Фирмите в България са умерено позитивни за развитието на икономиката през 2017 г

Очакванията на фирмите в България за 2017 са умерено позитивни и за икономически растеж близък до нивата на 2016 година, според проучването на Европалати „Европейски икономически преглед 2017”. Резултатите от проучването бяха представени днес на пресконференция в БТПП и могат да бъдат проследени тук.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че проучването на Европалати е традиционен преглед на европейската икономика. Резултатите са направени на базата на интервюирани 50 0000 фирми от 25 държави в Европа през септември и началото на октомври тази година. От друга страна, политическата ситуация бави работата на администрацията, което затруднява бизнеса. Той бе категоричен, че каквато и да е политическата обстановка в страната, не се очакват сериозни сътресения за българската икономика. По думите му, през последните 2 години страни, които нямат усещането, че ще се представят с добри резултати, се отклоняват от участие.

БТПП е провела анкетата сред 500 фирми, като сред респондентите са главно едни и същи представители на бизнеса, което свидетелства, че тяхното присъствие на пазара е устойчиво, както и резултатите, а това дава още по-голяма достоверност на представеното и тази година проучване.

 „Тенденцията на фона на резултатите в другите държави е, че прекаленият оптимизъм се заменя с реализъм по отношение на бизнес климата за  българските фирми. Винаги сравняваме резултатите от изминалата година с предварителните очаквания на фирмите и установяваме все по-голяма близост – доказателство за узряването на българския бизнес и възможност за реална преценка на действителното състояние“, информират още от Палатата.

По време на пресконференцията е предоставена и информация, че се регистрира добро и от статистиката нарастване на заетите лица на пазара на труда през 2016 г., но за следващата година има повече негативни очаквания. Относно вътрешното търсене може да се очаква през 2017 година леко раздвижване на потреблението в страната. Износът остава основен фактор за растеж.

 

Източник: Инфобизнес

 
Публикувана: 16 Декември 2016 г. 16:12:37
 Новини

10 Октомври 2018
Енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни градове, управление на отпадъци и рециклиране
още...
31 Август 2018
Обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания
още...
23 Август 2018
Експерти от НОИ на България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на граждани в рамките на българо-германски консултационни дни
още...
05 Юли 2018
НОИ напомня, че от 01.07.2018 влязоха в сила помени в КТ
още...
01 Юни 2018
С 5 млрд. лв. намаляха парите в касите на фирмите след проверките на НАП
още...

Още новини