Как да започнете разговор

Говоренето пред публика е един от най-разпространените човешки страхове? Може би сте го изпитвали може би не, но съм сигурна, че всеки от Вас познава неудобството от започване на разговор очи в очи с непознат или малко познат нам човек. Някои биха попитали – „Че защо ни е да се заговаряме с непознати?“ Отговорът е прост – защото живеем в ерата на комуникациите и под този израз не бива да разбираме само и единствено общуването с помощта на мобилните устройства и социалните мрежи, но и това очи в очи – с клиенти, доставчици, бизнес партньори, колеги и шефове.  

В този ред на мисли Bernard Marr (бизнес консултант и автор на специализирана литература) ни предлага няколко съвета, за това как да преодолеем неловката тишина и да завържем разговор.

Не използвате клишетата: "Ех колко е студено днес!" И "Какво мислиш/ мислите за представянето на .....по време на мача снощи?“ Избягвайте изтърканите теми. Всяка ситуация е уникална и е редно да намерите въвеждаща тема за разговор, която да й пасва подобаващо.

„Какво е Вашето мнение?“ „Как мислите?“ – Всеки има свое мнение по един или друг въпрос. За някого, когото не познавате е добре да започнете с леки теми като храната, музиката, атмосферата на конференцията и т.н. На пример: „Как пиете Маргарита със или без сол?“ „Гледате ли филми на ужасите?“ „Харесвате ли тази песен?“
Избягвайте теми като политика и религия, освен ако не познавате човека твърде добре.

Питайте за съвет и/ или препоръка. Този похват работи много добре особено в контекста на облеклото и външния вид - "Каква страхотна вратовръзка! От къде си я взехте?" или храната ”Всичко изглежда толкова вкусно! Вие какво си взехте?”

Задайте въпрос, който отговаря на познанията и профилът на събеседника Ви. Например, ако разговаряте с IT специалист от Вашата компания можете да го питате дали отговаря за софтуерната или хардуерната поддръжка. Не задавайте твърде сложни въпроси или поне не в самото начало. Ако събеседника Ви се чувства комфортно, това ще го предразположи да отдели по-вече време и усилия за по-сложната тематика, от която се интересувате.  

Обърнете внимание на обстановката.Без значение дали сте на парти или бизнес форум една от най-лесните теми за започване на разговор е заобикалящата Ви среда: музиката, храната, светлините, гостите, и така нататък. В асансьора или градския транспорт  можете да коментирате скоростта, колко е претъпкано...

Обновете информацията си. Ако познавате някого макар и бегло и / или сте чували за него от общ познат е удачно да започнете разговора като потърсите подробности свързани с информация, която вече знаете. Например: „Мария спомена, че ходите на спортни танци. Как вървят нещата там?“ По този начин заявявате своя интерес и можете да откриете нещата и хората, които Ви свързват, а това определено е добра основа за ново запознанство, приятелство или бизнес партньорство.

Задавайте отворени въпроси. Ако отправите към събеседника си въпрос, който предполага едносричен отговор не се изненадвайте, че ще го получите. Ще илюстрирам тази ситуация със следния пример:
Въпрос: „Харесва ли Ви храната?“;
Отговор:  „Да/Не“
Ако все пак изпаднете в такава ситуация последващите въпроси са добро решение за поддържане на разговора - „Кое ястие Ви допадна най-много?“.
Защо? е универсален последващ въпрос, който е подходящ за почти всяка тема. Само не прекалявайте с него за да не звучите като тригодишно дете.    

Задавайте хипотетични въпроси. Този вид въпроси са идеални за започване на разговор и дават възможност да опознаете по-добре събеседника си. Старайте се да ги обвържете със случващото, с темата на събитието за да не изглеждат те извън контекст.

Питайте за важните неща. Хората обожават да говорят за нещата и/ или хората, които обичат. Без значение дали това ще е дете, домашен любимец или хоби, подобна тема разчупва много бързо ледовете и ще Ви гарантира един успешен и ползотворен разговор.

Следвайки тези лесни стъпки можете да започнете разговор с всеки и навсякъде. Бъдете смели и не изпускайте възможности да общувате очи в очи, да започнете разговор, който може да сложи началото на успешно бизнеспарньорство, ново приятелство, а защо не и романтична връзка.
Можете да откриете оригиналния текст на статията тук.

 
Публикувана 9 Декември 2014 г. 11:12:03
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...

Още новини