Китай стартира електронна страница на инициативата “Един пояс, един път”

Посолството на България в Пекин изпрати в БТПП информация относно инициативата „Един пояс, един път - ЕПЕП“ (One Belt and One Road).

В офиса на китайската компания Tellhow Group Co., Ltd (www.tellhow.com) е била проведена среща, организирана от Китайската академия за социални науки. Представен   е доклад A Companion for Chinese Companies to One Belt and One Road: RDI Annual Report 2016”. Докладът е изготвен от тинк-танк Research and Development International (RDI).

На представянето на доклада са присъствали представители на китайската администрация, научни звена, държавни и частни компании, дипломати, вкл. индонезийска делегация. Представители на Посолството ни в Пекин също са участвали в срещата.

RDI си поставя за цел да създаде международна платформа за подпомагане развитието на ЕПЕП и в тази връзка акумулира успешни практики. Тинк-танкът работи за създаване на международна мрежа от политически партии, аналитични звена, компании, индустриални сдружения, финансови институции, НПО, СМО, многостранни и двустранни международни институции. Целта е да се формира механизъм за сътрудничество в седем области, вкл. правни услуги, политически изследвания, технически стандарти, информационно обслужване, финансова подкрепа, култура и маркетинг, изграждане на капацитет. Вече са налице ключови участници и организационен колектив на RDI, които покриват области като енергетика, промишленост, земеделие, лесовъдство, животновъдство, риболов, информация, култура, търговия, инфраструктура, медицина, недвижима собственост, финанси, домашен текстил, добив на полезни изкопаеми и др. индустрии. От декември 2016 г. платформата на RDI включва 282 компании и организации.

На 21 март 2017 г. Китай стартира и електронна страница на  инициативата “Един пояс, един път” (ЕПЕП) (www.yidaiyilu.gov.cn). Страницата се нарича “Belt and Road Portal” и се управлява от Държавния информационен център на Китай. Засега тя има версии на китайски и английски език, а в бъдеще ще предоставя информация и на руски, френски, арабски и испански език. На страницата ще има новини за страните от ЕПЕП, ще бъдат разяснявани свързани с инициативата политики и ще се представят реализирани вече проекти. В поддържането й са ангажирани повече от 30 китайски министерства и институции с ранг на министерства, всички китайски провинции и много държави от ЕПЕП.

Посолството ни в Пекин счита, че на този етап няма яснота в параметрите на инициативата ЕПЕП, което е резултат на първо място от факта, че тя тепърва ще се развива.  Потвърждава се необходимостта да бъде привлечен българският бизнес за сътрудничество по отношение на ЕПЕП и различните платформи за развитие на инициативата.
-------------------
С проектът за нов Път на коприната – „Един пояс, един път” не просто ще се изградят бързи транспортни и комуникационни връзки със страните от Евразийския континент. Проектът цели да предефинира световната търговия и финанси и да трансформира геополитическата архитектура на света, заменяйки атлантическите и тихоокеански връзки с евразийско търговско, икономическо и финансово сътрудничество.

 

Източник: Инфобизнес

 
Публикувана: 29 Март 2017 г. 15:03:12
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини