БТПП предложи антикризисни мерки на форум "Развитието на България в условията на глобална финансова и икономическа криза"
Представители на Ръководството на БТПП участваха на 18 февруари в икономически форум на тема " Развитието на България в условията на глобална финансова и икономическа криза ".

Близо 6 часа министри, депутати, представители на бизнеса и на синдикатите, на банковия и неправителствения сектор обсъждаха мерки, които да гарантират икономическата и финансовата стабилност на България в условията на криза. "Първите признаци на кризата вече се проявяват. Някои сектори започнаха да се задъхват, банките ограничиха кредитирането, а в производствения и финансовия сектор започнаха съкращения", заяви премиерът Сергей Станишев в началото на форума и добави, че въпреки това България запазва стабилността си и се очертава да бъде водеща по икономически растеж в ЕС.

Премиерът представи част от предвидените в бюджета за 2009 година мерки в отделните сектори (виж http://www.government.bg/fce/001/0011/files/PresentationForumGreen.ppt).

Цветан Симеонов, зам.-председател на БТПП, представи главните тези в становището на Палатата относно плана на правителството за икономическа стабилност и напредък през 2009 г. БТПП принципно подкрепя Плана на правителството, както и част от предвидените (извършени) въз основа на него нормативни промени. Палатата счита, че България трябва да заложи на макроикономическа стабилност, сигурност и предсказуемост, с което да продължава да привлича интереса на външните инвеститори - в момента или в бъдеще, когато САЩ и държавите от ЕС се съвземат от кризата.

По време на дискусията Цветан Симеонов подчерта, че в условията на криза бизнесът намалява заплати и съкращава работни места. "Нека и публичният сектор обаче да даде пример в това отношение. Ако има увеличение на заплати в публичния сектор, то това трябва да е за сметка на намаляването на състава на служителите. В момента бюджетът за заплати в публичния сектор е с 1% по-голям, но това не е за сметка на съкращения. Съгласен съм, че е добре да се създават и нови работни места, но това не трябва да става на всяка цена, защото е възможно издръжката на такова работно място да не се покрива с резултатите от труда му. Трябва и да се внимава с увеличаването на обезщетенията за безработица хората да не започнат да предпочитат да остават вкъщи, вместо да ходят на работа", допълни Симеонов.

Пълният текст на становището на Палатата относно плана на правителството за икономическа стабилност и напредък през 2009г. e поместен в Интернет http://www.bcci.bg/bulgarian/events/2009/news20090219_1.htm.

БТПП ще следи развитието на икономическата ситуация в страната и резултатите от приложението на антикризисните мерки на правителството и ще направи допълнителни предложения.

По време на дискусията синдикатите поставиха акцент на липсата на мерки за изсветляване на строителството, туризма и шивашката индустрия, които според тях са най-пострадалите отрасли от кризата и с най-малка защита за служителите.

Инфобизнес бр. 08/2009

 
Публикувана: 11 Март 2009 г. 15:03:55
Подробности
 Новини

20 Октомври 2017
Българо-унгарски бизнес форум на 3 ноември 2017 г., Гранд Хотел София
още...
20 Октомври 2017
Бизнес форум в периода 8 – 10 ноември 2017 г. в гр. Минск, Беларус
още...
19 Октомври 2017
Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс
още...
19 Октомври 2017
Нова групажна линия на фирма MW Logistica свързва България и Франция
още...
19 Октомври 2017
Иновационен форум 26-29 ноември 2017 г, гр. Братислава, Словакия
още...

Още новини