Творческата криза след лятната ваканция

Време е да обърнем внимание на един проблем, с който хиляди служители се сблъскват след завръщането си от летния отпуск. Повечето от тях ще открият с изненада, че страдат от заболяване, което не е описано в медицинските журнали, но въпреки това върлува като летен грип из почти всички офиси. То се нарича Следваканционна тъга.

Основните му симптоми са: нервност, тревожност, повишен стрес, постоянно усещане за умора и трудно концентриране. Ще усетите още подчертана депресия и рязък спад на творческата енергия.

Понякога това заболяване хваща онези, които не си обичат работата или пък шефа. В такива случаи единственият лек е нова работа или пък нов началник.

За много от нас, които обичаме онова, което правим обаче, следваканционните дни си остават блато на депресията и недоволството, в което се чувстваме по-малко творчески настроени, отколкото в безгрижните отпускарски следобеди. А не е нужно да бъде така.

Правете си мини умствени ваканции. Мозъкът ви се нуждае от почивки. Трябва му и непозната среда, в която да може да създава нови връзки и асоциации и да погледне към света под различен ъгъл. Много хора умеят да превръщат дори кратките командировки в миниваканции и понякога удължават пътуването с ден-два, за да си играят на туристи. На мозъка ви обаче не му е необходимо пътуване, за да си почине. Можете дори да идете в нов ресторант на обед или да смените офиса с парка, докато извършвате творческата си работа. Ще ви се стори, че сте на приятна разходка и ще забравите, че въобще „работите“.

Работете за резултати. Компаниите, които работят на принципа на постигнатите резултати, а не на присъствените часове, измерват постиженията на служителите си според реално постигнатото, а в същото време им дават свободата и автономията да работят откъдето и когато си поискат. Този подход не е подходящ за всеки бизнес, но много фирми откриват, че с негова помощ се създава много по-ангажирана и креативна работна среда. Както гласи веруюото на компанията „Нетфликс“ - „Отговорните хора разцъфтяват, когато са свободни, и заслужават своята свобода“.

Дайте на екипа си възможност да научи нещо ново. Всяка от големите и най-обичани от служителите си компании поставя акцента върху обучението и кани слуужителите си да посещават интересни семинари и разговори с широк спектър от експерти. Най-интересни са обучителните сесии, които са отворени за всички желаещи, от всички отдели. Много фирми водят външни експерти поне веднъж седмично и така дават на екипите си възможността да избягат за малко от компютрите и да заредят мозъците си с нови гледни точки.

Охлабете пътния бюджет. Голямата рецесия се отрази зле и на пътните бюджети. Много компании направо премахват не толкова ключовите пътувания от финансовите си планове. Жалко, защото така някои лидери изпускат възможността да позволят на служителите си да преживеят нещо интересно и поучително извън четирите стени на офиса си. Струва им се, че хората им твърде много се забавляват. А те трябва да се забавляват! Споделянето на знания и приятни моменти в нова и непозната среда възражда креативния дух на цели екипи!

Не прекалявайте с планирането. Ако планирате да провеждате външни срещи или конференции далеч от привичния офис, внимавайте. Всички сме чували за кошмарни дни, в които всяка минута е планирана за среща или мероприятие от 8 сутринта до 11 вечерта. Ако подложите хората си на такива маратони, само ще ги изтощите и ще притъпите възприятията им. И по-лошото е, че те едва ли ще искат да повторят това преживяване. Човешкият мозък се нуждае от почивки от време на време. Маратонската творчески ориентирана „почивка“ обаче се превръща в мудно задължение, от което така страшно ни се иска да си починем!

По материали от Кармайн Гало, съветник по комуникациите, за RealBusiness

Източник: сп. Мениджър

 
Публикувана 4 Септември 2014 г. 10:09:13
 Новини

01 Ноември 2018
Българо-ливански бизнес форум, 12 ноември 2018 г., София
още...
25 Октомври 2018
БТПП организира индивидуални срещи със собственика на фирма Sellmark
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини