Бумеранг служителите

Да изгубиш един от най-добрите си служители, и то в полза на конкурентна компания, може да бъде отчайващо. Не само че губите таланти, но са ви нужни и допълнителни време и пари, за да откриете и обучите заместник (който може и да не се окаже толкова добър).

В днешно време е нещо нормално служителите да напускат в търсене на нови хоризонти. Но какво, ако сбогуването не е завинаги? Какво ако най-добрите ви служители един ден се върнат в организацията ви?

Точно както служителите не бива да затварят завинаги вратата зад гърба си, когато напускат една компания, работодателите трябва да научат същия урок. Все повече фирми се опитват да привличат бумеранг служителите – бивши кадри, които биха могли да се върнат отново.

„Със затягането на трудовия пазар става все по-трудно да намираме талантливи хора, затова креативността, необходима за привличането на такива, достига нови нива“, смята Анджела Хилс – изпълнителен вицепрезидент в ейч ар фирмата Cielo. “Виждаме динамика на пазара, която принуждава компаниите да се фокусират върху бумеранг служителите.“

Ето как завръщането на бивши кадри може да помогне на компанията ви и да държи най-добрите от добрите в обсега на радара ви.

Създайте условия за завръщане. Когато ваш служител ви напуска, отбележете си някъде дали това е човек, който бихте искали да се върне един ден и по какъв начин това ще е възможно.

Не поставяйте под въпрос решението на някоя от „звездите“ ви, когато ви съобщава за напускането си. Вместо това използвайте времето, за да им благодарите за труда, да им пожелаете късмет и да им покажете, че винаги са добре дошли обратно. „Ясно им заявете, че вратата остава отворена“, съветва Хилс.

Поддържайте връзка. Важно е да пазите контактите на потенциалните бумеранги. Номерът е да бъдете настоятелни, но не нахални. Периодично им пращайте по имейла по някое прессъобщение или интересна новина за компанията. Бихте могли да се свържете с тях и за предложения за хора, които да попълнят друго свободно място във фирмата. „Запазете връзка, така че те винаги да чувстват, че не са твърде далече от вас“, съветва експертът.

Друг лесен начин да запазите старите връзки живи, е да създадете онлайн портал или страница за кариери на компанията, както и група за настоящите и бивши служители в LinkedIn.

Помнете ползите. Завръщащите се служители могат да помогнат на екипа ви по много начини. Те биха могли например да привнесат ценни нови умения и различна гледна точка от компанията, в която са работили. Освен това процесът по аклиматизиране е много по-лек, защото служителят познава начина ви на работа и колегите си. Така може да достигне висока продуктивност много по-рано. И не на последно място, бумерангът може да подкрепи и подсили културата на вашата компания.

„Когато един успешен служител си тръгне, другите могат да си помислят „Какво знае той/тя, което аз не знам?" Ако такъв човек се върне обаче, той обикновено разказва на колегите си какво е от другата страна“, казва Хилс. „Енергията и страстта му може да създаде много позитивно настроение у останалата част от екипа.“

 

Източник сп. Мениджър

 
Публикувана 6 Октомври 2014 г. 16:10:21
 Новини

31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
20 Август 2018
Български фирми могат да участват безплатно в двустранни бизнес срещи на изложението за земеделие, селско стопанство и технологии в Самсун, Турция- 27-28 септември
още...
02 Август 2018
Конференцията "Неограничени възможности на кръговата икономика"- 26 септември 2018 г.,гр. Осло, Норвегия
още...
01 Август 2018
Двустранни B2B бизнес срещи в Перу, Турция и Австрия
още...

Още новини