"Да бъдеш или не... отговорен - това е въпросът"

Това беше въпросът, който зададохме по време на публичен дебат, организиран от Русенска търговско-индустриална камара, в рамките на Софийски фестивал на науката 2016г. За периода от 12-ти до 15-ти май гр. София, от столица на България се превърна в столица на науката. Различни щандове, разположени в парк "Заимов" разкриваха чудесата на света, в който всички ние живеем. Законите на физиката позволиха вилици и лъжици да победят гравитацията, мистерията около древен скелет бе разкрита, преживяхме на живо космически приключения, някои от нас минаха по стъпките на антарктическите изследователи, докато други видяха как изглежда вируса отвътре и накрая всички имахме възможност да отпечатаме на 3D принтер наш любим анимационен герой. И докато някои хора можеха да "докоснат" науката навън в парка, много други посетиха лекциите в театър София, където учени обсъждаха горещи теми, разкриваха малко известни факти и гражданите можеха да научат истината от самия първоизточник - изследователите и учените. Гравитационни вълни, извънземен живот, генно редактиране съвсем естествено ни наведоха и към въпроса за отговорността и етиката в научните изследвания.

"Да бъдеш или не... отговорен" – отново този въпрос бе зададен от сцена. Но този път не от актьори и не по време на пиеса, а в стински дебат с реални участници - учени, представители на медиите, предприемачи, педагози, политически съветници. Те представиха петте заинтересованите страни в един процес по изследвания и иновации, така както са определени и по проект RRI Tools. Тези групи, вземайки участие в процеса по изследвания и иновации предлагат гледната точка на всяка страна в този процес. Така събрани, всички застанахме лице в лице, за да обсъдим чия е отговорността в процеса на научните изследвания и иновации. Може ли да се регулира отговорността и ако да - как и от кого? Каква е ролята на всяка една от тези заинтересовани страни в рамките на този процес?

"Най-накрая, като теглим чертата, става дума за осъзнатост, къде сме, кои сме, какво правим и защо – всеки сам за себе си. Това е и начина да се научим на отговорност. Добре е да се възприемаме като осъзната част от Вселената.“ Всяко наше действие има резултат и ние следва да мислим за последствията от нашите действия, сподели с нас Асен Ненов, eколог, биотехнолог, изследовател, предприемач.

"Такъв проект би свършил и сигурно е свършил огромна работа по отношение на това как информацията стига до хората. Ние работим с ДНК, с ГМО и много хора се страхуват. Аз мисля, че ученият е задължен да се отчита пред обществото за това, което прави. Една част от неговата работа е в лабораторията, а другата част е отговорност пред обществото" потвърди доц. д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по Молекулярна генетика, БАН.

 

"Отговорността може да се регулира от динамични структури". Как и кога - може да се споделя между участниците във форума на платформата, всъщност вашата прекрасна платформа е средството, което може да служи като форум, където всички заинтересовани лица ще могат да се срещнат и да обсъдят какво трябва да се направи. Формата, под която ще работят тези структури трябва да се реши между тях и едва след това тази форма може да бъде временно институционализирана. Но това трябва да се определи от заинтересованите страни, а не да се приеме готово решение, което е възможно да не може да се приложи", допълни проф. Ани Пройкова, физик, работещ в областта на наноразмерните обекти и член на програмния комитет за "Нанотехнологии, авангардни материали, биотехнологии, авангардно производство и авангардна преработка (НМБП)” на програмата “ХОРИЗОНТ 2020”.

В заключение всички се обединихме около извода, че има още много да се направи по тази тема, но във всички случаи всяка стъпка следва да бъде съгласувана между заинтересованите страни.  Медиите са тези, които подкрепят този процес и съдействат за това, взетите решения да стигнат до обществото без да делят хората на "хората от учените".

 

Петя Ганчева

Петя Ганчева работи по проект на RRI Tools в Русенска търговско-индустриална камара в България, RRI Tools Hub координатор за България и Румъния.

 
Публикувана 20 Юни 2016 г. 12:06:12
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини