В четири дни се върши повече работа, отколкото в пет

Програмирани сме да вярваме, че по-продължителната и по-тежка работа ражда по-големи успехи. Ами ако не е така и намаляването на натоварването е ключът към успеха? Някои работодатели вече откриха, че четиридневната работна седмица увеличава продуктивността и задоволството от работата и помага на компаниите да задържат всичките си талантливи служители, а не само жените, които искат да прекарват повече време с децата си.

Идеята за четиридневна работна седмица е представена през 50-те години на миналия век от американския синдикален лидер Уолтър Ройтнер. Служителите обаче – а още повече работодателите – трудно я възприемат. В момента американците са едни от най-натоварените в света – почти 86% от мъжете и 67% от жените работят над 40 часа седмично всяка седмица. И всичко това в името на продуктивността, на финансовите нужди и, според поне едно проучване – на щастието.

Писателката Джил Андрески Фрейжър описва културата на американските служители като свят на хора, които са на линия 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, дори и заплатите и осигуровките да намаляват. Това е така, защото, въпреки доказателствата за противното, сме повярвали, че да работим повече и по-дълго е в основата на истинските постижения. А ако не е така?

И днес мнозина се изказват в полза на 4-дневната работна седмица или поне на гъвкавите работни часове. За много работодатели това е начин да задържат добрите си служителки, които иначе може просто да напуснат, за да имат деца. Работещите майки по света редовно говорят за съкратена работна седмица и в някои случаи постигат това, което искат. Така в САЩ 44% от лекарките работят 4 или по-малко дни седмично. През 2005 г. те са били само 29 на сто.

По-късата работна седмица е благодатна обаче не само за майките. Когато щатът Юта въвежда 4-дневна работна седмица за много от държавните си служители през 2008 г., продуктивността и задоволството на работещите веднага скачат. Само три години по-късно обаче щатът се връща към 5-дневната работна седмица, защото гражданите се оплакали, че нямат достъп до някои услуги в петък.

В статия за в. „Ню Йорк таймс“ софтуерният гуру Джейсън Фрид заяви, че 32-часовата, 4-дневна работна седмица, която компанията му следва от май до октомври, е дала зашеметяващ резултат – истински скок на продуктивността.

„В четири дни се върши по-добра работа, отколкото в пет“, пише той. Има логика: когато имате по-малко време, в което да си свършите работата, разполагате и с по-малко време за губене. А когато работната седмица е по-стегната, хората като цяло се съсредоточават върху най-важните неща. Точно като съня, качественият труд е най-добър, когато е непрекъснат.

Фрид съобщава също така, че 4-дневната работна седмица е направила по-лесно набирането на нови таланти и задържането на ценни кадри – както жени, така и мъже.

Има една уловка обаче. Макар и да е по-малко вероятно да засегне висшите мениджъри, 4-дневната седмица действа най-добре, когато по този начин работи целият офис. Една от причините много служители да се колебаят да изпробват това решение е, че се боят да не пропуснат нещо важно, като например достъп до началника или до потока от идеи и информация.

И един бонус, демонстриран от примера с Юта – когато се работи един ден по-малко, служителите пътуват до и от офиса с два пъти по-малко – и така разходите им намаляват.

 
Публикувана 7 Октомври 2014 г. 13:10:34
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини