До 60 дни неплатен отпуск през календарната година без съгласие на работника

Работодателят може да даде на работника неплатен отпуск до 60 дни през календарната година без негово съгласие, в случай на намалена работа на предприятието,предвиждат одобрени от парламентарната социална комисия на първо четене промени в Кодекса на труда, съобщи БТА.
Мярката е антикризисна и е временна - до края на тази година. Пускането в неплатен отпуск ще става, ако преди това е въведено непълно работно време и през същия период са ползвани мерки за запазване на заетост, финансирани от бюджета или от оперативната програма "Човешки ресурси".
До 31 декември тази година може да се удължава с още три месеца и периодът, за който се въвежда непълно работно време.
До края на следващата година периодът, за който работодателят може да възлага на работника или на служителя да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, може да бъде удължен с още 45 календарни дни за една година.
Периодът на принудителния неплатен отпуск или на намалено работно време се считат за осигурителен стаж. Платеният отпуск, който се полага на работника, трябва да се ползва през годината, най-много по производствени причини могат да се прехвърлят десет дни от годината за следваща година, за да се ползват, предвиждат промените. Платеният отпуск трябва да се ползва в съответствие с утвърден график през календарната година, за която се полага. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск, когато той е поискан по график, освен ако ползването му е отложено по предвидения ред. График ще се прави и за ползването на старите отпуски.
През тази година не се предвиждат пари за представително облекло за работниците и служителите. На ведомствата, които вече са ги купили, ще им бъде удържана сумата по други пера, обясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Той представи мотивите на законопроекта за промяна на Кодекса на труда. Вносител на промените е Министерския съвет.
Депутатите одобриха и промени в Кодекса за социално осигуряване, според които първите три дни от отпуска по болест ще се плащат по 70 на сто от работодателя до края на тази година. След четвъртия ден плащането се поема от НОИ в размер на 80 на сто.
Управителят на НОИ Христина Митрева каза, че откакто тече дискусията за "болничните", данните показват, че те са намалели за април.
Министър Тотю Младенов се надява промените да влязат в сила от 1 юли.

„http://bgfactor.org/”

 
Публикувана: 26 Май 2010 г. 10:05:38
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини