ЕК одобри втория транш от пакета за икономическо възстановяване

Европейската комисия одобри на 4 март 2010 г. 43 мащабни енергийни проекта, които ще имат значителен принос за икономическото възстановяване на ЕС, като в същото време ще подобрят сигурността на енергийните доставки чрез изграждането на трансгранична инфраструктура. С това решение Комисията отпуска 2,3 млрд. EUR за 31 газопроводни проекта и за 12 електроенергийни проекта. Това е второто финансово решение в рамките на пакета за икономическо възстановяване, който възлиза на почти 4 млрд. EUR. Това е и най-голямата сума, отпускана до момента от ЕС за изграждането на енергийна инфраструктура.

С решението на Комисията се отпускат 910 млн. EUR за 12 проекта за свързване на електроенергийни системи и 1 390 млн. EUR за 31 проекта за изграждане на газопроводи. Одобрените проекти ще спомогнат за изпълнението на мащабни инвестиционни проекти, за които е имало риск от голямо забавяне вследствие на спада на икономическия растеж.

ЕС ще съфинансира до 50% от тези проекти, като по този начин ще допринесе за увеличаване с максимум 22 млрд. EUR на инвестициите в частния сектор. През следващите 18 месеца организаторите на проекти ще получат 2,3 млрд. EUR.

Одобрените проекти за изграждане на електроенергийна и газопроводна инфраструктура са показателни за енергийните приоритети на ЕС. Приоритетите включват нуждата от изграждането на по-добри взаимосвързани системи в държавите-членки на ЕС, както и да се намали изолацията на по-отдалечените райони. Освен това одобрените проекти потвърждават необходимостта от по-голяма сигурност на доставките на газ, като се подкрепят проекти за обратен поток в 9 държави-членки, както и проектите Nabucco и Galsi, с които се цели диверсификация на вноса на газ.

Сред одобрените от Комисията проекти са и за свързване на газопреносната система на България с Гърция и Румъния.
45 млн. EUR са предвидени за газовата връзка България-Гърция, други 9 млн. - за връзка между България и Румъния.
200 млн. EUR ще бъдат отпуснати и за начално финансиране на газопровода „Набуко“. Сумата ще бъде разпределена между петте страни, през които ще премине тръбата, сред които е и България. Средствата обаче не са разчетени за конкретни дейности.

По Оперативна програма Регионално развитие ЕК отпуска 60 млн. EUR за газов проект - интерконектор между Дупница и Ниш. Срокът е 2012 г.

Тези инвестиции ще допринесат за насърчаването на заетостта и ще позволят на голям брой малки предприятия в строителния сектор и сектора на услугите да оцелеят. Те ще осигурят по-надеждни доставки на енергия за милиони потребители, особено в случай на кризисна ситуация с доставките.

Пълният списък с проекти е достъпен на http://ec.europa.eu/bulgaria/documents/news/040310-recovery-annex.doc

История на досието
През март 2009 г. ЕС предвиди 3,98 млрд. EUR за подпомагане на икономическото възстановяване на Европа.

След като на 9 декември 2009 г. Комисията одобри финансиране за проектите за улавяне на въглерода и за проектите за вятърноенергийни системи с морско разположение, бюджетът за енергийни проекти съгласно Европейската програма за енергийно възстановяване е усвоен на 97%.

Комисията ще изготви доклад, който ще бъде представен пред Европейския съвет до края на март 2010 г.

Инфобизнес бр. 10/2010

 
Публикувана: 11 Март 2010 г. 16:03:16
 Новини

18 Март 2019
Бизнес делеагция в Будапеща, 15-16 април 2019г.
още...
15 Март 2019
Завод "Найден Киров" представя европейски проект за повишаване на енергийната си ефективност
още...
28 Февруари 2019
БТПП, АИКБ и БСК организират кригла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика"
още...
23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...

Още новини