Изследване за Централна и Източна Европа: Компаниите орязват инвестициите в хората

Половината от служителите очакват заплатите да растат

Орязване на премиите, замразяване на плановете за наемане на нови кадри и уволняване на част от персонала - това са най-често използваните стратегии на компаниите от Централна и Източна Европа за намаляване на разходите в условията на криза, показва изследване на Anderson Willinger, която е сред най-големите фирми, проучващи пазара на труда в региона. Една четвърт от фирмите в Централна Европа и 37 на сто от компаниите в Източна Европа вече се сблъскват с намаляване на броя на поръчките, а повече от половината от мениджърите предвиждат още по-голям спад в следващите месеци, показва изследването.

"В контекста на новата икономическа обстановка, създадена от финансовата криза, работодатели от цял свят се опитват да оценят загубите и да мислят как да преодолеят трудностите. Промените в компаниите ще доведат до намаляване на разходите им, което ще се отрази най-вече на управлението на човешките ресурси", посочи Луси Тайслър, мениджър в Anderson Willinger. Част от фирмите планират да ограничат средствата за пътуване, докато други предпочитат да намалят обученията на персонала, както и премиите и средствата, отделяни за отделите по човешките ресурси. Според проучването спестовните планове на работодателите са влезли в действие още през миналата година, когато кризата е принудила всяка трета компания да се откаже от организирането на коледно парти за служителите си.

Оптимизмът остава
"Интересно е да се отбележи, че въпреки че медиите постоянно ни заливат с негативни сценарии за влошаване на икономическата обстановка, едва 8 на сто от компаниите в Централна и Източна Европа заявяват, че ще замразят заплатите", коментира Луси Тайслър. Според 5% от работниците обаче възнагражденията през 2009 г. даже ще намалеят, а 15 на сто не очакват да има промяна.

Все пак оптимистичните предвиждания сред служителите надделяват и близо половината от тях се надяват заплатите им да бъдат увеличени, макар и с по-малко, спрямо предишните години, показва изследването. Наскоро друго проучване за българския пазар на труда показа, че близо половината от работодатели и служителите са на мнение, че въпреки трудностите възнагражденията ще растат, при това с около 15-18 на сто.

Стагнацията става осезаема
Според изследването на Anderson Willinger обаче голяма част от служителите в Централна и Източна Европа вече усещат негативните последствия от кризата, тъй като близо 30 на сто от фирмите в региона вече са съкратили част от персонала. Освен това работодателите спестяват средства, като спират да наемат нови хора. В сравнение с последната година набирането на кадри е намаляло с 24 на сто. Едва 3% от фирмите заявяват, че ще увеличат персонала си, а над две трети от мениджърите прогнозират, че числеността на екипите им ще остане същата.

Ограниченията в наемането на персонал засягат най-вече строителната индустрия, търговията на дребно и бизнеса с недвижими имоти, върху които кризата оказва най-голямо влияние. Оптимизирането на разходите за изплащането на допълнителни бонуси също е сред най-често използваните стратегии за намаляване на разходите на бизнеса в условията на криза. Всяка трета компания в Централна и Източна Европа планира да спести средства, като дава по-малки премии.


Как пестят компаниите
Подход брой фирми (в %)
намаляват разходите за пътуване 15

ограничават обученията 8

намаляват разходите за отделите по човешките ресурси 13

замразяват заплатите 8

съкращения 28

спират да наемат кадри 28

орязват премиите 34

в. Дневник

 
Публикувана: 10 Март 2009 г. 14:03:07
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини