Вредните сутрешни навици на заетите хора

Много е важно да започнете деня си правилно. За съжаление, мнозина съзнателно вършат неща, които им пречат да живеят ползотворно. Да поговорим за най-широко разпространените сутрешни навици.

Закуската ви е твърде малка

Много забързани професионалисти започват деня си само с чашка кафе и в най-добрия случай бъркани яйца. В напрегнатото ежедневие е лесно да забравим, че закуската трябва да бъде най-пълноценното хранене за деня – до обед не бива да чувстваме глад, нито да намаляваме силите си с вредни бързи закуски.

Веднага си проверявате имейла

Това е един от най-лошите навици, които можете да си създадете. Избавете се от него възможно най-бързо. Ако веднага след ставане се хвърляте към електронната си поща, ще бъдете стресирани до края на деня. Сигурно непрекъснато нервничите и се боите да не пропуснете нещо важно. Това лесно се превръща в невроза. Заменете този навик с нещо успокояващо и енергизиращо, като лека гимнастика, приятна разходка или разговор с близък човек. Повярвайте, така ще увеличите продуктивността си и новият навик ще ви се изплати многократно.

Гледате телевизия

Ако сутрин пускате телевизора, веднага започвате да живеете не своя живот, а чужд. Ако се насочвате към новините, вероятно веднага се инжектирате с негативен заряд, който ще ви съпровожда до края на деня.

Замислете се – в деня ви има само 24 часа. Вместо да се хипнотизирате с говорещата кутия, по-добре поспете още 20 минути. А ако ви е толкова важно да сте в час с новините, проверете ги в интернет или научете новото в разговор на обед с колеги. Не забравяйте да се отнасяте критично към получената информация – никога не се доверявайте само на един източник, а търсете различни гледни точки, сравнявайте и се учете да отделяте зърното от плявата.

Поддавате се на общата негативност

Злата съседка, която отново сте срещнали на път за работа, отново ви е разкритикувала за силната музика вчера вечерта. Безкрайни опашки в магазините, а ви е нужно само едно кисело мляко. Задушен обществен транспорт, в който ви се струва, че всички се мразят...

Не ставайте част от всеобщото раздразнение. Издигнете се над тази всеобща негативност. Мислете за хубави неща, не се поддавайте на провокации и тогава никой злобен чиновник няма да успее да ви развали деня.

Бързате да се приготвите

...и, когато вечер се приберете у дома, виждате следното: мръсни чинии, останки от закуската на масата, разхвъляни вещи, неизхвърлен боклук...

Тази картина едва ли ще ви предразположи към една приятна вечер, в която истински да се отпуснете с хубава книга или с приятели. Будете се по-рано и се приготвяйте за работа нормално – така не само няма да забравите нещо важно, но и вечер ще се връщате у дома с радост и чувство за комфорт.

Прекалено много спите през почивните дни

Разбираемо е. Ако работите от 9 до 5 – или от 8 до 6 – трябва да се будите в 6-7 часа сутринта, за да се приготвите. Естествено, през почивните дни ви се иска да си поспите повечко.

Но какво става, когато се събудите по обяд? Боли ви главата, а скоро ще се появи и усещането, че сте пропилели деня си напразно. Разбира се, не бива да скачате в 7, но към 9-10 е добре. Ако сте съвсем изтощени, поспете два часа следобед – така ще се освежите, а денят няма да отиде по дяволите.

Наливате се с кафе

То е любимата сутрешна напитка на милиони. Мнозина буквално не могат да функционират, докато не погълнат чаша от ароматната напитка. Не забравяйте обаче, че кафето на гладно може да доведе до гастрит, а в много големи количества ви лишава от енергия в дългосрочен план и понижава продуктивността ви.

Мислите за тревогите си

До заплата има още седмица, а вече сте похарчили всичките си пари. Или след два дни предстои ненавистният месечен отчет. И така нататък. Не започвайте деня си с такива мисли. Няма да ви стане по-леко от това, че ще се измъчите. Влизайте в деня с позитивна нагласа, която лесно можете да постигнете например като слушате любима музика, която доказано бързо подобрява настроението и задава тона за целия ви ден!

 

Източник сп. Мениджър

 
Публикувана 16 Октомври 2014 г. 9:10:37
 Новини

31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
20 Август 2018
Български фирми могат да участват безплатно в двустранни бизнес срещи на изложението за земеделие, селско стопанство и технологии в Самсун, Турция- 27-28 септември
още...
02 Август 2018
Конференцията "Неограничени възможности на кръговата икономика"- 26 септември 2018 г.,гр. Осло, Норвегия
още...
01 Август 2018
Двустранни B2B бизнес срещи в Перу, Турция и Австрия
още...

Още новини