания и компетенции време е да ги запълните. Следете работата на колегите си, предложете своята помощ, казано с други думи чиракувайте при тях и си откраднете малка know haw. Друг начин е чрез допълнително професионално обучение. Дали ще е след работно време или онлайн курс, който можете да посещавате в свободните от активна работа часове, няма никакво значение. Необходимо е просто да планирате график за такава дейност пък била и тя свързана с намиране и четене на професионална литература. Важното в случая е да работите в това направление, в което имате нужда от развитие.

 Източник.

 
Публикувана 25 Август 2014 г. 16:08:57
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини