Чрез онлайн консултиране ще търсим работа и обучение в Европа

Електронни услуги за европейските граждани на роден език и без граници – безплатно и в реално време, ще бъдат достъпни у нас от следващия месец, съобщиха от Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Това ще бъде възможно, благодарение на многоезичния пилотен портал по проекта eGOS (e-Government and Guidance Services), който осигурява електронни инструкции и безплатни консултации за мобилно и трансгранично ползване на електронни услуги за гражданите – образователни, за търсене и намиране на работа и др. Онлайн достъпът до многоканалния портал от България предлага основни информационни услуги, обучение и професионално ориентиране, а впоследствие ще включи и по-лесно търсене на работа в 5 страни – България, Италия, Исландия, Испания, Румъния. Електронни ръководства и on-line консултации за по-бързо и лесно намиране на търсена информация без такси, ще са на разположение на всички желаещи. Това са част от услугите, които проектът "eGOS" изпитва пилотно в 5 европейски страни и които ще се осъществяват през Интернет с помощта на видеоконференции, електронна поща, on-line анкети за проучване на търсенето и препоръките на потребителите. Този портал е активен вече в Италия, Испания и Румъния, на ход са България и Исландия. Поддържането на услугите на сайта www.egos-cip.euв момента е на английски, български, италиански, испански и румънски езици.

Освен достъп до услугите от дома, шест електронни работни станции и 3 киоска, разположени във Видин, Казанлък и Силистра, ще подпомагат потребителите, които нямат собствени компютри при търсенето и намирането на образователни и социални услуги и услуги за пазара на труда. Работните станции и киоските са част от нов тип електронна система за универсален, многоезичен, мобилен и трансграничен достъп до електронни услуги за гражданите, която стартира пилотно изпитване и в България.

Чрез услугите на "eGOS Project" всички граждани, в това число и тези, които живеят в икономически неблагоприятни за инвестиции райони, или инвалиди, ще могат да ползват наличните електронни услуги. В помощ на гражданите по проекта за България са обучени 7 е-практикуващи консултанти, които ще дават различни консултантски услуги от разстояние.

Изпълнителна агенция „ЕСМИС” е ръководител на работния пакет за оценка на резултатите от внедряването на eGOS системата и услугите и потребителското търсене.

Проектът „eGOS” се финансира по рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации” на Европейската комисия. В него участват 29 партньори от 5 държави. Българските партньори по проекта са ИА „ЕСМИС”, Полиметис” ООД, „Дата Концепт-България” ЕООД и Дружество „Знание”.

Инфобизнес бр. 47/2010

 
Публикувана: 3 Декември 2010 г. 17:12:57
 Новини

14 Януари 2019
Процедура "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" ще бъде представена на 16.01.2019г. в Русе
още...
14 Декември 2018
Бизнес делегация до Намибия, Мозамбик и Кения, 21-26 януари 2019
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...

Още новини