Фирмите в България са умерено позитивни за развитието на икономиката през 2017 г

Очакванията на фирмите в България за 2017 са умерено позитивни и за икономически растеж близък до нивата на 2016 година, според проучването на Европалати „Европейски икономически преглед 2017”. Резултатите от проучването бяха представени днес на пресконференция в БТПП и могат да бъдат проследени тук.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че проучването на Европалати е традиционен преглед на европейската икономика. Резултатите са направени на базата на интервюирани 50 0000 фирми от 25 държави в Европа през септември и началото на октомври тази година. От друга страна, политическата ситуация бави работата на администрацията, което затруднява бизнеса. Той бе категоричен, че каквато и да е политическата обстановка в страната, не се очакват сериозни сътресения за българската икономика. По думите му, през последните 2 години страни, които нямат усещането, че ще се представят с добри резултати, се отклоняват от участие.

БТПП е провела анкетата сред 500 фирми, като сред респондентите са главно едни и същи представители на бизнеса, което свидетелства, че тяхното присъствие на пазара е устойчиво, както и резултатите, а това дава още по-голяма достоверност на представеното и тази година проучване.

 „Тенденцията на фона на резултатите в другите държави е, че прекаленият оптимизъм се заменя с реализъм по отношение на бизнес климата за  българските фирми. Винаги сравняваме резултатите от изминалата година с предварителните очаквания на фирмите и установяваме все по-голяма близост – доказателство за узряването на българския бизнес и възможност за реална преценка на действителното състояние“, информират още от Палатата.

По време на пресконференцията е предоставена и информация, че се регистрира добро и от статистиката нарастване на заетите лица на пазара на труда през 2016 г., но за следващата година има повече негативни очаквания. Относно вътрешното търсене може да се очаква през 2017 година леко раздвижване на потреблението в страната. Износът остава основен фактор за растеж.

 

Източник: Инфобизнес

 
Публикувана: 16 Декември 2016 г. 16:12:37
 Новини

13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
21 Февруари 2018
Национални дни на кариерата- 2018
още...
07 Февруари 2018
Превеждаме данъци и осигуровки без такси
още...

Още новини