Изследване за Централна и Източна Европа: Компаниите орязват инвестициите в хората

Половината от служителите очакват заплатите да растат

Орязване на премиите, замразяване на плановете за наемане на нови кадри и уволняване на част от персонала - това са най-често използваните стратегии на компаниите от Централна и Източна Европа за намаляване на разходите в условията на криза, показва изследване на Anderson Willinger, която е сред най-големите фирми, проучващи пазара на труда в региона. Една четвърт от фирмите в Централна Европа и 37 на сто от компаниите в Източна Европа вече се сблъскват с намаляване на броя на поръчките, а повече от половината от мениджърите предвиждат още по-голям спад в следващите месеци, показва изследването.

"В контекста на новата икономическа обстановка, създадена от финансовата криза, работодатели от цял свят се опитват да оценят загубите и да мислят как да преодолеят трудностите. Промените в компаниите ще доведат до намаляване на разходите им, което ще се отрази най-вече на управлението на човешките ресурси", посочи Луси Тайслър, мениджър в Anderson Willinger. Част от фирмите планират да ограничат средствата за пътуване, докато други предпочитат да намалят обученията на персонала, както и премиите и средствата, отделяни за отделите по човешките ресурси. Според проучването спестовните планове на работодателите са влезли в действие още през миналата година, когато кризата е принудила всяка трета компания да се откаже от организирането на коледно парти за служителите си.

Оптимизмът остава
"Интересно е да се отбележи, че въпреки че медиите постоянно ни заливат с негативни сценарии за влошаване на икономическата обстановка, едва 8 на сто от компаниите в Централна и Източна Европа заявяват, че ще замразят заплатите", коментира Луси Тайслър. Според 5% от работниците обаче възнагражденията през 2009 г. даже ще намалеят, а 15 на сто не очакват да има промяна.

Все пак оптимистичните предвиждания сред служителите надделяват и близо половината от тях се надяват заплатите им да бъдат увеличени, макар и с по-малко, спрямо предишните години, показва изследването. Наскоро друго проучване за българския пазар на труда показа, че близо половината от работодатели и служителите са на мнение, че въпреки трудностите възнагражденията ще растат, при това с около 15-18 на сто.

Стагнацията става осезаема
Според изследването на Anderson Willinger обаче голяма част от служителите в Централна и Източна Европа вече усещат негативните последствия от кризата, тъй като близо 30 на сто от фирмите в региона вече са съкратили част от персонала. Освен това работодателите спестяват средства, като спират да наемат нови хора. В сравнение с последната година набирането на кадри е намаляло с 24 на сто. Едва 3% от фирмите заявяват, че ще увеличат персонала си, а над две трети от мениджърите прогнозират, че числеността на екипите им ще остане същата.

Ограниченията в наемането на персонал засягат най-вече строителната индустрия, търговията на дребно и бизнеса с недвижими имоти, върху които кризата оказва най-голямо влияние. Оптимизирането на разходите за изплащането на допълнителни бонуси също е сред най-често използваните стратегии за намаляване на разходите на бизнеса в условията на криза. Всяка трета компания в Централна и Източна Европа планира да спести средства, като дава по-малки премии.


Как пестят компаниите
Подход брой фирми (в %)
намаляват разходите за пътуване 15

ограничават обученията 8

намаляват разходите за отделите по човешките ресурси 13

замразяват заплатите 8

съкращения 28

спират да наемат кадри 28

орязват премиите 34

в. Дневник

 
Публикувана: 10 Март 2009 г. 14:03:07
 Новини

18 Март 2019
Бизнес делеагция в Будапеща, 15-16 април 2019г.
още...
15 Март 2019
Завод "Найден Киров" представя европейски проект за повишаване на енергийната си ефективност
още...
28 Февруари 2019
БТПП, АИКБ и БСК организират кригла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика"
още...
23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...

Още новини