НАП напомня на търговците и притежателите на касови апарати

Измина повече от месец, в който всички собственици на касови апарати в стационарни търговски обекти в Русенска област трябваше да поставят до устройствата съобщение към клиентите с новия телефонен номер 082 / 825 - 826 за сигнали и контакти с офиса на НАП в Русе.През това време чрез него 9 граждани са известили приходната администрация за сериозни нарушение на данъчното и осигурително законодателство. Едното обаждане дори е за традиционно неиздаване на касови бележки в магазин в Разград. Сигнали за това най-масово нарушение от търговците са получени и за русенска газ-станция, за автосервиз в ж.к. „Здравец – Изток” и за два магазина по ул. „Доростол”. Най-значимият сигнал е за пекарна на тестени изделия, в която принуждавали работниците да се трудят по 12 часа в денонощието, а ги осигурявали за 4-часов работен ден. Във всички тези обекти са извършени проверки от инспекторите на НАП и виновниците са санкционирани.

За съжаление, все още в много магазини в региона не е изложена информация за новия телефон на офиса на НАП в Русе. Задължението на търговците за това съобщение се определя в Наредба – Н 18 от 13. 12. 2006 г. за регистриране и отчитане на продажбите в търговски обекти чрез фискални устройства. В нейния чл. 38 е посочено, че на видно за клиента място трябва да има копие на актуалното свидетелство за регистрация на касовия апарат, съобщение с телефон за контакти с приходната администрация по местонахождение на търговския обект и съобщение, уведомяващо клиента за неговото задължение да съхранява касовата бележка до напускане на търговския обект. Когато съответният магазин се намира в общо помещение с други – например МОЛ, търговски център, пазар или тържище – за напускане се смята общото помещение или територия.

За търговците, които не се съобразяват с тия задължения, са предвидени санкции от 50 до 3000 лв. Те вече стриктно ще се налагат от приходните инспектори при техните проверки, защото отмина гратисният период за поставяне на съобщението.

НАП

 
Публикувана: 15 Април 2011 г. 14:04:14
 Новини

19 Октомври 2017
Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс
още...
19 Октомври 2017
Нова групажна линия на фирма MW Logistica свързва България и Франция
още...
19 Октомври 2017
Иновационен форум 26-29 ноември 2017 г, гр. Братислава, Словакия
още...
18 Октомври 2017
Представяне на "Глобалните икономически тенденции, перспективите за отношенията Япония-ЕС и значението им за България" - 24 октомври 2017г, София
още...
18 Октомври 2017
Семинар за възможности за кандидатстване по „Хоризонт 2020"
още...

Още новини