Китай стартира електронна страница на инициативата “Един пояс, един път”

Посолството на България в Пекин изпрати в БТПП информация относно инициативата „Един пояс, един път - ЕПЕП“ (One Belt and One Road).

В офиса на китайската компания Tellhow Group Co., Ltd (www.tellhow.com) е била проведена среща, организирана от Китайската академия за социални науки. Представен   е доклад A Companion for Chinese Companies to One Belt and One Road: RDI Annual Report 2016”. Докладът е изготвен от тинк-танк Research and Development International (RDI).

На представянето на доклада са присъствали представители на китайската администрация, научни звена, държавни и частни компании, дипломати, вкл. индонезийска делегация. Представители на Посолството ни в Пекин също са участвали в срещата.

RDI си поставя за цел да създаде международна платформа за подпомагане развитието на ЕПЕП и в тази връзка акумулира успешни практики. Тинк-танкът работи за създаване на международна мрежа от политически партии, аналитични звена, компании, индустриални сдружения, финансови институции, НПО, СМО, многостранни и двустранни международни институции. Целта е да се формира механизъм за сътрудничество в седем области, вкл. правни услуги, политически изследвания, технически стандарти, информационно обслужване, финансова подкрепа, култура и маркетинг, изграждане на капацитет. Вече са налице ключови участници и организационен колектив на RDI, които покриват области като енергетика, промишленост, земеделие, лесовъдство, животновъдство, риболов, информация, култура, търговия, инфраструктура, медицина, недвижима собственост, финанси, домашен текстил, добив на полезни изкопаеми и др. индустрии. От декември 2016 г. платформата на RDI включва 282 компании и организации.

На 21 март 2017 г. Китай стартира и електронна страница на  инициативата “Един пояс, един път” (ЕПЕП) (www.yidaiyilu.gov.cn). Страницата се нарича “Belt and Road Portal” и се управлява от Държавния информационен център на Китай. Засега тя има версии на китайски и английски език, а в бъдеще ще предоставя информация и на руски, френски, арабски и испански език. На страницата ще има новини за страните от ЕПЕП, ще бъдат разяснявани свързани с инициативата политики и ще се представят реализирани вече проекти. В поддържането й са ангажирани повече от 30 китайски министерства и институции с ранг на министерства, всички китайски провинции и много държави от ЕПЕП.

Посолството ни в Пекин счита, че на този етап няма яснота в параметрите на инициативата ЕПЕП, което е резултат на първо място от факта, че тя тепърва ще се развива.  Потвърждава се необходимостта да бъде привлечен българският бизнес за сътрудничество по отношение на ЕПЕП и различните платформи за развитие на инициативата.
-------------------
С проектът за нов Път на коприната – „Един пояс, един път” не просто ще се изградят бързи транспортни и комуникационни връзки със страните от Евразийския континент. Проектът цели да предефинира световната търговия и финанси и да трансформира геополитическата архитектура на света, заменяйки атлантическите и тихоокеански връзки с евразийско търговско, икономическо и финансово сътрудничество.

 

Източник: Инфобизнес

 
Публикувана: 29 Март 2017 г. 15:03:12
 Новини

18 Март 2019
Бизнес делеагция в Будапеща, 15-16 април 2019г.
още...
15 Март 2019
Завод "Найден Киров" представя европейски проект за повишаване на енергийната си ефективност
още...
28 Февруари 2019
БТПП, АИКБ и БСК организират кригла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика"
още...
23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...

Още новини