Електрониката и електротехниката в България - добре развит и много добре работещ сектор

По инициатива на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ) бе посветена кръгла маса на иновациите в електрониката и електротехниката в България. Кръглата маса се проведе в БТПП и бе открита и модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП.

Предимствата и проблемите пред този важен сектор на българската индустрия очерта  доц. Румен Атанасов, председател на Българската асоциация на електротехниката и електрониката, в презентацията си Актуално развитие на иновациите в електрониката и електротехниката в България”. В този сравнително много добре работещ сектор на българската индустрия работят 43 000 човека при средна работна заплата 900 лв. Общият обем на продажбите е над 1,6 млрд. лв.

Втората презентация на тема: „Нови разработки за електромобили” направи проф. Енчо Попов, изявен учен и изобретател, неотдавна награден от президента на Република България с най-високото българско отличие орден „Стара планина”, първа степен за изключителни научни постижения. Част от тях са внедрени във фирма „Алмот”, Стара Загора.

Към кръглата маса бе проявен изключителен интерес и тя бе посетена от около 40 участници, предимно от средите на бизнеса и представители на сдружения в сектора.  В последвалата дискусия предложения и препоръки за подобряване на връзката наука–бизнес в бранш „Електроника и електротехника” направиха: Иван Куков, управител на ФИЛКАБ - водеща фирма за производство и монтаж на елтабла и на фотоволтаични панели; акад. Никола Съботинов; Боян Захариев и Грета Ганчева, представители на Индустриален клъстер „Електромобили”, демонстрирали наскоро в Европейския парламент разработка на проф. Енчо Попов.

Доц. Георги Райчевски направи интересни пояснения и предложения относно схема по ОПИК „Развитие на клъстерите в България”, която ще стартира през декември 2016 г.

 

Източник: БТПП

 
Публикувана: 29 Ноември 2016 г. 10:11:50
 Новини

17 Май 2017
Второ издание на Академия за социални предприемачи
още...
17 Май 2017
Национален конкурс за „Европейска награда за млади фермери” 2017 г.
още...
17 Май 2017
Състезание „Green Talents 2017“
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...

Още новини