Вредните сутрешни навици на заетите хора

Много е важно да започнете деня си правилно. За съжаление, мнозина съзнателно вършат неща, които им пречат да живеят ползотворно. Да поговорим за най-широко разпространените сутрешни навици.

Закуската ви е твърде малка

Много забързани професионалисти започват деня си само с чашка кафе и в най-добрия случай бъркани яйца. В напрегнатото ежедневие е лесно да забравим, че закуската трябва да бъде най-пълноценното хранене за деня – до обед не бива да чувстваме глад, нито да намаляваме силите си с вредни бързи закуски.

Веднага си проверявате имейла

Това е един от най-лошите навици, които можете да си създадете. Избавете се от него възможно най-бързо. Ако веднага след ставане се хвърляте към електронната си поща, ще бъдете стресирани до края на деня. Сигурно непрекъснато нервничите и се боите да не пропуснете нещо важно. Това лесно се превръща в невроза. Заменете този навик с нещо успокояващо и енергизиращо, като лека гимнастика, приятна разходка или разговор с близък човек. Повярвайте, така ще увеличите продуктивността си и новият навик ще ви се изплати многократно.

Гледате телевизия

Ако сутрин пускате телевизора, веднага започвате да живеете не своя живот, а чужд. Ако се насочвате към новините, вероятно веднага се инжектирате с негативен заряд, който ще ви съпровожда до края на деня.

Замислете се – в деня ви има само 24 часа. Вместо да се хипнотизирате с говорещата кутия, по-добре поспете още 20 минути. А ако ви е толкова важно да сте в час с новините, проверете ги в интернет или научете новото в разговор на обед с колеги. Не забравяйте да се отнасяте критично към получената информация – никога не се доверявайте само на един източник, а търсете различни гледни точки, сравнявайте и се учете да отделяте зърното от плявата.

Поддавате се на общата негативност

Злата съседка, която отново сте срещнали на път за работа, отново ви е разкритикувала за силната музика вчера вечерта. Безкрайни опашки в магазините, а ви е нужно само едно кисело мляко. Задушен обществен транспорт, в който ви се струва, че всички се мразят...

Не ставайте част от всеобщото раздразнение. Издигнете се над тази всеобща негативност. Мислете за хубави неща, не се поддавайте на провокации и тогава никой злобен чиновник няма да успее да ви развали деня.

Бързате да се приготвите

...и, когато вечер се приберете у дома, виждате следното: мръсни чинии, останки от закуската на масата, разхвъляни вещи, неизхвърлен боклук...

Тази картина едва ли ще ви предразположи към една приятна вечер, в която истински да се отпуснете с хубава книга или с приятели. Будете се по-рано и се приготвяйте за работа нормално – така не само няма да забравите нещо важно, но и вечер ще се връщате у дома с радост и чувство за комфорт.

Прекалено много спите през почивните дни

Разбираемо е. Ако работите от 9 до 5 – или от 8 до 6 – трябва да се будите в 6-7 часа сутринта, за да се приготвите. Естествено, през почивните дни ви се иска да си поспите повечко.

Но какво става, когато се събудите по обяд? Боли ви главата, а скоро ще се появи и усещането, че сте пропилели деня си напразно. Разбира се, не бива да скачате в 7, но към 9-10 е добре. Ако сте съвсем изтощени, поспете два часа следобед – така ще се освежите, а денят няма да отиде по дяволите.

Наливате се с кафе

То е любимата сутрешна напитка на милиони. Мнозина буквално не могат да функционират, докато не погълнат чаша от ароматната напитка. Не забравяйте обаче, че кафето на гладно може да доведе до гастрит, а в много големи количества ви лишава от енергия в дългосрочен план и понижава продуктивността ви.

Мислите за тревогите си

До заплата има още седмица, а вече сте похарчили всичките си пари. Или след два дни предстои ненавистният месечен отчет. И така нататък. Не започвайте деня си с такива мисли. Няма да ви стане по-леко от това, че ще се измъчите. Влизайте в деня с позитивна нагласа, която лесно можете да постигнете например като слушате любима музика, която доказано бързо подобрява настроението и задава тона за целия ви ден!

 

Източник сп. Мениджър

 
Публикувана 16 Октомври 2014 г. 9:10:37
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини