Сиво цунами застига България

Какви предизвикателства и възможности крие застаряването на населението според унгарския експерт Иван Тошич

"Застаряването на населението в Европа ще засегне силно България", коментира за Human Capital унгарският експерт Иван Тошич от “Metropolitan Research Institute”. Той е един от лекторите на Европейския конгрес на Световната федерация за недвижими имоти (FIABCI) и Седемнадесетата конференция на Централноевропейската мрежа на агенциите за недвижими имоти (CEREAN) на тема „Демографските тенденции в Европа – предизвикателства и възможности”, който се провежда на 30 септември и 1 октомври в София.

„Промените във възрастовата структура на населението в Европа се дължат както на увеличаващата се продължителност на живота, така и на ниската раждаемост. Средният коефициент на плодовитост за Европа е 1,6 при 2,1 които са необходими за нормалното демографско възпроизводство. Тези негативни тенденции не могат да бъдат компенсирани от миграционните потоци към Европа”, подчерта Тошич.

Все пак според различни доклади към 2020 година трудовият пазар в Европа ще има нужда от нова работна сила – 16 милиона нови работни места за висококвалифицирани и 12 милиони – за хора с по-ниска квалификация. Те могат да бъдат попълнени с помощта на хора от трети страни. Освен работа обаче имигрантите ще имат нужда от жилища, здравни и социални услуги, което означава допълнителни публични разходи.

„Най-силно застаряването, ниската раждаемост, емиграцията и липсата на имигранти ще засегнат Източна Европа”, коментира унгарският експерт. „Тези негативни демографски процеси ще нанесат силен удар върху публичния сектор, като дори заплашват с фискален колапс”, прогнозира Тошич. „Застаряването ще засегне пенсионната система, здравеопазването и пазара на труда”, допълни още той.

„Друг проблем е вътрешноевропейската миграция от новите към старите страни членки на ЕС. „Изтичането на мозъци” оказва негативно влияние върху Централна и Източна Европа. Вместо да е двигател на икономическия растеж висококвалифицираната работна сила бяга от тези страни”, отбеляза Тошич.

Освен всичко друго тези тенденции задълбочават и разделението между страните в Европа. Доклад на Унгарското председателство на ЕС разделя европейските градове на три типа:

• Градове с ръст на населението

Това най-често са големи градове в Западна Европа със силни икономики, които привличат много имигранти. Тези хора решават проблема с нуждата от нова работна сила, но и създават натиск за нова инфраструктура и публични услуги. Има риск и от нарастване на безконтролното застрояване.

• Градове със стабилна икономика и постепенен спад на населението

Спадът на населението може да има и предимства – БВП например ще се разпределя сред по-малко хора.Тези градове трябва да се подготвят и за последиците от застаряването чрез редизайн на градската среда, както и транспорт и услуги, които отговарят на новите нужди на хората.

• Градове със спад на населението и икономически упадък

Повечето от тези градове се намират в Централна и Източна Европа (източната част на Германия, източните региони на Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България). Властите в тези градове също трябва да адаптират инфраструктурата си към променената структура на населението.

„Освен недостатъци застаряването предлага и възможности за бизнеса”, отбелязва унгарският експерт Тошич. „Справянето с негативните ефекти от тези демографски промени ще разкрие нови хоризонти за много предприемачи”, коментира той. Седмичен Бюлетин - Human Capital

 
Публикувана: 30 Септември 2011 г. 10:09:34
 Новини

18 Март 2019
Бизнес делеагция в Будапеща, 15-16 април 2019г.
още...
15 Март 2019
Завод "Найден Киров" представя европейски проект за повишаване на енергийната си ефективност
още...
28 Февруари 2019
БТПП, АИКБ и БСК организират кригла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика"
още...
23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...

Още новини