Електрониката и електротехниката в България - добре развит и много добре работещ сектор

По инициатива на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ) бе посветена кръгла маса на иновациите в електрониката и електротехниката в България. Кръглата маса се проведе в БТПП и бе открита и модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП.

Предимствата и проблемите пред този важен сектор на българската индустрия очерта  доц. Румен Атанасов, председател на Българската асоциация на електротехниката и електрониката, в презентацията си Актуално развитие на иновациите в електрониката и електротехниката в България”. В този сравнително много добре работещ сектор на българската индустрия работят 43 000 човека при средна работна заплата 900 лв. Общият обем на продажбите е над 1,6 млрд. лв.

Втората презентация на тема: „Нови разработки за електромобили” направи проф. Енчо Попов, изявен учен и изобретател, неотдавна награден от президента на Република България с най-високото българско отличие орден „Стара планина”, първа степен за изключителни научни постижения. Част от тях са внедрени във фирма „Алмот”, Стара Загора.

Към кръглата маса бе проявен изключителен интерес и тя бе посетена от около 40 участници, предимно от средите на бизнеса и представители на сдружения в сектора.  В последвалата дискусия предложения и препоръки за подобряване на връзката наука–бизнес в бранш „Електроника и електротехника” направиха: Иван Куков, управител на ФИЛКАБ - водеща фирма за производство и монтаж на елтабла и на фотоволтаични панели; акад. Никола Съботинов; Боян Захариев и Грета Ганчева, представители на Индустриален клъстер „Електромобили”, демонстрирали наскоро в Европейския парламент разработка на проф. Енчо Попов.

Доц. Георги Райчевски направи интересни пояснения и предложения относно схема по ОПИК „Развитие на клъстерите в България”, която ще стартира през декември 2016 г.

 

Източник: БТПП

 
Публикувана: 29 Ноември 2016 г. 10:11:50
 Новини

12 Юли 2017
Дирекция “Бюро по труда”- Русе провежда процедура за кандидатстване на работодатели за преференции по насърчителни мерки за заетост на безработни лица
още...
12 Юли 2017
НАП напомня: завършилите средно образование безработни и неучащи заплащат сами здравните си осигуровки
още...
11 Юли 2017
Изменение на Условията за кандидатстване по процедура BG05M9OP001-1.021 „Обучения за заети лица“
още...
04 Юли 2017
НАП въведе нова електронна услуга с КЕП
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини